keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Haaste: viikon menu

 Nyt olisi aika haasteikasta meininkiä luvassa, sillä Minttu heitti meikälle haasteen, joka kuuluu näin.

kuvaa viikon ajan kaikki tekemäsi ruoka (jos et muista kuvata niin mainitse päivän kohdalla mitä teit)
- jos ruoka on tosi herkku ja haluat jakaa reseptin niin hyvä juttu :-)
- 7 ruokaa siis ja lisäksi vinkki johonkin helppoon jälkkäriin “Viikon vinkki”
- kerro keneltä haasteen sait ja jaa haaste vapaasti ainakin viidelle blogiystävällesi.
- laita postauksen otsikoksi: Haaste: viikon menu

 Koska multa pyydettiin muutenkin ruokaa liittyvää juttua, laajennan tätä vähän tämän viikonkin ulkopuolelle. Karsastan jotenkin postauksia, jossa jaetaan muka-pettämättömiä vinkkejä salitreenaajan ruokailuun asiantuntijan elkein, vaikka kaikki asiantuntemus olisi imuroitu viime viikolla jostain Demi.fi:stä. Siksi kirjottelinkin vaan siitä, miten itse teen, en siitä, miten kaikkien tulisi tehdä.
Sekaan heittelen viikon safkakuvat.
Keskiviikko. Töihin evääksi jauhelihaa ja makaronia kera punaisen peston ja kurkkua ja tomaattia.
Syön aika perusfiksusti, tarpeeksi ja usein. Yli neljän tunnin ruokailuvälit täytyy olla hyvin perusteltavissa, kolme tuntia ja taas ruokaa on aika hyvä tahti mulle. Aamupala, kaksi aikalailla lautasmallin mukaista lämmintä ateriaa, pari proteiinipitoista välipalaa ja iltapala. Tämän systeemin olen sisäistänyt kunnolla vasta viimeisen vuoden aikana. Vuosi sitten aloin syömään lihaa monen vuoden tauon jälkeen, ensin ajattelin pysytteleväni vain kanassa, mutta porsaan ribsit muuttivat mieleni.  Tämä osui muutenkin aikaan, jolloin rupesin miettämään, että saanko tarpeeksi proteiinia eikä paluuta enää ollut.
Torstai. Olin kipeänä, eikä ruoka maistunut, siksi söin vaan yhden hampurilaisen.
Olisin mielelläni taitava kasvisruokakokki, mutta koska en ole kokki lainkaan, olin ihan älyttömän huono tekemään mitään kunnollisia kasvisruokia. Aika paljon söin mm. makaronia peston kanssa.  Vaikka lihansyönti onkin mulle aika kompromissi, valitsen sen silti, koska tiedän syöväni paremmin. Rahkaäijä laittaa yleensä meillä ruuan ja itse osallistun korkeintaan riisinkeittoon. Tämä työnjako sopii molemmille oikein hyvin.
Perjantai. Ruoka ei maistunut oiken vieläkään, jauhelihaa ja riisiä ja vähän rehuja. Onneks söin kuitenkin ruuan jälkeen jäätelöä, niin energiavaje ei päässyt yllättämään.
Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, aamupala tuotti monta vuotta aivan ylitsepääsemättömiä ongelmia, ei vaan maistunut ja tuhti aamupala yökötti.  Nykyään aamuisin uppoaa kahdesta neljään ruisleipää (satunnaiseti myös puuroa, mutta menee raivotttuvan kauan aikaa, kun kaksi ihmistä kokkaa puuroa mikrossa. Ja kattilassa keittely, hyvä vitsi!) ja rahka marjoilla tai mehukeitolla.
Lauantai. Silja tekemää aivan ihanaa bataattikeittoa ja halloumia seassa, mmm!
Ruokahaluni on etenkin nykyään aivan omaa luokkaansa, vaikka olen aina ollut kova syömäri. (mm. Rahkaäijä sanoi mulle viikon seurustelun jälkeen, että oot muuten tosi kova syömään...) Ravintolassa oman annoksen syötyäni alan haaveilevasti katselemaan muiden lautasia ja hienovaraisesti vihjailemaan, että mahdatkohan syödä kaikkia ranskalaisia. Nykyään suhtautumiseni ruokaan on hyvin mutkaton ja tasapainoinen, vaikka aina se ei ole sitä ollut (kenelläpä olisi ollut?) ja sellainen perusjärkevä syöminen tulee selkärangasta. Mä en todellakaan sylje herkkuja päin, miksi luopuisin sellasista asioista, joista nautin? Ei makeaa tarvitse vetää niin paljon, että tulee paha olo, mutta ei totaalikieltätyminen olisi mun juttu ollenkaan. Tällä hetkellä meillä on menossa Rahkaäijän kanssa karkkilakko, mutta kyseessä on myös pieni veto. Rahkaäijä jo kerran rikkoi lakkoa, kun muka "unohti".
Sunnuntai. Jauhelihaa ja riisiä ja rehuja.
Meillä on keittiössä Clas Ohlsonilta hankittu keittiövaaka, mitä päivittäin käytetäänkin. Jos ihan sen takia,  että paistetut lihat voi jakaa annoksiin ja pastaa tai riisiä tulee syötyä riittävästi. Jos pastaa lappaa silmämääräisesti, tulee sitä yleensä vähän alakanttiin.  En siis syö kaikkia ruokia vaa´an kautta, mutta lämpimien ruokien kanssa se auttaa paljon. Ja mulle tulee mahtipontinen olo, kun huomaan, että morjes, mun lautasella on muuten puoli kiloo ruokaa!:D
Maanantai. Kanaa, paahtoleipää ja tomaatti-kukkakaali-avokado-viinirypäle -salaattia.
Lisäravinteistakin kyseltiin, joten niistäkin nyt samaan syssyyn. Saliurani alussa en käyttänyt palautusjuomia, koska "mömmöt" epäillytti. Rahkaäijä kuitenkin lämpimästi suositteli ja aloitinkin palkkarin hörppymisen Massin minttu-suklaasta. Ensimmäisinä kertoina nielin palautusjuoman lisäksi melkein myös oksennusta, oli se niin pahaa. (Vieläkään en mitään minttu-suklaista mielelläni nauti, kiitos Massin.) Minttu-suklaan jälkeen kokeilin kuitenkin suklaan makuista ja se upposi jo paljon paremmin. Tokihan ilman palautusjuomaakin voi pärjätä, mutta laiska ihminen kun olen, koen sen tosi helpoksi vaihtoehdoksi. Kun treenin jälkeen on vetänyt palkkarin, ei tarvitse heti rynnätä kotiin syömään. Nyt palautusjuoma tuntuu ihan ehdottomalta jutulta ja jos se onkin unohtunut kotiin, tunnen oikein treenin jälkeen, kuinka kaikki lihakset surkastuvat pois.:D  

