sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Sunnuntain sekametelisoppa

Aloitan päivän epistolan rehellisellä tunnustuksella. Kävin torstaina ensimmäisellä pilates-tunnilla ikinä, ajattelin että se voisi tehdä enemmän kuin hyvää jäykälle selälle. Ja olishan se muutenkin aika khuul sanoa harrastavansa pilatesta, ja olla sellainen seesteinen syvään hengittelijä, jolla on hyvä ryhti. Mutta se oli ihan kauheeta. En yhtään saanut jutun juonesta kiinni, ja kiemurtelin koko tunnin lattialla tuskastuneena, kun hengitin ihan väärin enkä saanut voimaa tulemaan sisältä päin. Kaikki tehtiin muka tosi hitaasti, mutta silti en tiennyt pitääkö hengittää sisään vai ulos, kun nostettiin jalkaan, niin varmuuden vuoksi en hengittänyt ollenkaan. Se ei varsinaisesti helpottanut ahdinkoani.

Koska haluaisin silti edelleen olla seesteinen hengittelijä, sovin itseni kanssa, että käyn vielä kaksi kertaa melilosvot-tunnilla ja jos en edelleenkään tajua siitä mitään, luovuttaminen on ihan ok. Seuraavaksi voisin kokeilla jotain vähän simppelimpää.
Olen kuitenkin tällä viikolla jo ainakin kaksi kertaa yllättänyt itseni venyttelemästä oikein huolella ja tänään aion ottaa vielä kolmannen session. Jumi ei siis voi olla ikuista!
Pitäiskö treenata vähän kovempaa, ettei hymyillyttäis noin leveesti?
Kipu sen sijaan tuntui melko ikuiselta tänään jalkatreenin parissa. Sunnuntai on vakiintunut salipäiväksi, jolloin työn alle otetaan lyhyet sarjat mavea ja kyykkyä 5x10 ja pohkeet kaiken kruunuksi. Tästä voikin päätellä, että odotan sunnuntaita ja treeniä suunnilleen yhtä paljon kuin hampaan poistoa tai raajan amputaatiota. Etenkin kyykkysarjat ketuttaa jo valmiiksi niin paljon, että sillä raivolla saa mavet hoidettua pois alta.
Kaikkien iloksi Rahkaäijä otti varsinaisista pääsarjoista liikkuvaa kuvaa ja se on nähtävissä just tässä ja just nyt.


Puolen kilon Pringlesit

Enää kymmenen kertaa alas ja ylös, niin se on ohi.
Vaihdoin tähän treenin takakyykyt etukyykkyihin jonkun aikaa sitten, kun tuntui ettei takakyykyn kanssa homma etene yhtään, mutta en tiedä paraniko tilanne merkittävästi. Yritän panostaa siihen, että pääsen syvälle, eikä viimeiset toistot ole rumaa katseltavaa, joten tänään painoa oli peräti 31 kiloa. Puolen kilon painot molemmissa päissä oli lähinnä henkinen juttu, ei paina yhtään mitään, mutta enemmän rautaa, kuin viime viikolla. Melilosvojen hengitystekniikalle olisi taas ollut käyttöä, kuin rykäisin muutamat ensimmäiset sarjan niin vauhdikkaasti (jos ne tekee tosi nopeasti, treenikin loppuu nopeammin...) että unohdin hengittää ja melkein pukkas päänsärkyä sarjan jälkeen.
Saisko tekohengitystä kiitos?
Kyykyn jälkeen oli vielä melkein pahin edessä, Rahkaäijän piiskaama pohjetreeni. Alan hiljalleen epäilemään, että mulla täytyy olla pohkeissa jotenkin alentunut kipukynnys, kun jokainen kerta tuntuu edellistä pahemmalta. Toivon tällä kertaa säästyväni naurettavilta domseilta, joista nautin muutama viikko sitten. Pohkeet oli kosketusarat viisi (5!!!) päivää treenin jälkeen. Rahkaäijä vakuuttelee jatkuvasti, että kohta pohkeet räjähtää kasvuun. Sitä odotellessa voin pohtia, että voiko oman persoonallisen rainerinsa haastaa oikeuteen katteettomista lupauksista, kivusta ja särystä.
Uusi Rockshock ja vanha Fox.
Tällä viikolla koko kämppä on taas vaihteeksi ollut pyörän osia levällään, kun Rahkaäijä tilasi kasan uusia ketjuja molepien pyöriin ja uuden keulan täysjoustomaasturiinsa. Olen huomaavinani, että Rahkaäijää harmittaa, kun vaimolla on uudempi ja parempi maasturi ja siksi on pakko varustella vanhaa Mondrakeria vähän parempaan kuosiin. Ihan kohta alkaa mun koulumatkapyöräilykausi ja kesällä tosi vähälle käytölle jäänyt jäykkäperämaasturi pääsee kunnon käyttöön. Tosin, olen harkinnut, että siitä voisi tehdä myös jäykkäkeulaisen vaihtamalla susipaska "aurinkomatkojen" joustokeula hiilikuituiseen. Jos on tietoa edukkaista hiilikuitukeiloista, saa vinkata!

