perjantai 6. syyskuuta 2013

Ajatuksia ihraprosentin mittaamisesta

Rahkaäijä painaa viikonlopun duunia kuin pieni eläin, mutta meikä viettää vapaarouvan leppoisaa elämää. Ajattelin lukea urakalla koulukirjoja, opetella espajan verbien taipumista, siivota vaatekaapin ja jos aikaa jää, katselen Yle Areenasta tiededokumentteja.
No hehheh, en todellakaan. Koko viikonlopun rötvään sohvalla ja feisbuukkaan, onhan siitä kesäloman loppumisesta jo kokonainen viikko aikaa. Iltapäivällä hylkäsin lämpöisen sohvakoloni hetkeksi aikaa ja lähdin podaamaan. Tänään pumppailtiin tyttöjen kesken, kun sain seurakseni vasta salitreenit aloittaneen kaverini Astan. Oman treenini lomassa heittelin Astalle vinkkejä, kuin vanha konkari konsanaan. (Mitä sanoin juuri vähän aikaa sitten tästä muiden neuvomisesta?) Naapurin plikka taisi tajuta jutun juonen ja penkkitanko ja prässikelkka saivat kunnon kyytiä! Mulla on sellanen kutina, että taisin saada uutta vakioseuraa salille. ;)
Mää tiedän, että olen kohta kuin kastemato muurahaispesässä, mutta tökin kekoa silti vähän. Keskiviikkona olisi ollut mahdollisuus mittauttaa kehonkoostumus salilla edukkaaseen hintaan, mutta jätin väliin. Niin kuin aina tähän mennessä ja varmasti myös jatkossa. Miksi, eikö se nyt olis kivaa seurata kehitystä?
Mä en tee yhtään mitään tiedolla siitä, kuinka paljon mun rasvapronsentti on tai onko lihaksia 200 grammaa ennemmän vai vähemmän kuin kolme viikkoa sitten. Mun mielestä sillä tiedolla ei tee kukaan muukaan tavallinen ihminen (nyt ei puhuta siis kilpaurheilijoista tai kilpalaihduttajista) mitään.
Ostin ruususuolaa, kun se kuulosti niin kivalta, Rahkaäijä inttää että se on samaa suolaa, kuin kaikki muukin. Mutta se kuulostaa silti kivalta!
Se rasvapronsetin ja lihasmassan muutoksen/muuttamattomuuden aiheuttama stressi ja hermoilu blogeissa ja keskustelufoorumeilla on mielestäni täysin kohtuutonta. Okei, nyt vähän provoan, mutta jonkun tietokoneen arpoman lukeman perusteella ollaan täysin hajalla monta päivää ja ollaan ihan valmiita hylkäämään salikengät nurkkaan, kun mitään ei ole muka tapahtunut. Meillä on ainakin kotona sellanen hassu heijastava lasi, jota peiliksikin kutsutaan.Tuolta laatikosta löytyy myös mittanauha, millä voi tsiikailla vaikka haukan ympärystä joka ilta. Sitten meiltä löytyy kanssa kamera, joka on melko armoton kaveri, kuvista näkee viimeistään onko mitään tapahtunut. Se kiekkojen määrä tangon päässä saattaa myös kertoa jotakin. Miksei se riitä?
Musta on täysin fine, jos joku pystyy suhtautumaan kehonkoostumusmittaukseen kuin päivän talousuutisiin, analyyttisesti ja viileästi, mutta kun mukana on liian usein valtava tunnemyrsky, johon sotketaan sekaan kaikki mahdollinen omasta kehonkuvasta aina freudilaisiin lapsuuden solmuihin.
Kääk, luin viikon Akun vasta tänään! Kuvasta tuli mieleen, että vielä muutama vuosi sitten luulin krilliöljyn liittyvän jotenkin grillaukseen.
Mää koen, että säästän itseni monelta turhalta stressiltä ja tuskailulta, kun en koskaan minkään sortin kehonkoostumusmittaukseen astukaan. Elämän aikana kehonkoostumuksen muutoksilta ei vaan voi välttyä ja olen ihan onnellinen, jos en ole niistä kaikista tietoinen. Nyt joku siellä ajattelee, ettei toi vaan uskalla mennä, kun se pelkää mitä mittari näyttäis. Miksi sitä pitäisi pelätä, jos sillä ei ole mitään väliä? Kyllä mä peilistäkin nään, kun jossain on vähän pehmosta. Jos sitä pehmosta on liikaa, sitten pyöräillään lisää ja syödään vähemmän. Sen soisi riittävän muillekin, ei se rasvaprosenttistressi ainakaan auta ketään.