Aina välillä olen käyttänyt latausjuomia ennen treeniä, mutta nyt sellaista ei ole käytössä. Toiset ovat tuntuneet toimivan, toiset ovat lähinnä aiheuttaneet hallitsematonta lisäenergisyyttä, joka ei kuitenkaan ole kohdistunut treeniin. Lisäksi käytän melko usein heraproteiinia, se on helppo ottaa mukaan vaikka kouluun ja imaista naamariin, kun koulun liharuuassa on proteiinia 4 g/100 grammaa... Sitäkin ilman varmasti pärjäisi, mutta herajuoman helppous houkuttaa. Minttu-suklaa ei maistu tässäkään, mutta choc-peanut on aivan ässä! Jo näinkin kevyt lisäravinnevarustus saattaa asiaa tuntematonta kauhistuttaa, mutta kysessä on kuitenkin vaan ravintoaineet jauhomuodossa, ihan samoja on ruuassa. Mutta olennaista mun mielestä on kuitenkin, että perusruokavalio kuntoon, sitten vasta lisäravinteita.
Tiistai. Jauhelihaa ja riisiä ja samaa salaattia ilman kukkakaalia. Mustalla lautasella tommonen ruma ruokakin näyttää kauniilta.
Viikon ruokakuvista voi huomata yhden trendin, jauheliha ja riisi. Tämä selitty sillä, että kahmimme jostakin tarjouksesta jauhelihaa ihan urakalla, joten sitä on syöty nyt paljon. Yleensä meillä syödään himpun verran enemmän kanaa, kuin jauhelihaa. Mutta arkiruoka on viime aikoina ollut pitkälti jauhelihaa tai kanaa pastan tai riisin kanssa. Myös kanasalaatti on suosittua meillä päin. Olen viime aikoina löytänyt herne-maissi-paprika -pakastesekoituksen ja pakastemaissin. Ne sopii tosi hyvin riisin ja jauhelihan kanssa, eivätkä varsinaisesti ole hinnalla pilattuja! Välillä täytyy tsempata, että tulee syötyä tarpeeksi kasviksia ja muistaa ostaa niitä jääkaappiin. Tällä hetkellä kukkakaali ja avokado rulettaa, porkkanaan olen totaalisen kyllästynyt.

Ja vielä viikon jälkkärivinkki, Minttu uumoili jotakin rahkaherkkua, mutta vedänkin ässän hihasta ja tarjoilen banaaniherkkua. Hyvin simppeli homma, banaani halki pystysuunnassa ja pannulle(laiskempi yksilö paahtaa mikrossa!), päälle vähän kardemummaa ja kun se on mukavasti pehmennyt, nautiskele vaniljavaahdon tai jäätelön kanssa! Petollisen hyvää, terttu banaaneja ei tekisi tiukkaa!

