lauantai 14. joulukuuta 2013

On vain yksi suunta ja se on ylöspäin!

Olen tuonut täällä blogissa esiin muutamassa sivulauseessa, että en ole oikein päässyt kyykkäämään tänä syksynä, kun polvi on ollut kipeä. Samasta syystä en ole juossut metriäkään pariin kuukauteen ja pyöräiltyäkin on tullut äärimmäisen vähän. Onneksi en myöskään asu hissittömässä talossa, koska rappusten laskeutuminen on aika berberistä, samoi  alamäkien käveleminen. Eikä tulisi mieleenkään istua lattialla polvien päällä. Hrrrr!
Syyskuussa vielä kyykkäilin, mutta polvi piti toisinaan rutinaa ja oli jo uhkaavasti kipeä treenien jälkeen.
Puolitoista kuukautta sitten sain ajan YTHS:n fysioterapeutille, mutta ensimmäinen aika peruttiin, ja vasta eilen pääsin sinne. Olen koko ajan elätellyt toiveita, että polvi on vaan vähän ärtynyt ja paranee aivan pikapikaa. Fyssari oli kuitenkin sitä mieltä, että siinä saattaisi olla kondromalasia eli rustopehmentymätauti. Jos ihan oikein olen ymmärtänyt, rusto on jotenkin höttöä ja se kuuluu jatkuvasti ja aiheuttaa polveen rutinaa ja kipua. Alkuperäisestä aiheuttajasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta mulla kuulemma saattaa vaikuttaa se, että polvet painuu vähän sisäänpäin. Olen siis pihtipolvi.
Fysioterapeutti vakuutteli, että jumpalla, venyttelyllä ja levolla saadaan homma haltuun ja pois päiväjärjestyksesä, mutta jo bussimatkalla olin googlettamassa kohtalotovereiden tarinoita ja kaikissa keskusteluissa oli vähintään yksi, joka oli kärsinyt kivuista jo vuosia ja oli jo melkein rampa. 
Lokakuun alkupuolella Team TEHO Sporin yhteistreenissä Mustavuoren laskettelurinteellä laskeuduin alas takaperin, kun sattui niin paljon. Sen jälkeen en ole juossut. 
Mutta mä en ajatellutkaan olla yksi niistä. Tässä voisi heittäytyä rinta-hausipelleksi ja antaa polven jatkaa rappeutumistaan, mutta se ei ole mulle minkään sortin vaihtoehto. Nyt on sitten virallisesti ihan pakottava syy ottaa se venyttely agendalle ihan tosissaan. Lisäksi fyssari antoi pari erilaista etureiden vahvistusharjoitetta, joita kannattaisi hinkata. Viikko lepoa (ei jalkatreenejä tai pyöräilyä) ja sitten hiljalleen salilla kaikkea mahdollista, mikä voisi vahvitaa etureittä, mutta varovasti aloittaen. Tää meinaa sitä, että joudun tekemään vajaita pyllistyskyykkyjä. :D Lisäksi sain suosituksen, että kannattaa kokeilla glukosamiini-valmistetta, jolla on mahdollisesti jonkin sortin vaikutus nivelten ja ruston hyvinvointiin ja joillakin kuulemma vähentää polven rutinaa. Saman tien riensinkin apteekkiin, ja ostin purkin Arthro Balans Plus -pillereitä. Siinä on glukosamiinin lisäksi kovin muodikasta MSM:ää, että kyllä nyt varmasti lähtee hommat uuteen nousuun! 
Hyvä Arthro, odotan sulta nyt aika paljon!
Tiivistyksenä sanoisin, että fiilis on nyt jopa parempi, kuin koko tänä syksynä. Polviasia on välillä suorastaan vituttanut, mutta nyt tiedän ihan tasan tarkkaan, mitä pitää tehdä. Missio numero yksi on saada polvi niin hyvään kuntoon, kuin vain mahdollista. Toukokuussa on Extreme Run ja heti perään juhannuksena Ratareisi, molempiin ihan ajattelin osallistua!