Mutta nyt tää kastemato lähtee venyttelemään lonkeroitaan salille, että tulee venyteltyä!

Rasvaprosenttimittaukset, hot or not?

Rahkalaskuri vuoden alusta: 424

P.S. Mistä te kaikki uudet lukijat ootte yhtäkkiä pöllähtänyt paikalle? Tervetuloo!

43 kommenttia:

 1. Kiitos Anni, sä oot super! Mä hölmö oon mennyt testaamaan mittauksia ja jäin koukkuun...ja keskiviikon mittauksen jälkeen oon ollut ihan rikki :D Sain tosin omista tuloksistani lisäboostia treeniin ja syömisiin, mut mä olisin ollut niin paljon onnellisempi ilman tota mittausta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, siinä meillä oikein malliesimerkki. :D Nyt Petraseni unohdat moiset hömpötykset ja lisäbuusti uuteen jalostukseen!:)

   Poista
 2. Erityisen huonoa noissa "mittauksissa" on se, että ne on aina vain arvioita, eikä tarkkoja ja täydellisiä totuuksia. Siksikään niihin ei pitäis suhtautua liian vakavasti, eikä ainakaan verrata omia arvojaan muiden arvoihin. Korkeintaan voi tarkkailla omien arvojen muutosta ja siten omaa kehitystään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mutta niitä arvioita tuntuu yllättävän moni pitävän jonain totuuksina. Ja vertailulta ei voi oikein välttyäkään, kun rasvaprosenttia tulee joka tuutista.

   Poista
 3. Haha, mäkin oon tästä samasta aiheesta joskus whinennyt :D Musta hyvä, jos joku rasvaprossansa mittaamisesta jotain positiivista potkua perseelle saa, mutta kyllä itse kaivan ne motivaationi ja kehityssuuntani jostain muualta.

  Eihän edes missään kilpaurheilussa anneta pisteitä lihasmassan tarkasta grammamäärästä tai rasvaprosentista, arvostelulajit perustuu ulkonäköön ja voimalajit voimaan. Ja jos tavoitteena on vaikka saada sixpäkki näkyviin, se on ihan sama, onko se rasvaprossa siinä näytöllä 15 tai 23, jos ei päkki näy, niin ei näy.

  Musta myös tuntuu, että harva mittaajakaan aina ymmärtää esim. noiden bioimpedanssilaitteiden toimintaa ja antaa ymmärtää, että niistä saisi jotain arvoja, jotka ovat esim. eri ihmisten kanssa vertailukelpoisia tai edes sinällään absoluuttisia arvoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on hyvä aihe whinetä!
   Motivaatioo voi kaivaa niin monesta suunnasta, mutta saa olla hyvät hermot, jos mielii imee sitä yllämainituista mittauksista.

   Musta vähän myös tuntuu, että noita mittauksia saa tehdä kuka tahansa ja millä vempeleellä tahansa, niin ei varsinaisesti ole ihme, ettei mitään syvällistä ymmärrystä kaikilta löydy.

   Poista
 4. Mä menetin inbody neitsyyden tällä viikolla:D tulokset oli samat mitkä näkyy tosissaan peilistäkin:) mut nyt tietää paljon painaaa:D nimimerkillä: en aatellu ostaa vaakaa ikinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin menetät mitään, kun jätät sen vaakan jatkossakin kauppaan. :) Meillä on sellanen hieno, vanhanaikanen vaaka!

   Poista
 5. Haha, ihan samaa mieltä oon noista mittauksista kuin sää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että Jaana on ainakin samaa mieltä!

   Poista
 6. Ruususuola on aivan eri juttu, sehän on pinkkiä!! Plus kannattaa vaik google-sedältä etsiä lisää etuja, kyl se vähän parempaa kamaa on ku normisuola..

  Ainoa mikä noissa mittauksissa itseä kiinnostaa, on se viskeraalinen rasva. Sitä kun voi olla laihoilla tai läskeillä eli ulkonäkö ei sitä kerro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väri on myös plussaa! Tiedän, että se on parempaa, kun vielä sais ton skeptikonkin vakuutettua. :D

   Täytyy vaan elää fiksusti, niin ei sisäelimet kuorrutu rasvalla!