Eilen muuten oltiin Rahkaäijän siskon häissä ja kuvamateriaalia on melko heikosti, mutta tahtoisin tiivistää juhlat omalta osaltani yhteen kuvaan. Hääpari, kaaso ja bestman siellä taustalla pistää parasta poseeraustaan peliin, mutta milloinkaan hetki ei ole liian herkkä pienelle leuatukselle.
Rahkalaskuri vuoden alusta: 417

24 kommenttia:

 1. Mä kävin joogaamassa ekaa kertaa tänään ja tuntemukset oli melko lähellä sun pilates asioita:D kirjaimellisesti suoritin myös istuma meditaatiota:D mitä tähä nyt sanois:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan, että heti ekalla tunnilla erotellaan jyvät akanoista ja testataan kuka jaksaa koetella hermojaan vielä toisenkin kerran. :D Mutta ei luovuteta!

   Poista
  2. Mä koitan erottaa vaan jyvät asanoista xD kobra erityisesti satutti mun näkkärin notkeeta alaselkää xD

   Poista
  3. Toi "nnäkkäri notkee" on ihan sikahyvä sanonta, varastan sanavarastooni. :D

   Poista
 2. Nouseepas kevyen näköisesti nuo 80 ja 90, hyvältä näyttää :).

  Älä luovuta pilateksen kanssa! Täytyy tosin sanoa, että se on tosi paljon ohjaajastakin kiinni, miten saa jutun juonesta kiinni. Jotkut käyttää sellaisia mielikuvia, etten yhtään hahmota, mistä ne puhuu, kun taas toisten selitykset ymmärrän kerrasta ja kuvittelen ainakin tekeväni niin kuin pitää. Ja hyvät opettajat monesti näyttää vielä, että "tämä on oikein, mutta nyt te näytätte tältä", ja silloin yleensä syttyy lamppu pään päälle.

  Kehoa huoltavana liikuntana se on oikein erinomaista, ja siellä advanced-tasollahan se vaatiikin sitten jo hieman voimaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevyitä ne olikin, tohon sataseen aloin vähän himmaileen. :D
   Mää luulen kans, että toi ohjaaja oli vähän turhan hätänen mun makuun. 3/4 porukasta oli ihan kertaa ja silti mentiin kauheella vauhdilla. Kokeilen jonkun toisen ohjaajan tuntia seuraavaks, jos sais vähän paremmin kiinni. Kun edelleen uskon, että olis tosiaan omia kehonhuoltoon.

   Poista
 3. Haha. :D Iteki oon ajatellu kokeilla pilatesta, kunhan se täälläpäin alkaa. Oishan se ''coolia'' ja kiva jos sais vahvan keskivartalon. Yhtä Kunto Plussan vanhaa pilates-dvd:tä kokeilin joku aika sitten, mutten millään tajunnu sitä hengityshommaa ja muutenkin koko homma tuntu aika vaivalloiselta (+ umpirasittava ''kannustava'' taustaääni). Toivotaan, että pilates oikean ohjaajan opastuksella on miellyttävämpää...