Rahkalaskuri vuoden alusta: 584

22 kommenttia:

 1. Kuntosali ja venyttely tekevät ihmeitä ja periksi EI anneta! Hyvä hyvä :) nimim. Alaselän skolioosista kärsivä, jonka rintarangasta on tullut siitä syystä rautakanki, ja lantiossa on ongelmaa ja kilppari toimii vajaalla --> lisää kovaa treeniä ja korsetti kuntoon .. Annan periksi vasta kun sydänkäyrä on suora. -Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssa sitä mieltä, että venyttelyllä ja lihaskuntotreenillä saadaan varmaan nyt paras tulos aikaan. Eikä se varmasti muutenkaan hukkaan mene! Mahtava asenne sulla, läpi vaan harmaan kiven! :)

   Poista
 2. Oliskohan ideaa kokeilla tuota liikettä, joka näkyy videolla noin 4:30 kohdalla http://www.youtube.com/watch?v=EhRQXvwUexI

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia vinkistä! Kokeilin tuota jo tänään salilla, mutta huomasin just, että tein sen vähän väärin päin. :D

   Poista
 3. Heii, kohtalon toveri! Mulle todettiin kondromalasia viime keväänä, jäi alkukesälle suunnitellut juoksutapahtumat juoksematta.. Jalkatseeniä en kuitenkaan koskaan joutunut looettamaan, polven ojennus vaan pannaan ja päivittäin piti niitä polvitreenejä veivailla. Kivut on helpottanu suuresti, rutinaa tosin kuuluu edelleen mut musat vaan korville nii ei treeniä haittaa ;D Eli ei mitään hätiä nyt sielä, se on tosi yleinen vaiva ja pitäis niillä polviharjoituksilla pysyä hallinnassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tämä oli juuri se, mitä halusinkin kuulla!:) Millasia polvitreenejä sä oot tehnyt? Tuntuu jotenkin ihan hullulta nostella jalkaa ilman painoa 20 toiston sarjoja, kun yleensä on tottunut tekemään vähän lyhyempää sarjaa. :D Onks sulla vaan toisessa polvessa vai molemmissa?

   Poista
 4. Haudi Rahkis,
  Itellä on myös polvet prakannut jo parikytä vuotta, eli rutinaa ja kipua. Jotain lääkäri aikoinaan horisi etten voisi koskaan harrastaa mitään. Ajattalin jotta wiXXn konitohtori ei tiedä mistään mitään ja aloin itse ottaa selvää asioista.
  Ensin söin simpukankuori ja hainrusto pillereitä -> helpotti, ja nyt syön joka päivä Arthro Balans pillerin (noi plussat vielä parempaa tavaraa) ja kyllä niistä on apua.
  Kipua ei ole, narinaa kylläkin. Maksimi painot täytyi jättää pois ja liikkeiden puhtaus korostuu (ei yhtään "vinoja" suorituksia, ei salilla, lenkillä tai pyörällessä.) mutta urheilut jatkuu ja homma on rehellistä.
  Hyvää joulun odotusta ja kyllä se irokeesi sulle sopii =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro Esa! Samaa mieltä, ettei kaikkia konitohtoreita kannata joka asiassa uskoa! Mullon toinen polvi ollut semiehjä/vähän rikki jo kymmenen vuotta, mutta siihen on jo niin tottunut, mutta tää vähän hämmensi nyt pakkaa. Mutta en kanssa ajatellut harrastuksia eli elämääni lopettaa. :D
   Toi on varmasti ihan totta, että puhtaat tekniikat on tosi tärkeetä, fyssari epäilikin, että pyöräilykin on voinut rassata polvee, jos liikerata on ollut vähän huono.
   Hauskaa joulua myös sinne! Ja kiitti, mää voin taas joskus vanhuksen sitten vetää keesin. :D

   Poista
 5. No voi hitto mikä vaiva. Mutta onneks tosiaan montaa vaivaa pystyy ittekin helpottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä hei muuta sano! Luulen tosiaan, että ite voi nyt aika paljon vaikuttaa siihen, mihin päin tää homma lähtee.

   Poista
 6. Moro Rahkis! Oon seurannut sun blogia jo pidemmän aikaa ja nyt oikein omaksi ihmetyksekseni huomasin kuinka suuria tunteita tää sun polviuutinen mussa herätti! Ihan kun olisit jo vanha tuttu tai hyväkin ystävä, vaikka olen lukenut vain blogikirjoituksiasi. Se kertoo myös paljon blogisi laadusta, joka on niin aito ja siksi niin mahtava! Jatkakaa samaan malliin. Vaikutatte Rahkaäijän kanssa mukavilta tyypeitä. Olen varma että keksit keinot polviasian kanssa etkä jää sitä märehtimään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morjes Riina! Olin hirveen höökillä lähdössä aamulla töihin ja kaikki oli hukassa ja etenkin puhelin ja sitten kun pääsin hissiin, luin tän kommentin ja rupes kyllä hymyillyttään. Kiitos siis siitä. :)) Mä kanssa huomaan toisinaan eläytyväni hyvin vahvasti tuttujen bloggaajien fiiliksiin, kun viikottain lueskelee kuulumisia, niin bloggaajasta tulee ihan tuttu.
   Uskon kanssa, että tämä ei ole edes paha hidaste elämässä, positiivinen asenne vaikuttaa jo paljon. :)