   Poista
 7. Itsehän juuri nurisin omasta mittauksestani.. :D tuli kyllä todettua että ehkä niitä kuvia on tosiaan parempi katsoa :) eihän ne mittaukset ole kuin suuntaa antavia, mutta silti siellä olisi kiva nähdä jotain :) mustaa valkosella nääs, tai jotai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän niistä sun kuvista näki sokee hirvikin, että jotain on tapahtunu vaikka mittaukset ei ollu välttämättä samaa mieltä. Ja kai niistä tosiaan voi halutessaan jotain pitkän ajan suuntaa nähdä, jos ei jää ressaan asiaa. :)

   Poista
 8. Rasvaprosentti- ja kehonkoostumusmittaukset yleensäkin ovat järkevämpi tapa tulkita omaa painoa kuin vaikkapa BMI, joka ei kerro kehonkoostumuksesta mitään. Esim. hyvin lihaksikkaan ihmisen BMI saattaa väittää henkilöä ylipainoiseksi vaikka kyse olisikin lihaksista, jotka eivät todellakaan ole terveydelle haitallisia. (Anteeksi, nyt menee viisasteluksi xD ) Noita kehonkoostumusmittareitakin on niiiin erilaisia, että huhhuh. Kaupastakin saa ostettua vaa'an joka kertoo rasvaprosentin ym hienoudet, mutta ei kyllä ole läheskään niin tarkka kuin vaikka sairaaloiden mittarit. Tosin vaikuttaahan mittaukseen aina vuorokauden aika, nestetilanne ym.

  Ite oon muutaman kerran kehonkoostumusmittauksen mittauttanut ravitsemusterapeutin luona ja on ollut ihan hauskaa tietää, mitä mun kehossa on - ei ainakaan liikaa rasvaa... On ollut aika jännä huomata ''lihoamisen'' myötä ettei sitä rasvaa tulekaan niin nopeasti ja paljon kuin voisi luulla.

  Mutta loppujen lopuksi ei kaikkea tarvitse aina mitata numeroissa ja moiset mittaukset vaan stressaavat. Hus pois vaa'at ja mittarit, peili kertoo totuuden! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahkaäijänkin BMI taitaa olla 27, mutta ei se siltä ihan näytä :D että sitäkään ei kannata ihan kakkien uskoo.
   Mää oon aina ihmetelly että mistä sellanen tavallinen kaupasta ostettava vaaka sen rasvaprossan repäsee.

   Pieli ja kuvat on parhaita totuuden kertojia. :)

   Poista
 9. Mä oon niin utelias ämmä et menisin kyl mittaukseen jos tulis mahis :D Ja oon joskus aikoja sit ollukki. Mut mulle se on tollasta nice to know -tietoa, ei hetkauta suuntaan eikä toiseen. Kun en oo ennenkään jumppaillu rasvaprosenttia varten niin en kyl tekis sitä jatkoskaan ;)

  Mut jokanenhan tekee niin ku ite haluu :) Jos pitäs muita neuvoo, nii sanosin et jostain prossista tai painokiloista on turhaa ressata. Vaikka kyllä mäkin muistan miten kivaa oli huomata sillon ihan jumppauran alussa ku se rasvaprossa oli tippunu aika paljon. Se oli motivoivaa sillon ku huomas jotain tuloksia. Nykyään kaipaan tuloksia jostain ihan muualta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää ootkin varmaan niin lunki tyyppi, että osaat ottaa sen just sopivalla uteliasuudella ja rentoudella. :)
   Se on varmasti kivaa, kun prossa menee alaspäin, mutta muuttuu piinaavaks, kun ei liiku mihinkään tai peräti suurenee. :D

   Poista
 10. Heips,

  minä kuulun varmaan niihin uusin lukijoihin, yksi kirjoituksistasi kiertää naamakirjassa ja saat sitä kautta tulijoita ja uusia seuraajia :)

  Taidan kahlailla juttujasi enemmänki läpi, etenkin kun olen löytänyt vasta treenirahkainnostusta itsekin...

  Tsemppiä syksyyn, hyvä blogi sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tervetuloa mukaan, reilun vuoden postauksissa varmasti riittää kahlattavaa. :)
   Huomasinkin, että Facebookista on tullut oikein jättiryöppy katsojia, ihmettelin vaan, että missähän kaikki kyseinen kirjoitus on kiertänyt. :D

   Hauskaa syksyä sullekin Krista!

