tiistai 15. lokakuuta 2013

Äiti, mistä rahka tulee?

Meillä kannetaan rahkaa selkä vääränä kaupasta kotiin ja sitä vedetään ihan kohtuuttomat määrät sen suuremmin funtsimatta. Mutta välipalalla mulla on tapana lukea Aku Ankkaa, eikä mietiskellä rahkan syvintä olemusta. Siksi sopiikin kysyä, että mistä rahkaa tulee ja miten sitä tehdään?

Rahkaäijä sai viime viikolla neronleimauksen, me tehdään itte rahkaa! Versio, jossa piimä ja maito jätettiin yöksi pyödälle hautumaan, ei kuulostanut erityisen houkuttelevalta, joten meidän rahka-emmeenä oli pelkkä piimä. Se ajaa täysin saman asian, kuin maito-piimä-sekoitus. Eikun kokkaamaan!
Litra piimää ja uunivuoka eli kattila.
Piimä kattilaan. Slöps slurps slöps.
Uuni täysille noin 125 asteeseen. Piimäsoppa viihtyi siellä noin tunnin. Haju oli varsin.. Noh, kuuma piimä.

Piimä tuli uunista.
Erottunut hera valutetaan pois.

Heralitku on poissa, jäljelle jäi rahka.

Eikun hetkinen, täähän on raejuustoo!

Se myös maistuu aivan raejuustolta!

Lantrattiin vähän maidolla ja mummun omenahillolla, oikeastaan aika hyvää!
Yritettiin jälkikäteen analysoida, miksi meidän keitoksesta tulikin raejuustoa, eikä rahkaa. Veikkailtiin piimän pitkää viihtymistä uunissa syylliseksi. Kysymys siitä, mistä rahka tulee, jäi siis vielä vähän auki.
Eihän rahkan itse tekemisessä ole varsinaisesti mitään järkeä, rahka on kaupasta ostettuna melko halpaa ja litran piimäpurkista tuli säälittävä kasa syötävää. Silti suosittelen kokeilemaan kotona, hyvin opettavainen kokemus!  Yksi erikoisimmista jutuista, mitä meidän keittiössä on kokkailtu.

Vaikka jouluun on vielä pitkä aika, sain eilen postissa pehmeän paketin. Voitin Mariliin järjestämässä villasukka-arvonnassa toiveiden mukaiset villasukat, ja puikkosankari pisti todellakin hösseliksi ja toivesukat matkasivat Joensuusta Tampereelle. Violetteja toivoin ja ne todellakin sain! Superhyvät villikset!
Villasukat ikkunan takana!

Kiitos Mariliin, nyt ei Rahkamuijan varpaita palele!
Joko alkoi uunipiimähammasta kolottaa? Mitä erikoista sun keittiössä on tehty? Kerro!

Rahkalaskuri vuoden alusta: 491

20 kommenttia:

  1. Täällä kun tuo rahka maksaa paljon, niin on ollut harkinnassa tehdä itte rahkaa. Äipältä utelin jo ohjeet ajat sitten. Mutta se kaatui sitten siihen, ettei tuolla kaupassa myydä piimää. :) Siispä vähemmän tai enemmän iloisesti on kannettu rahkaa kaupasta kotiin yhä vaan edelleen. Välillä sitä on siellä ja välillä ei. Viime lauantaina ei ollut. Piti ajaa jonnekin aivan liian kauas toiseen isoon kauppaan, että saatiin tarvittavat rahkat jääkaappiin.

    Mä kerran sekoitin Ehrmannin rahkan ja suklaanmakuisen Gainomaxin keskenään. Mmmmhhh.. Happamia rahkaklimppejä suklaakiisselissä. Ei sitä voinut edes syödä. En siis suosittele. :D Asiasta on aikaa jo yli kolme vuotta, mutta yhä vaan mies siitä välillä muistuttaa.

    Sun villasukat on ihan überhienot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi voi, ei ole kovin hyvin rahka-asiat sitten siellä! Tuntuu ihan itsestäänselvältä, että rahkaa nyt on joka kaupassa ja ainakin Lidlissä tosi halvalla. Entäs onko siellä jotain kreikkalaista jugurttia, joka vois korvata (niinkun Jenkeissä)?

      No hei hyi, toihan nyt on vallan sairasta, mistä tulikin tommonen koktail mieleen. :D Pepsi rahkassakin sentään menetteli!