  Ja hyvät treenikuvat jälleen kerran, näitä on kiva kattoo! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellasta pilates-dvd:sta vois saada paljon enemmän irti, kun kävis jollain peruskurssilla ottaan vähän hommaa haltuun. Se on vähän harmillista, kun siltä dvd:llä olevalta ohjaajalta ei voi kysyä neuvoa. ;)

   Mullon aika usein toi kuvaaja mukana ja pakotan sen räpsiin hullun määrän kuvia. :D

   Poista
 4. Hahah :'D Innolla ootan ens viikkoa ja omaa pilates-kokeiluani. Kovasti epäilen, et nautin hommasta yhtä paljon kuin sinäkin. Etenkin, kun ottaa huomioon, ettei tällä viikolla tullut venyteltyä OLLENKAAN. Hyvä minä :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerro sitten ihmeessä tajusikko enemmän kuin mää.:D Ei hei hätää, aina tulee uusia viikkoja ja uusi tilaisuuksia venytellä.;)

   Poista
 5. Terve Rahkamuija! Sä oot mahtimimmi ja yritän auttaa tuohon hengitykseen. Mulla on ollut sama tilanne: kävin ja en tajunnut yhtään_mitään. Pidin huuhaana sitä koko hengitystä (wtf nenän kautta sisään ja suun kautta ulos?) KUNNES koin valaistumisen.
  Yhden vamman seurauksena päädyin fysioterappiaan. Siellä totesimme että mun ryhtini on yliojentunut. Polvet ovat suorina, perse ojossa ja rintakehä vedetty väkisin auki ("rottingille") niinkun bikini fitnessissä konsanaan. Luulin sitä hyväksi ryhdiksi. Rentona hartiani kääntyivät eteen (rystyseni osoittivat eteenpäin kuin orangilla, eivät sivulle). Tavotteeksi asetettiin, että yläselän ja lavan pikkulihasten aktivoinnilla ryhtini oikenisi loivaksi s:ksi(lantio, hartiat ja pää samalla linjalla). En tiedä yhtään voiko sulla olla sama ryhtivirhe, mutta jos tunnistat itsesi jostakin niin ehkä se auttaa tajuamaan höpinöitäni.
  Aloin harjottamaan fyssarin ohjeiden mukaan seuraavaa liikeketjua: polvien pientä pehmennystä, ylävatsan "painamista" kohti selkärankaa (kuin joku työntäisi rintaani koveraksi sisäänpäin), lapojen lukitsemista taakse ja pään asettamista koko tornin päälle keikkumaan. Asento tuntui aluksi yhtä aikaa eteenpäin kaatuvalta ja luonnottoman jäykältä. Aluksi olin asennossa vain paikallaan, pikkuhiljaa jumppasin ja sovelsin liikuntaan. Yllätyksekseni ryhtini korjaantui! Kaikki on linjassa eikä satu.
  Viime viikolla kokeilin pilatesta toista kertaa ja tajusin osaavani sen hengityksen fyssarin jumppien seurauksena vahingossa. (Aloittaessani fyssarin "kevyet" kuminauhajumpat en saanut syvään henkeä, koska syvällä selässä tuntui viiltävää kipua, kuin keuhkoilla ei olisi tilaa. Rangan viereiset lihakset ylirasittuivat aluksi koska olivat olleet käyttämättä.)
  Sähän olet käynyt painonnoston tekniikkakurssilla ja ehkä kuullut miten ne karjut hengittävät? Puhutaan paineen keräämisestä keskivartaloon ja syvien lihasten tuesta. Huomasin, että mulle pilateshengitys on samaa shittiä eri paketissa. Näen asian näin: kyykkään alas ja hengitän sisään, keräten armottoman paineen ylävatsan, yläselän ja lantionpohjan väliseen kolmiulotteiseen kammioon. En voi röyhistää rintaa ja vatsaa mahdollisimman isoksi palloksi, koska selkä menisi notkolle, rinta liian rottingille, asento kaatuisi eteen ja välilevyt sanoisivat poks. Siispä hengitän sisään samalla tiivistäen rintakehää, jotta kammio ei pullistu liikaa. Eli vaikka ilmaa tulee, kompensoin tiivistämällä vatsan ja selän kudoksia kammion ympärille. Kammion sisään kuvittelen ilmapallon: täytän sen hengitysilmalla ja samalla puristan palloa kokoon kammion reunoilla. (Kuvittelen kylkikoppani sisään siis lihaksilla vuoratun keltaisen ilmapallon, kaunista.)