   Poista
 11. Mä en oikein tiedä, periaatteessa oon sun kanssa samaa mieltä. Mutta käytännössä oon edellisen kommentoijan tapaan utelias ja lisäksi vielä hyvin numero-orientoitunut tyyppi, joten mun mielestä on kiva pyöritellä lukuja ja prosentteja. Mutta osaan aina sopivasti tulkita ne tulokset itselleni parhain päin, vaikka tilanne olisi mikä, joten mikäs tässä on mittaillessa :). Tuota asennetta edesauttaa se, että noiden erilaisten laitteiden näyttämät lukemat eivät yleensä ole luotettavia. Joten jos rasvaprosentti sattuisikin olemaan jotain järkyttävää, niin "hmph, mitä nää laitteet muka mistään mitään tietää". Ja jos se on timmin fitness-kissan luokkaa, niin "noh, eihän nää luotettavia ole, mutta kyllä tää jotain kertoo!" Ehkä tää on mulle yhtä harmitonta hupia kuin joillekin horoskooppien lukeminen. Että niin kuin vähän kuitenkin oikeesti uskoo, vaikkei muka uskoiskaan.

  Mutta oon kans jostain blogeista huomannut sitä, että inbody tms. antaa joillekin ihan käsittämättömiä tuloksia ja se vetää kirjoittajan mielen todella matalaksi, vaikka kuvia katsomalla näkee sokea Reettakin, että kehon koostumus on muuttunut atleettisemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, varsinkin kun lukemat on vaan arvioita, niitä on ehkä ihan tervettäkin vähän pyöritellä päässään mieleiseen suuntaan. :D Ja varmasti tosta mittailusta voi tulla tietyllä tapaa harrastus!

   Ja siltikään bloggaaja ei usko, vaikka jokainen lukija vakuuttais, että selvää kehitystä on tapahtunut, vaan tuijotetaan uskollisesti sitä inbody-paperia.

   Poista
 12. Sä oot kyllä ihan liian järkevä. Mäkin haluun tollaseks ja unohtaa nää naiselliset painopanikointi ja kehonkoostumus hömpötykset.. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti sanottu. :D Mutta kuten kaikki tiedämme, se on helpommin sanottu kun tehty!

   Poista
 13. Mä en kyllä tiiä juuri yhtään mitään noista kehonkoostumusmittauksista, mikä on ehkä ihan hyvä, tieto lisää tuskaa. Joskus tuntuu, että kertooko se peilikään yhtään mitään, jos mieli ei halua ymmärtää. Ajan henki tuntuu olevan, että vedetään totaaliöverit taikka ei piitata pätkän vertaa..

  Mutta sulla on kyllä näihin juttuihin just sellanen asenne, mistä mä tykkään :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, varsinkin sosiaalista mediaa seuratessa tosiaan tuntuu, että on vaan olemassa kaksi ääripäätä treenauksen ja hyvinvoinnin suhteen. Onneks kuitenkin suurin osa ihmisistä putoo siihen johonkin väliin. En ole ihan varma, että onko sanonta "mielummin överit, kun vajarit" tässä kohtaa se ihan pätevin. :D

   Poista
 14. minä kävin keväällä kahdessa eri laitteella tehdyssä mittauksessa. Eka kertoi mun rasvaprosentin olevan ihq 27% ja mittaaja kehui kuinka hyvät tulokset olivat ikäiselleni. tästä innostuneena ostin inbody mittauksen viikon päästä.. alkoi kinnostamaan tarkempi tulos. siinä rasvaprosenttini oli 18.5% ja lihasta 12.7 kg ja taas mittaaja kehui arvoja. nyt sanoi jotta täydelliset suhteet kehossa, sun ei tarvii tehdä mitään, ei tiputtaa rasvaa eikä tehdä lisää lihasta :D arvaas toiminko ohjeiden mukaan :D noita ei tosiaankaan kannata ottaa tosissaan, totuus on syvällä peilissä ;) ps. oon nenossa 2vko.n päästä uusintamittaukseen. mielenkiinnolla odotan uusia "ohjeita ja tuloksia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, aikamoinen heitto laitteiden välillä! Ja kolmannella tulisi todennäköisesti taas eri luku. :D Viikolla, kun katselin salilla tehtävää mittausta, mietinkin että siinä täytyy mittajaan harkita sanansa toisinaan aika tarkkaan, ettei tee mistään kärpäsestä härkästä tai toisaalta anna liian ruusuista kuvaa niille, joilla voisi olla korjaamisen varaa paljonkin.
   Toivottavasti parin viikon päästä mittarit näyttää kivoja lukemia ja mittaja antaa hyviä neuvoja. :D

