maanantai 24. helmikuuta 2014

Lahjomaton maapähkinävoitesti

Viime viikolla kerroin meidän maapähkinävoikokeilusta ja lupasin raportoida miten maku pärjää kaupan tavaralle. Joku olisi ostanut purkin maapähkinävoitä ja maistellut näitä kahta rinnakkain, mutta Rahkamuija ei tyydy moiseen näpertelyyn, vaan pisti pystyyn lahjomattoman maapähkinävoitestin!
Tasting-tilaisuudessa, joka järjestettiin Rahka-anopin luona, oli mukana peräti viisi maistelijaa. Testaajien peanutbutter-himon taso oli vaihtelevaa, mukana oli muutamien kohtuukäyttäjien lisäksi yksi addikti (minä) ja yksi välttelijä (Rahkaäijä). Testaus toteutettiin osin sokkotestinä, Rahkaäijä lapioi voita lautasella ja numeroi lautaset, eikä pähkinävoin merkki ollut tiedossa maisteluhetkellä. Mukana oli siis viisi erilaista maapähkinävoita.
Oooh, viis lautasellista sinappia! Eiku mikäs testi tää olikaan?
Maistelu tapahtui lusikalla suoraan suuhun -periaatteella tai leivän kanssa. Testaajat kirjoittivat kommentteja kaikista laaduista ja pisteyttivät ne asteikoilla 1-5, joten maksimipistemäärä oli 25. Tuomaristo oli kuitenkin tiukalla tuulella ja pisteitä jaettiin melko niukalla kädellä.

 Amona maapähkinälevite 
350 g, 3,90 € K-Supermarket (11,14 €/kg)
Amonan peanutbutter-paltsussa "Hei mikä me pistetään siihen maapähkinälevite-purkin kylkeen kuvaksi? Mikä myy? Pähkinöitä? Paahtoleipä? Oravan ja ketun rietas risteytys, jolla on pilkullinen rusetti? Joo hei, se me laitetaan!"
Kommentteja
- Kuivahko, hieman liian suolainen, pahvinen?
- Sileä, tasainen, suolainen
- Hyvä rakenne, sopivan paksu, hyvä maku
Yhteispisteet: 16,5 

Vita D´or Peanut Butter
500 g, 3,29 € Lidl (6,58 €/kg)
Tällä hinnalla ei pistetä hymyileviä eläimiä purkin kylkeen, vaan tyydytään ihan yksinkertasiin, mummon vaatekaapista tuttuihin väreihin.
Kommentteja
- Vähän tylsä
- Tarttuva ja hyvä maku, vähäsuolainen ja kova
- Hyvä rakenne, hieman makea
Yhteispisteet: 18

Meridian Crunchy peanut butter
280 g, 3,95 € Punnitse ja Säästä (14,10 €/kg)

No nyt! Orankille kuuskyt lisäpistettä Rahkamuijalta!
Kommentteja
- Mukavia sattumia, pähkinäinen
- Rakeinen, tarttuu kieleen, rasvainen
- Mauton, öljyinen 
Yhteispisteet: 15

Urtekram peanut butter smooth
230 g, 3,69 K-Supermarket (16,04 €/kg)
Urtekramin peanutbutter-paltsussa "Hei, mikä me pistetään keventään tunnelmaa, kun on niin paljon noita kaikkia hienoja luomulogoja siinä purkin kyljessä? Hei mä tiedän, mä tiedän! Miten olis sellanen pitkähäntäinen, vihreä siittiö? Joo, pistetään se, puhuttelee kansan syviä rivejä."
Kommentteja
- Liimaantuva. Hyvä, pyöreä maku.
- Hieno, kaunis, hyvä.
- Maultaan paras, pähkinäinen, rakenne hieman liian juokseva
Yhteispisteet: 18

Rahkaäijä´s speciel peanut butter
Maapähkinät 5 €/kg +pähkinöiden kuorimiseen käytetty ilta
Kommentteja
- Paahteinen, tarttuva pähkinän maku, ei mukava syödä
- Liian öljyinen, tumma tunkkainen maku
- Tumma paahto, hieman palanut maku, rakenne aika hyvä
Yhteispisteet: 10