      Niin on, aivan parhaat!

      Poista
    2. Eilen oli kaupassa kolme purkkia. KOLME. Kuka pärjää kolmella rahkapurkilla?! Höh! Lidl täälläkin oisi, mutta ei siellä mitään rahkaa myydä. :D Täällä rahkaa käytetään vaan leivontaan, joten sitä ei tartte tarjollakaan olla ihan siihen malliin kun Suomessa. Yksi merkki per kauppaketju (jos sitäkään) ja hinta on suht korkea + niitä ei oo siellä hyllyssä montaa. Grrr. Kreikkalaista jogurttia olisi jos jonkinmoista, mutta kun ei se oo rahkaa. :D Paras ja lähiten rahkaa muistuttava (Total) on sitten taas tietty vieläkin kalliimpaa kuin nää rahkat. Kallis maa on valittu asuttavaksi siis. :D Noooo, joskus sitten taas salettiin asutaan rahkaisammassa maassa, siihen asti pitää vaan pärjäillä näillä.

      Mä olin ihan varma tuota koktailia kehitellessäni, että nyt muuten keksin kuningasidean. Ei se sitten ihan ollutkaan. :')

      Poista
    3. Kolme purkkia rahkaa on lähinnä hyvä vitsi! Luulis niitten tilaavan vähän enemmän, kun ovat huomanneet hullujen suomalaisten pitävän rahkasta. :D Lidlissäkin on täällä nykyään vaikka mitä jugurttirahkoja sun muita, että valinnan varaa löytyy! Total on kyllä hyvää, mutta se on täälläkin kallista. Kaliforniassa oli melko halpaa!

      No kyllähän itsesuojeluvaistokin sanoo, että sen sekotuksen täytyy olla pahaa. ;)

      Poista
  2. Haha kätevää, en tiennytkään että rahkaa/raejuustoa voi noin kotitoimin valmistaa :)

    Minä kun en ole mikään piimän ystävä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanattaa kokeilla, ei ollut mikään kohtuuton vaiva!
      Mää en kans koske piimään pitkällä tikullakaan, mutta toi rahka/raejuusto ei maistunut onneksi siltä juuri yhtään. :D

      Poista
  3. Tosi hienot sukat! Sulla taitaa olla joku diili onnettaren kanssa, kun munkin arvonnassa lykästi. Kumpa mäkin joskus voittaisin... ai niin voitinhan mä kesällä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ihmettelen, että miten on voinutkin käydä tuuri kaksi kertaa ihan peräkkäin! Ja melko harvoin vielä osallistunkaan mihinkään blogiarvontoihin. Odota rauhassa, jos se onni vaikka siirtyis sinne. :)

      Poista
  4. Nyt ois rahkaan liittymätön kysymys: Olen tulossa ens viikolla Tampereelle työreissulle ja lenkille ois sielä päästävä, mutta minne? Joku ehotteli Iidesjärven kiertämistä ja toinen suositteli jotain Kekkosentie-Paasikiventie-Pispalanharju-lenkkiä. Hotelli on rautatieaseman lähellä, kaupunki on ihan outo (Hämeentietä oon kävelly eeskahtaalle) ja jonkulainen alustava reittisuunnitelma pitäs tehä ettei tartte hotellia juosta ympäri. Eli olisko teillä alkuasukkailla mitään suosituksia semmoselle 5-10km reitille? Tai että mihin päin ei ainakaan kannata lähtiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiheeseen liittymättömät kysymykset on myös sallittuja! Mä en ole oikeastaan ikinä keskustassa päin juossut, mutta SE OIKEA Tampere on kosken itäpuolella, eli itä-etelä -suuntaan lähtisin. Toi Iidesjärven ympäri vois olla ihan hyvä idea, siitä sais selkeän lenkin, halutessaan voi juosta vähän maastossakin eikä eksymisen vaaraa juuri ole. Tietysti jos haluaa aidon turistikokemuksen, voi juosta vaikka Pyynikin näkötornille ja takasin. Ja syödä siellä munkin!
      Mää piirsin hienon summittaisen reitin lähtemään rautatieasemalta ja se menee Iidesjärven ympäri. Tässä: http://goo.gl/maps/klzv1
      Mä tunnen Pyynikki-Pispala -aluetta niin huonosti, että sinne en oikein osaa mitään reittiä piirtää. Mutta Iidesjärvi on aika hieno, siellä on lintuja ja kaikkee!