   Poista
 15. Itsehän vuosi sitten kesällä kävin inbody-mittauksessa, kun moiseen tarjoutui tilaisuus, eikä operaatio aiheuttanut minussa sen kummempia stressejä. Tosin kertoohan toi peilikin jo, että ihan hyvä kondis on. Sinänsä mittaus kyllä tarjosi ihan human interest -pohjalta jännää tietoa, vaikka noiden luotettavuus nyt onkin mitä sattuu. Sain mm. tietää, että mulla on painavat luut ja vasemmassa jalassa enemmän lihasmassaa kuin oikeassa. Onhan se nyt jännää! Ei tosin varmaan kannata mennä, jos on taipumusta panikointiin vaa'alla tai jotain muuta kehonkuvahäikkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea sitä voidaankin jollain laitteella selvittää! Jos mittauksen ottaa puhtaasti human interest -kannalta, siitä voi tosiaan saada paljonkin irti, mutta mää oon varmaan aika tylsä, kun koipien lihasmäärän ero ei oikeastaan kiinnosta. Niiden välinen voimaero sen sijaan voisi kiinnostaa!
   Luulen, että vaikka ei oli taipumusta minkäänlaiseen rasvastressiin, sellaisen voi saada helposti aikaan tuijotelemalla lukemia liikaa.

   Poista
 16. Mä en oo koskaan oikee sen enempää kelaillu noita kehonkoostumusjuttuja. Tai ainakaan ottanu niitä kovin vakavasti, varsinkin jos ne on otettu jollain epämääräisellä menetelmällä ja sit jengi huutelee et: "Sviidu, mullon 123,56g piffii jalas enemmä ku viikko sit, aika huikeeta vaik kyykkypainot onki laskenu 10kg!!!123+4"
  ...jep.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sviidu. :D Mä henkilökohtasesti lasken suurimman painoarvon sille kehitykselle, joka näkyy siellä kyykkyhäkissä. Eiköhän se sitten näy siä berberissäkin joskus.;)

   Poista
 17. Tosi hyvä teksti! Mulla on vähän eri näkökulma, syömishäiriötaustaisena noi mittaukset on tehneet ihan hyvää, nimenomaan positiiviseen suuntaan siis. Vaikka parantumisesta on jo aikaa, peilistä katsoo silti erinäköinen henkilö kuin oikeasti olen, ja siksi mittaukset on ihan hyvä muistutus itselle et "hei haloo, nyt järki käteen" ;) Eli ihan turhaan stressaan olemattomia asioita.
  Kiitos loistavasta blogista, näitä päivityksiä odottaa aina!
  Katariina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kun toit tämänkin näkökulman esiin! Ei kaikilla se peilikään kerro totuutta omalle silmälle, niin joskus on ehkä hyvä, että ulkopuolinen taho antaa ne suuntaviivat.
   Mahtava kuulla! Kiitos itelles, kun jaksat lukea! :)

   Poista
 18. Mua ei noi mittaukset niin paljoa kiinnosta, että niistä mitään maksaisin, mutta puoli vuotta sitten pääsin kokeilemaan ilmaiseksi ja olihan se tavallaan ihan kiinnostavaakin. Paino ja rasvaprosentti ei aiheuttanut mitään tuntemuksia, kyllähän mä ne nyt peiliin katsomalla aika hyvin osasin arvioida muutenkin. Kiintoisampaa oli se, miten lihakset ja rasva on kehossa jakautuneet. Mulla oli vasemman ja oikean puolen lihaksissa aika huima ero. Jalkalihakseni oli ikäiselleni naiselle keskitasoa, mutta keski- ja ylävartalo taas selkeästi lihaksikkaammat kuin keskiarvo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, huomaako ton lihaseron myös voimassa? Mietin, että mistä ne repästään noi lihasmäärän keskiarvot noihin mittauksiin. Jos ne on vaan mitattujen ihmisten mukaan, niin se vääristää aika tavalla ylöspäin vai onkohan niillä olemassa joku tieto suomalaisten naisten keskimääräsistä lihaksista.