No niinhän siinä kävi, ettei meidän oma yritelmä ihan pärjännyt muille. Yhteisvoittoon siis keulivat Urtekramin ja Lidlin pähkinävoit, kilohinnaltaan kallein ja halvin.
Urtekramissa on vain pähkinää ja himalajansuolaa, Lidlin versiossa 93 prosenttia pähkinää ja loput on kasvirasvoja ja -öljyjä ja suolaa. Amonan voissa maapähkinää on hieman vähemmän ja loput samaa settiä, kuin Lidlin tuotteessa. Meridianin voissa oli vain ja ainoastaan maapähkinää, mutta sitä saa myös versiona, jossa on suolaa. D.I.Y -voihin lisättiin hieman rypsiöljyä ja ruususuolaa. 
Kaikki testaajat yllättyivät siitä, kuinka eri makuisia pähkinävoit olivat, kahta samanmakuista ei löytynyt ja erot suosikkien välillä vaihtelivat suuresti. Rahkamuijan oma valinta on Meridianin oranki-voi, sitä voita ei voita mikään!
Mutta mitä tapahtui neljälle avatulle pähkinävoipurkille? Ne jaettiin testaajien kesken, pähkinäisiä hetkiä luvassa siis myös jatkossa.

Mikä on sun suosikki testatuista? Jäikö joku puuttumaan testistä? Söisitkö mielummin sinappia kuin maapähkinävoita? Mitä Rahkamuijan pitäisi testata seuraavaksi? Kerro!

Rahkalaskuri: 701

35 kommenttia:

  1. Mun suosikki on toi urtekramin versio :P Monta kertaa päivässä lusikallinen herkkua katoaa ääntä kohti ihan ohimennen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään Urtekramin crunchysta enemmän kun tuosta smoothista. Ja mulla on ihan sama taktiikka, joka välissä voi käydä vähän lusikoimassa maapähkinävoita. :D

      Poista
  2. Lidlin pähkinävoi on mun rakkaus ♥. Mutta kuka ihme laittaa sitä hapankorpulle????

    Makean hedelmän ja pähkinävoin kombo on jotain ihan älytöntä! Omppu viipaleiksi Ikean omppuleikkurilla ja dipiksi Lidlin laatua. Aijjjjjai. Täällä kaukomailla oon käyttänyt myös ananasta, kun niitä saa valmiiksi kuorittuna ja kylkeen itse tehtyä cashewvoita (ei voita Lidliä, ei millään), kelpaa sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahka-anoppi on erikoistunut Lidlin pähkinävoi + hapankorppu -yhdistelmään. :D

      Joo todellakin! Pähkinävoi rokkaa niin hyvin kaiken makeen kanssa, rahkaan marjoja ja maapähkinävoita, niin avot! Tota omenadippausta voisin koittaa myös. Siellä varmaan ananas on aivan superhyvää, mmm!

      Poista
  3. Ei Meridianin maapähkinävoi oo öljyistä eikä rasvaista!!! :O Tai siis rasvaista toki, mutta sehän onkin se juju tavallaan, ja sehän on täyttä pähkinää. Pyh, testaajat ovat väärässä :) Voin muita maistamatta todeta, että Meridianin levite on parasta. Cashew on myös hyvä maku. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei ookaan! Raati ei tiennyt yhtään hyvän päälle. :D Mä kanssa arvostan sitä pähkinäisyyttä ja se tulee oikein kunnolla esiin tuossa karkeassa voissa. Ostin joku aikaa sitten purkin niiden cashew-voita, mutta mun makuun se oli jotenkin liian voimakas. Mutta ootko mantelivoita maistanut, se on ehkä kaikkein parasta!

      Poista
  4. Hieno testaus-postaus! Kiva, kun olit jaksanut nähdä taas vaivaa. Plussaa myös hintavertailusta! :)

    Kaupan määpähkinävoita en ole koskaan maistanut, mutta kerran kokeilin tehdä maapähkinävoita itse, huonoin tuloksin tosin, sillä hermot meni jo pähkinöitä kuoriessa, joten osa pähkinöistä päätyi monitoimikoneeseen kuorineen. Lisäksi en edes jaksanut vatkata niitä ihan voiksi asti... Ehkä ensi kerralla kärsivällisyyteni sallisi hoitaa homman loppuun asti. :D Mantelivoita olisi kyllä kiva maistaa myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olin ihan liekeissä, kun pääsin testaileen. :D Hintaeroja on tosiaan aika paljon, aika tyrmäävän halpaa toi Lidlin versio verrattuna muihin!

      Et oo ikinä maistanu kaupan maapähkinävoita, whaat? Vähän hullua, nyt Iina äkkiä kauppaan!:D Kuoriminen oli kieltämättä tosi työlästä, mutta sain onneks vinkkiä miten homma kannattaa seuraavalla kerralla hoitaa. Ajattelin, että joku maapähkinä-manteli-mix vois olla hyvää!

      Poista
  5. Paras maapähkinävoi evör on Bionan! Maistakaa vaikka ;)

    t. okei, okei. makuasioista ei voi kiistellä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en oo koskaan maistanut sitä! Mistä sitä sais?