  Kyykyn ala-asennossa vatsakammiossa on paine valmiina (ilmapallo on vähän lytyssä). Kun ponnistan ylös, en voi päästää kammion painetta karkaamaan (seinämiä löysiksi, koska ilmapallo karkaisi ja tyhjenisi). Jos paine lakkaa esimerkiksi sarjan lopussa, lähtee kyykky kaatumaan eteen (been there done that). Sen sijaan kammion on kiristyttävä ENTISESTÄÄN pallon tyhjentyessä ilmasta.
  Eli sisäänhengityksellä kerään painetta (palloon ilmaa ja samalla palloa lyttyyn kammiossa) ja uloshengitettäessä puhallan ulos (tyhjennät palloa, ja kiristän kammiota sen ympärille kahta kauheammin). Tämä hengitysrytmi on salitreenaajille tuttu (laskuvaihe sisään, ponnistusvaihe ulos), mutta juuri pilates sai mut ymmärtämään miksi painonnostajajannu ehkä puhisee niin julmetusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro! Kiitos pitkästä ja asiapitoisesta kommentista, tässä riittää pureskeltavaa hetkeksi aikaa. :)
   Mulla on just vähän toisin päin, että rinta kiristää, olkapäät on liian edessä ja selässä liikaa notkoo. Hyvä kuulla, että omalla jumpalla voi saada moisia ihmeitä aikaan!
   Tossa kyykkyhengitysjutussa on tosiaan juonta, täytyykin harjotella tota ensin ilman tankoa ja saada se jotenkin vielä mukaan tositoimintaan. :D

   Poista
 6. Näin hengitystä voi harjotella vain hengittämällä ja tunnustelemalla rintakehää: Hengitä nenän kautta sisään käsi toisen puolen kylkiluiden ja suoran vatsalihaksen päällä, kämmen navan ja tissien väliin jäävällä alueella. Sisäänhengityksellä kylkiluut painuvat syvemmälle kylkeen ja suora vatsalihas kovettuu. Uloshengittäessä puhallan ilman suun kautta (vähän vislaten, en tiedä miksi) ja kylkiluuni pureutuvat vielä syvemmälle kylkeen ja vatsalihakseni kovettuvat vielä lisää. Tavallaan rintakehän tilavuus ei muutu, vain paineen määrä muuttuu eri vaiheissa. Tajusitko? Poista tämä jos tämä pituudessaan/turhuudessaan häiritsee. :) Hengitys on hankala, mutta opittavissa ja luulisin että ennen pitkää hyödyllinen salilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos! Tää oli hyvä vinkki, piti heti kokeilla, kun luin tän. Ja saatoin jopa tajuta. :) ei siis lainkaan turha. Ja mää tykkään kaikista kommenteista!

   Poista
 7. Vau, tosi siistit mavet! Mainiolla tekniikalla ja kevyen näköisesti. Ollapa samalla tasolla... heh.

  Mä kävin eilen kokeilemassa bodypumppia ja jotain trampoliinijumppaa... tuli samanlaiset fiilikset kuin sulle pilateksesta. Ei taida olla mun lajeja kumpikaan xD Mua ei huvita penkata tai kyykätä 5min. putkeen kauheella tahdilla. Kyllä punttisali vaan on mulle parmepi paikka, vaikka vähän vaihtelua ajattelin hakea.

  Ja pilateksesta myös kokemusta, ohjaajana! Hahah. Aivan kauheeta shittiä, mut vuonna nakki ja papu ohjailin erilaisia jumppia niin tuota myös. En voi sanoa olleeni kovin tasokas ohjaaja pilateksessa, kun itseäkään ei kiinnostanut se touhu yhtään :-P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mavet on vaatinut melko paljon harjottelua, eikä sitä varmaan voi koskaan tehdä liian hyvin eli reeni jatkuu!
   Trampoliinijumppaa? Se kuulostaa tosi hauskalta, varsinkin jos vois pomppia aivan holtittomasti ilman sen suurempaa tarkotusta. :D Mä en oo koskaan kokeillut pumppia, mutta luulen ettei olis ihan munkaan laji.