   Poista
 7. Voi hitsi, oon kuullut kans että monilla derbypelaajilla on näitä polvivaivoja samalla diagnoosilla. Sun lajeissa ei sentään onneksi kaatuilla kovasta vauhdista polvilleen, kai? :P Toivottavasti MSM auttaa, taidan itsekin hommata sitä kun pelkään että polvivaivat tarttuu mullekin ennemmin tai myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Törmäsin samaan asiaan, kun googlettelin vaivaa urakalla. Mää oon muuten niin järkyttävä koheltaja, niin polviparat on varmaan ottanut kovasti hittiä. ;) Ei tuo MSM tai glukosamiini ainakaan haitaksi voi olla!

   Poista
 8. Mä syön samaa glukosamiinia kuin sä. Jos ei toimi muuten, niin placebona ainakin. Siis musta tuntuu, että mun maailmankaikkeuden kärsineimmät polvet voi paremmin sitä syödessä. Tsemppiä kuntoutukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon jo heti näin kolmen päivän pitkän kokemuksen jälkeen huomaavinani niiden vaikutuksen. :D Mutta totta tosiaan toivon, että jotain hyötyä olisi! Ei haittaa, vaikka se olisi sitten sitä placeboa.

   Poista
 9. Ihanaa, että olet noin positiivinen polven kanssa - ei muuten varmasti polvi vaivaa lopun elämääs tai ainakaan pilaa mitään jos et anna sen tehdä niin! Itse hairahduin joskus voivottelemaan astumisvirheen takia tulleita rasitusvammoja polvissani, jotka kipuilevat aika-ajoin mutta totesin sen olevan turhaa -venyttelyllä ja oikenlaisella treenillä (ja ehdottomasti tekniikoilla) polvet on olleet kivuttomia taas pitkään :) Tsemppiä sullekkin polvies kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkeni ajattelin nyt tehdä, ettei tästä tule mitään pitkäaikaista riesaa! Oikeesti tosi mukava kuulla, että muutkin on saanut kivut pidettyä loitolla itsehoidolla, antaa kovasti uskoa. Ja nyt jos koskaan on ainakin venyttelymotivaatio kohdallaan. :D Tsemppiä myös sulle!

   Poista
 10. Moi,
  yksi fyssari täällä. Kannattaa tarkistaa ihan perus seisoma-asento! Eli se, ettei aina seiso polvet lukossa, koska silloin lumpion rustopinta hinkkaa nivelen reunoja vasten. Yliojennuksessa on kauheen mukava "roikkua" kun silloin ei tarvi tehdä lihastyötä, nivelsiteet kannattaa (tiettyyn pisteeseen asti) ja siitä voi olla aluksi vaikea päästä eroon, mutta kokemuksesta kannattaa tsekata tuo, itsellä auttoi kondromalasiakipuihin. :) Siihen vielä se pihtipolvisuus sulla yhdistettynä (jos siis on tapana seisoa polvet yliojennettuina), voi tehdä kohtis huonon asennon polviniveleen. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tämä on myös ihan ehdottomasti mun ongelma, seistessä aina polvet ihan lukossa. Nyt olen viime päivinä yrittänyt kiinnittää tähän huomiota ja huomaa tosiaan, että ihan erilailla aktivoituu reisilihakset. Tosi kiva kuulla, että noin "pientä" juttua muuttamalla voi vaikuttaa kipuun!

   Poista
 11. No nyt kyllä kolahti ja kovaa. Kävin itekin googlettelemassa kyseistä vaivaa ja kappas, kuulostaa just niiltä samoilta polvivaivoilta, mitä mullakin on ajoittain ollut. Keväinen Kolin-reissu meni itkua pidätellessä, kun pääsin kipuamaan ylös, mutten enää alas. Ja kyykkääminen nyt on ollut mitä on ollut - aina ei voi edes kyykystä puhua. Rutisee, naksuu, paukkuu ja koskee. Mut nytpä on sitten entistä enemmän syytä alottaa se venyttely ja ruveta vahvistamaan tota polvea. Kovasti tsemppiä sulle sen polvesi kanssa :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai nii, ostin MSM:ää, mut muistin syödä sitä vajaan viikon. Ihmekös tuo, etten vielä huomannut vaikutuksia. Päivittäiseen käyttöön siis! ;)

   Poista