      Mun puolesta makuasioista kiistely on ihan kivaa. :D

      Poista
  6. Amonalla on myös sellainen maustamaton versio, jossa ei oo mitään muuta kuin maapähkinää. Ei siis sokeria, suolaa eikä lisättyä öljyä. Tooosi namia. :P Okei, en oo kyl testannut mitään muita, mut se on silti namia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en olekaan nähnyt sitä koskaan missään, ensimmäisen kerran maistoin totakin versioo. Pitää hankkia sitäkin jostain! Onks siinäkin orava-kettu purkin kyljessä?:D

      Poista
    2. Mä syön tota Amonan maustamatonta, ja se on mun mielestä niin hyvää ettei oo tarvinnut edes testata muita merkkejä. :D Löytyy monista kaupoista sen tavallisen Amonan vierestä, ainakin S-marketeista ja Prismoista.

      Poista
    3. Oho, mä en oo ikinä löytänyt S-Marketista tota! Liekö kaikissa valikoimissa. Näitten suositusten perusteella sitä joutuu kyllä maistaan!

      Poista
  7. Tietenkin teidän pitäis testata rahkat! vai onko ne jo testattu...?
    Ite en oikein uskalla syödä niitä saksalaisia rahkoja, kun saksa on pelottava maa. Niistä voi tulla vaikka möree ääni tai kasvaa partaa.
    syön vain valion vihreää, pehmeää =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahkoja ei ole kyllä testattu, yksittäisiä uutuuksia on toisinaan maisteltu. Pistän vakavaan harkintaan! Mäkin syön valion vihreää, sopii jo värinkin puolesta mulle! Epäilen kanssa vahvasti, että saksalaisten rahkoista alkaa vaan tekeen mieli bratwurstia ja olutta. :D

      Poista
  8. Mulla on käytössä Meridian Crunchy peanut butter - se on taivaallista! <3 Tällä hetkellä maapähkinävoita menee esim. riisikakun päällä ja siihen kun vielä leikkaa banaaninpaloja niin ohh boy. Tai sitten banaanilettujen päällekin tuo sopii. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan huippua, ei mitään rajaa paljonko sitä vois vedellä. :D Riisikakku ja pähkinävoi sopii tosi hyvin yhteen, eikä ole niin nuukaa vaikka olisi joku maistettukin riisikakku, sekin passaa! Ja kaurapuuroon sekaan. :)

      Poista
  9. Mäkin tykkään Meridianista, mutta nyt Lidlin tuote tarvii ehdottomasti testata. Kiitos mainiosta testistä!

    p.s. Mulle ei ole ikinä tullut edes mieleen syödä maapähkinävoita hapankorpun päällä! Sitä laitetaan riisikakun päälle ja banaania ehkä kans, just niin kuin edellisessä kommentissa sanottiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lidlin voissa on sitten sellanen juju, että se löytyy hillojen kanssa samasta hyllystä. Meillä meni pitkä tovi, kun yritettiin etsiä sitä pähkinähyllystä ja vaikka mistä muualta. :D

      Kyllä se hapankorpunkin päälle sopii ja vois olla vielä parempaa, jos heittäisi vaikka niitä banaanisiivuja päälle!

      Poista
  10. Ihan huono postaus, koska mun alkoi tehdä JUMALATTOMASTI mieli heti-mulle-nyt maapähkinävoita! Nälkäinen dieettisieluni huutaa ja raivoaa, että mahassa on kokonaisen maapähkinävoipurkillisen kokoinen aukko ja universumin synkin masennus iskee jos sitä aukkoa ei täytä heti just nyt... Buhuu!

    Mutta ehottomasti kiitos tästä, pitää kyllä kokeilla nuo parhaat pisteet saaneet ja itselle vieraammaksi jääneet merkit. :) Maapähkinävoi on kyllä semmonen tuote, että siinä on varmasti joku salainen koukuttava ainesosa. Miten on muuten selitettävissä, että sama mössö voi olla niin taivaallista melkein kaikissa mahdollisissa paikoissa kaurapuurosta riisikakkuihin ja suklaaleivoksiin ja protskupatukoihin.

    Taidan mennä ens yönä maapähkinävoipurkkini kanssa nukkumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi eiii, toivottavasti en nyt ihan pilannut sun dieettiä. :D Myytäisköhän jossain semmosta maapähkinävoi-esanssia, millä vois korvata aidon tavaran? Myös tyhjästä maapähkinävoipurkista leijailee ihana tuoksu, voisit dyykata sellasen jostain!
      Mä oon ihan varma, että siihen on lisätty jotain heroiinin kaltaista lisäainetta, että sitä on pakko himoita ja syödä jatkuvasti. Ehkä tää onkin joku maapähkinävoiteollisuuden salaliitto!?!?