   Oho! Varmaan aika tuskaa vetää sellasta tuntia, joka ei kiinnosta edes ittee. :D

   Poista
 8. Ai, kun on kauniita ja keveitä nostoja!
  Oon myös oman elämäni supernäkkäri ja ilmoittauduin semmoselle venyttely ja rentoutus -kurssille, koska eihän sitä yksinään tuu mitään tehtyä. Siellä myös hengitellään, mutta onneksi muutakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, rauta on kevyttä kun sitä on paljon, vai miten se meni. :D
   Kunpa telkkarista tulis joka ilta sellanen venyttelyohjelma, niin sitten ehkä tuliskin tehtyä kotona! Tommonen kurssi ei vaan voi mennä hukkaan, tekee varmasti hyvää kelle vaan. :)

   Poista
 9. Melilosvot :D
  Minä kokeilin hot joogaa ja se oli yllättävän jees. Vähän niinku venyttelyä lämpimässä ja sitten jotain tasapainoharjotuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahkaäijän koottuja hauskoja juttuja. :D
   Mua kans vois tommoset hot-hommat kiinnostaa, saunassakin on niin mukava venytellä, mutta lauteilla on liian vähän tilaa.

   Poista
 10. Ai teillä on puolen kilon prikkoja? Meillä pienimmät on 1.25kg, monella salilla kuulemma pienimmät on 2.5kg! Aika musertavaa, ei nouse sarjapainot ihan hirveetä tahtia :D

  Usein oon miettinyt paljonko lukot painaa. Pitäis varmaan ottaa joskus keittiövaaka salille mukaan ja kokeilla. Oisko kierrelukot (ne vieterin näköiset) vajaan puol kiloa ja ne isommat möhkäleet reilun kilon?

  Mahtava hääkuva. Oliko toi nyt kesän toinen hääleuatus? Vieläkä on naimiaisia luvassa ja saat hattutempun täyteen?

  Vedin tänään niin hienon leukamaksimin että melkein tuli itku liikutuksesta. Pitäis varmaan kirjotella siitä huomenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on melko julmaa, jos tarvii korotus tehdä aina 5 kilolla, jäis mullakin penkkihommat aika vähiin. :D

   Ne isommat möhkäleet (jos puhutaan samasta asiasta, sellane paksu rinkula ja sitten se kiristysruuvi) painaa kuulemma 2,5 kiloo, faktatietoo! Vaijerilukkojen (fitnesslukot, sanoo Rahkaäijä) painosta ei oo käryä, vois tosiaan olla jotain vajaan puolen kilon luokkaa.

   Jep, toinen, mutta valitettavasti viimeinen. Vasta talvella on kai seuraavat luvassa. Muutenkin alkaa leuatuskausi kohta loppuun, kun talvi tulee. :(

   Mää melkein olisin voinut itkee myötäonnesta, kun luin sitä äsken, oli se niin eeppinen teko!

   Poista
 11. Pakko sanoa, että löysin itseni noista sun pilateskokemuksista. :D Ekaa kertaa kun koulussa kokeilin pilatesta niin lakkasin juurikin hengittämästä, koska en tiennyt milloin kuului puhaltaa ulos ja milloin taas vetää happea. Eikä se hengitysrytmikään oikein toiminut mulla vaan rytmi oli liian hidas. :D Muutaman uusintayrityksenkään jälkeen en ole päässyt jyvälle tuosta hommasta, joten jätetään pilatekset toistaiseksi muille. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta kanssa tuntu, että happi loppuu aivan väkisin, kun lähinnä hengitin koko ajan ulospäin sillain sihisten. :D Toinen kerta meni jo paljon paremmin, mutta mikään fani en edellenkään ole, vaatii vähän treeniä vielä!

   Poista