   Poista
 19. Oon käyny pari kertaa inbodyssa ku ilmaseksi pääsi. Asenne niitä kohtaan on, että kiva tietää, mutta en jaksa niistä stressata ku tarkkuus on mitä sattuu. Kyllähän sen ite huomaa jos housut alkaa kiristää ja analysoida sitten peilin avulla johtuuko se kasvaneesta lihasmassasta vai lisääntyneestä suklaankulutuksesta.

  Eniten saan inbodysta iloa, ku voin laittaa ne luvut hienosti excel-taulukkoon ja piirrellä käppyröitä. Että siinä se punanen lihasmassaviiva menee ja vieressä sininen rasvaprosenttikäyrä. Jos vanhemmat on kirjanpitäjiä, niin voiko lapsesta muuta odottaa... Jos aikaa ja viitseliäisyyttä olis enemmän, niin excelöisin varmaan koko elämäni. :D Numerot on vaan niin kivoja. Ja excel, johon ne voi laittaa järjestykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, jos huosut kiristää mahan kohdaltani niin voi ihan miettiä että onks se tosiaan ne kasvuun räjähtäneet vatsalihakset vai joku ihan muu. :D

   Koko elämä excelissä olis kyllä siisti, sieltä vois kaiken tarpeen mukaan kaivaa esiin.:D onneks oon tosi huono käyttään sitä ohjelmaani, niin mielummin hoidan kaiken raportoinnin tällain kirjallisesti!

   Poista
 20. Hih, mulle tuli tätä tekstiä ja siihen tulleita kommentteja lukiessa tosi omituinen olo. Oon kai jotenkin vinksahtanut. Mun mielestä kehonkoostumuksen ja esim. painon seuraaminen vaa'an avulla on nimittäin ihan käsittämättömän mielenkiintosta! Mut mä oonkin tällainen kävelevä ihmiskoe, joka osaa suhtautua asiaan sen vaatimalla tyyneydellä. Hahahah :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hähää. Piti tulla vielä sekin kertomaan, että sua odottelee taas haaste :D http://palanenonnea.blogspot.fi/2013/09/kurkistus-vaatekaappiin.html

   Poista
  2. Joo, ihan vinksahtanut oot koko muija!;) Mutta se vaatiikiin juuri sen mielenkiinnon että tarpeellisen tyyneyden, mutta multa puuttuu varmaan molemmat. :D

   Voi morjes, pelkäsinkin jo koska joku ton mulle heittää. ;)

   Poista
 21. Kiitos tästä tekstistä. Oikeesti.

  Itsekin kieltäydyin juuri pari päivää sitten Inbody-mittauksesta, koska totesin, että en jaksa alkaa nyt stressaan tuollaisia juttuja. Keväällä kävin, ja silloin tulokset oli ihan ok. Keskivartalo tavallista lihaksikkaampi, muuten lihasta aika normimäärä. Sisäelinrasvaa samoin normaali määrä, ei erityisen vähän tai paljon.

  Homma meni rumaksi. Kieltäytymiseni mittauksesta aiheutti närää, suoranaisia riitoja ja uhkailua. Mua alettiin painostaan, et "mee ny, ollaan tää maksettu, kaikki muutkin meni, etc.." Varasivat jopa mulle väkisin mittausajan. Sanoin vaan sitkeästi, että "EN MENE." Enkä menny.

  Kyseessä siis työpaikkani ostama palvelu, johon kuuluu mittaukset neljä kertaa vuoden aikana. Ekaan mittaukseen ilmoittauduin ja myös kävin siinä, toiseen en missään kohtaa ilmoittautunut.

  Odottelen nyt sitten mielenkiinnolla seuraavaa palkkakuittiani, että onko siinä uhkauksen mukaisesti vähennetty palkastani missatun kehonkoostumusmittauksen firmalle aiheutuneet kulut vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä ja erityisesti ajatuksia herättävästä kommentista!
   Toi jos mikä on jo järkyttävää terveysterrorismia! Kyllä jokaisella pitää olla oikeus päättää hakeutuuko tommosiin mittaukseen vai ei eikä se tosiaan pitäisi olla keltään pois, jos ei haluas mennä. Tuonhan pitäisi olla työsuhde-etu, eikä työsuhdevelvoite. Vaikka on hyvä, että työnantaja haluaa panostaa työntekijöiden hyvinvointiin, ei sitä tarvitse överiksi vetää.

   Poista