Laitan tämän aikuisten ketjukirjeen eteenpäin Minnille, Saralle, Ellulle , Kauramoottorille ja Natalialle. Olisin voinut haastaa vaikka kaikki, joiden blogeja luen, mutta yritin valkkailla vähän erilaisia blogeja, jotta voisin lukea erilaisista menuista!

Virallinen rahkalaskuri muuten saapui tänään!

16 kommenttia:

  1. Hienoja ruokia ja panaanivinkki erittäin mieluinen, kiitos. =)

    Mää oon kans huomannut, että parempi aina vaan kirjoittaa mitä itte tekee tai miten itte toimii tehkööt ja toimikoot muut ihan miten itte haluavat. =DNäin vältetään ainakin turhat sanaharkat. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Panaanit saattaa olla petollisen mieluisia, varo!
      Joo, mä en ainakaan halua mitään maailmansotaa tänne kommenttiboksiin ja ite olis kaiken lisäks kuitenkin lopulta väärässä.:D

      Poista
  2. Hyvännäköisiä ruokia. Aika oman näköistä myös. Toki perunaa syön myös mielelläni. Mun mielestä on kyllä aika haastavaa nimenomaan syödä tarpeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaa, että samanlainen simppeli safka on melko suosittua! Peruna on taas niitä juttuja, että olisi kiva syödä enemmän, mutta koska laiskuus... Itse tehtyjä lohkoperunoita tulee välillä syötyä.

      Poista
  3. Mun pikaruoka(usein): Raketti spaketti pussi kiehumaan 6 min. Sillä aikaa sekavihannes pussi mikroon 3,10 min ja tonnikala purkki auki.
    Spagetit siivilään, sv ja tonnikala kattilaan + mausteet mm sweet chili, kikkoman, valkopippuri, öljy jne.
    Sitten spagetit päälle ja lisäksi oliiveita, tomaattia, kurkkua+sekoitus ja ääntä kohti ja kerralla menee. Valmistus veden kiehumisesta 7 min. Kun syö kattilasta suoraan jää tiski vähiin.
    Kokeile suursyömäri RM meneekö kerralla? Epäilen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös siinä rakettispagetti pussissa ole 350 grammaa?:D Myönnän, en varmasti pystyisi moiseen, pienempi annos voisi olla kokeilun arvoinen, kuulosti aika hyvältä. Suoraan kattilasta syömistä arvostan!

      Poista
    2. 350gr täyttä energiaa. Just' huitasin Italianpadan 400gr sikanaudalla+ylim.sekavihannespussi+ym pastaa+kurkku.
      Kattilallinen tuli(ja meni ja lautaselta söin:(
      Mulla etulyöntiasema ruuan mätössä,kun kokoo on 2++ sun paino.
      Ton rakettispagetti höskän syön usein illalla!! On energiaa aamutreeniin about 06.30

      Poista
    3. Kieltämättä olet aika kovan luokan syömäri! Rahkaäijäkin harrastaa aivan jäätäviä ruokamäsäyksiä, tulee paljon syövä mies kalliksi.:D
      Iso koko antaa kyllä kadehdittavaa syömäetua!

      Poista
  4. Mä en tajuu, miten muka puuron keittäminen vie liikaa aikaa. Mun mielestä mikropuurosta ei tuu niin hyvää. Ja ei siinä kattilassa keittelyssä mene yhden naisen annoksella kuin muutama minuutti. Sinä aikana voi vaikka tyhjentää tiskikoneen tai ruokkia kissat.

    Jännä, miten ihmiset tykkää muutenkin ihan erilaisista ruoista. Mun eka reagtio sun sapuskoihin oli, että missä kaikki kastikkeet on. Mä olen suuri kastikkeiden ystävä, ja mun ruoan pitää olla aina edes vähän "märkää".

    Tota banaanijuttua pitääkin koklata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mää sanon, että jos kahden ihmisen puuroja alkaa keittään aamusella, siinä on Hesari luettu ennen kun se on valmista! Ja lehti kuuluu lukea vasta aamupalan kanssa.;) suurin syy oikeasti on se, että tykkään leivästä tosi paljon.
      Mä en taas ole kauhea kastikehirmu, ikävä kastike voi helposti pilata kaiken. Mutta vaniljavaahto banaanien kastikkeena toimii!

      Poista
  5. No huh mikä haaste, aloitetaan maanantaina :) hyvältä näyttää pöperöt ja pitääpä seuraavalla kauppareissulla ostaa kukkakaalia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä oli työlästä muistaa ottaa aina kuva.:D Kukkakaali on turhaan väheksytty kasvis, keitettynä se ei kylläkään ole mistään kotoisin!

      Poista
  6. Heips! Laitoin sulle haasteen joka löytyy blogistani http://musclefetish.blogspot.fi/2013/03/haaste.html :)

    VastaaPoista