      Poista
  11. Ketun ja oravan rietas risteytys nousi välittömästi omaksi suosikikseni. Jos söisin maapähkinävöita, ostaisin sitä, mutta kun en syö :,(

    Kaupoissa alkaa olemaan muuten melkoinen valikoima noita erilaisia maustettuja proteiinirahkoja, eilen ostin ekan kerran setin Arlan vaihtoehtoja. Oisko testi paikallaan vai kelpaako nämä nynnyrahkat teille ollenkaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kuka voi olla syömättä maapähkinävoita?? Voisit ehkä ostaa ton suosikkipurkin koristeeksi! Tai pyytää Amonalta, että ne lähettäis sulla A2-kokosen kuvan tosta ketun ja oravan risteytyksestä!

      Toi vois olla myös hyvä vaihtoehto testata noi nynnyrahkat. Ja sitten haukkuisin ne kaikki, muahhahhahhahahhaha. :D

      Poista
  12. Suosikkini noista on Meridian Crunchy. Sitä paahdetulle ruispalalle ja ehkä vähän jotain hedelmäsosetta tai Lidlin vadelmahilloo. Nyt mulla on kylläkin urakoitavana pänikällinen Myproteinilta (tai Mass.fi:stä, en muista kummasta) tilattua maapähkinävoita, joka on kanssa ihan OK, vähän crunchyn tapaista. Lisäksi on tullut tilattua samanlaiset pänikät manteli- ja cashew-voita. Jaoin ne pienempiin astioihin ja pakastin. Noissa muissa on kyllä seassa jotain auringonkukkaöljyä tms. Vain maapähkinävoi on pelkkää maapähkinää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun täytyykin tutustua tuohon netistä tuohon Myproteinin tai Massin pänikkään! Hyvä idea tuo pähkinävoin pakastaminen, voisi säilyä sillain meilläkin vähän pidempään! Mantelivoi on todella hyvää, cashewvoi muistuttaa jotenkin liian villasukkaa mun makuun. :D

      Poista
  13. Mejän lähi Lidlissä oli vain mcennedy maapähkinävoita. Onko siitä kokemuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulin juttuja, että tuo VitaDor olisi poistunut valikoimasta ja Mckenndy olis sen korvaaja. Nyt menossa purkki jälkimmäistä ja tykkään kyllä! Se on vähän sellanen crunchy, mikä on oikein hyvä juttu, mutta siinä on lisättyä suolaa niin se pikkusen maistuu siinä. Mutta hyvää on

      Poista
  14. Olen harmissani Vitadorin korvautumisesta Mckennedyllä, vaikka hyväähän sekin on (mulla on käytössä smooth-versio, pidän tasaisesta levitteestä enemmän), mutta se sisältää ihan turhaan ruokosokeria, american way -tuote kun on kyseessä. Syön maapähkinälevitettä Oululaisen KAURAkorppujen, siis hapankorppujen sisarten, kanssa ja niitä menisi vaikka kuinka monta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ollut Vitadorin suurin fani, mutta oli se enemmän maapähkinävoita, kun toi Mcennedy. Ei mun mielestä maapähkinävoihin kuulu sokeri! Mää en oo ikinä kuullut kaurakorpuista, mutta just nyt tuli sellanen olo, että nyt maistuis!

      Poista
  15. Jännä, huomasin että moni täällä on kovasti suitsuttanut tuota Meridianin maapähkinävoita. Itse ostin kys. tuotetta Prismasta ja ensimmäisen lusikallisen jälkeen koko purkki lensi suoraa päätä roskikseen - siis jotain niin jäätävän pahaa ettei tosikaan. :D Sitten taas testailin seuraavaksi tuota Bionan voita ja voi luoja mikä NAMIIIII NAMMM! Sellaista herkkua että!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Häh, Meridian on aivan parasta! Varsinkin karkea versio. Mä en ole koskaan maistanut tuota Bionan voita, kun ei ole tullut missään vastaan. Vois testata!

      Poista
  16. Löysin tän vanhan postauksen, koska maistoin meridian-voita ja se oli mielestäni niin käsittämättömän pahaa eikä maistu lainkaan aidolta maapähkinävoilta, että piti guuglettaa, onko muut samaa mieltä. Ilmeisesti jakaa mielipiteitä. :P

    VastaaPoista
  17. Maribelin Luomu Organic maapähkinävoi on hyvää! Ei tule ikävää jälkimakua ja meidän versiomme on mukavan rouheista.

    VastaaPoista