      Poista
    2. Kiitti kartasta, olin ite miettiny jotaki monimutkasempaa reittiä tuonne järvelle, mutta tuo onki parempi. Pyynikki+munkki olis aika houkutteleva, mutta vähän arveluttaa ne ylämäet ja sitten juoksu sen munkin jälkeen. Jos kovin pallukaksi ittensä syö, niin eihän se tosin ois ku laittaa jalat taskuun ja pyöriä alas.

      Poista
    3. Toi on aika simppeli reitti, siellä menee mukavasti kevyen liikeenteen väyliä ympäri järveä. Ja järven eteläpuolella menee polkuja ihan rannassa!
      Ei ne mäet mitään aivan kammottavia ole, mutta takaisin kannattaa tulla taksilla, kun mukki painaa mahassa. ;)

      Poista
    4. Suosittelisin myös Kaupin kuntokolmosta. Tässä esimerkiksi reitti sulle rautatieasemalta erääseen risteykseen kuntokolmoselle: https://maps.google.fi/maps?saddr=Rautatieasema,+Rautatienkatu,+Tampere&daddr=61.4992671,23.7869606+to:Koljontie&hl=fi&sll=61.503229,23.782954&sspn=0.01724,0.055747&geocode=FbFiqgMdJb1qASFrSwzm-RVrpikDy4atVN-ORjFrSwzm-RVrpg%3BFYNnqgMd0PVqASl_FtgRVt-ORjEucvGNAp4XpA%3BFYGLqgMdFhJrAQ&oq=rautati&gl=fi&dirflg=w&mra=ls&t=m&z=15&via=1 elikkäs yhteensä tosta tulisi 7,6 kilometriä.

      Poista
  5. En oo tamperelainen mutta olin keväällä Pyynikkijuoksussa ja se reitin loppuosa kierteli Ratinan takaa rantoja, ihan komeeta maisemaa ja paljon lenkkeilijöitä. Eli Hatanpään arboretum - Vihilahdenpuisto - Härmälän rantapuisto-akselia.

    Mitä itse bloggaukseen tulee niin rahkaahan ei varsinaisesti valmisteta mistään vaan se tulee lihaksikkaimpien bodaaja-lehmien utareista ihan sellaisenaan!! Mitä enemmän rahkassa proteiinia = sitä kovemmalta muskelimustikilta se on lypsetty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ratinan ranta olis kyllä kanssa hyvä vaihtoehto! Täällä riittää järveä, jonka rannalla juosta!

      Ei vitsi, näinhän asian täytyy olla! Ei ole muuta vaihtoehtoa! Mä hankin isona semmosen Ronnie Coleman -lehmän, jotta olen omavarainen rahkan suhteen!

      Poista
    2. Tuo olis kyllä kans lupaavan näkönen alue, vois olla kivoja hiekkapolkuja. Pitää piirrellä sinneki päin itelle kartta mukaan siltä varalta, että tarttee toisellekki illalle jotain tekemistä, ku hotellin kuntosali vaikutti aika aneemiselta.

      Poista
    3. Arboretumissa on varmaan tosi kaunista tähän vuoden aikaan, niinku aina!

      Poista
  6. Hihihii, villasukat näyttää sopivan jalkaan just passelisti ;) ♥

    Mä en oo KOSKAAN tajunnut, että rahkaakin vois tehdä ite! Maustamatonta jogurttia oon tehny maidosta lisukkeineen, mut se tulee kalliimmaks kun jogurttipurkin ostaminen kaupasta. Kannattiko? No ei :D Mutta kokeilut on kyllä hauskoja. Ehkä mä kokeilen tota rahkaakin joskus ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on aivan täydelliset, jalassa juuri nytkin! :)
      Kannattaa oikeesti kokeilla tota, tulee ihan syötävää! Kokeiluista aina oppii, jos ei muuta niin ainakin sen, ettei kannata tehdä toiste. ;)

      Poista
  7. En ole koskaan rahkaa tehnyt mutta luonnonjugua sen sijaan monta kertaa. Maitoa litra lämminvesihauteeseen ja rkl jotain bulgarialaista jugua sekaan. Yön yli peiton alla ja valmista on! Tosi herkullista (ainakin kun tekee punasesta maidosta:-)

    VastaaPoista