maanantai 26. marraskuuta 2012

Pyöräilevä piilokansanterveystieteilijä

Tän päivän sporttiosuudesta vastasi varsin kuraisa pyöräily koululle. Ajoin ihan teitä pitkin, mutta silti näytin perille päästessä siltä, että olisin tullut parhammailtakin mutalenkiltä. Suurimmat kurat vaan pois naamasta ja päälle kova toivo, ettei ajeta ulos yliopistolta kerjäläisenä. Joskus vähän hävettää näyttää ihan pyöräilijältä, mutta sitten yritän miettiä, että joo, mä tosiaan tulin fillarilla ja toi siististi pukeutunut kimuli tuolla ei varmasti osaa edes vaihtaa Jopoonsa rengasta.
Kovasti toivoisin, että kaikki Jopo-kuskit ja muutkin laittais jonkinlaisen tuikun siihen pyöräänsä. Kuten nokkelimmat ovat huomanneet, ulkona on suunnilleen koko ajan pimee. Kotiin päin poljeskellessa tuli montakin tilannetta, että yhtäkkiä jostain pimeydestä sukeltaa pyörä, ja ripeet (paniikki)käännökset seivaa tilanteen tällä kertaa. Tekis mieli ruveta oman käden oikeuden poliisiks ja vähän pamputtaa kaikkia valottomia pölvästejä. Haloo, onko valoo, kysyy nimimerkki Pyöräilijä 03-alueelta.

Viimeks vähän avauduin liian suolasesta hevospalvista (8%) ja mulle vastattiinkin jo lihafirmasta. Heppa valmistetaan perinteisesti (jotenkin arvasin, että vedotaan perintesiin, aina on kansalle saatu aikaan sydän- ja verisuonitauteja, miksipä hyvää perinnettä muuttamaan) ja se ei kuulemma ole hyvä leivän päälinen (huomasin!) ja sopii paremmin salaatteihin ja Parman kinkun tapaan ohuina siivuina. Ensinnäkin, jätän usein fetankin pois salaateista, koska sekin on niin suolaista (n. 3,5 %) ja toisekseen, harvoin on Parman kinkkukaan noin suolasta. Eikä siinä paketissa edes lukenut holhoavaa tekstiä "voimakassuolainen"!

Tätä piilokansanterveystieteilijää on viime päivinä kiinnostanut myös HK Ruokatalon saama THL:n vuoden Kansanterveyspalkinto. Aattelin ensin, että tää on myös joku vuoden aprillipila aivan väärään aikaan, mutta sitten luin THL:n tiedotteen aiheesta. Perusteena palkinnolle oli siis työ kansanterveyden puolesta, joka ilmeni suolan ja kovien rasvojen vähentämisenä tuotteissa. Rypsiporsaat ynnä muut, you know. HK:n sinisestä (karkea esimerkki) voi olla montaa mieltä, mutta totuus on, että joku sitäkin syö "kuin leipää" ja sillon on ehkä ruokafirmankin syytä miettiä omaa vastuutaan kansanterveydessä. Yritysten yhteiskuntavastuu on aivan toinen tarina, mutta mielestäni on hyvä, että joku tekee jotain hyödyllistä, vaikka piilotarkotuksena oliskin imagon kiillotus.
Kanaa Kariniemeltä, joka on samaa firmaa HK:n kanssa, siis taatusti terveellistä! Etenkin toi itse lisätty (palanut) curry rokkaa!
Kun lukee paljon blogeja, joissa käsitellään terveellistä ruokaa, liikuntaa, fiksuja elämäntapoja ja mitä näitä kaikkia muita kivoja asioita onkaan, niin vähän hämärtyy se totuus, että se on vaan hyvin pien otos suomalaisten elintavoista. Kaikki liikuntabloggaajat voi onnitella itseään, kun todennäköisesti kuuluu siihen terveimpään 20 prosenttiin suomalaisista.Mutta on aika monia niitä, joita ei ees Profeelin kiskominen auta, tarttis tehdä jotain vähän isompaa. Yleinen kansanterveys ei parane sillä, että me terveet liikutaan entistä enemmän ja syödään entistä paremmin, se paranee ja terveyserot kaventuu, jos kiinnitetään huomioo niihin heikoimmin pärjääviin. Sekin on jo pieni askel eteenpäin, jos kovien rasvoja käyttöö vähennetään. Olis ehkä muutenkin aika uudelle Pohjois-Karjala -projektille!

2 kommenttia:

  1. Enkyl sabois kovia rasvoja pahoiks verrattuna muihin asioihin mm suola ja liikkumattomuus. Muuten kyllä hyvä blogi kipitup!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en kyllä sanois kovia rasvoja kauheen hyvikskään. Ja etenkin noi kolme yhdessä on kirjaimellisesti tappava kombo! Kiitti, toivottavasti jäät seuraileen myöhempiäkin kannanottoja.:)

      Poista