sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Kesäpimu ja maastomimmijengi!

Eilen meni sivu suun kaikki herkulliset valmistujaiskakut, koska Jyväskylässä oli tärkeää tekemistä. Siellä meinaan järjestettiin kevään pyöräilynohjaajakolutuksen loppukoe, johon me molemmat osallistuttiin. Automatkalla Keski-Suomeen työnjako oli sellainen, että meikä ajoi ja Rahkaäijä piti kertaustunnin kaikista ohjaajakoulutuksen teoriasisällöistö. Oppitunti oli oikein hyödyllinen, koska perillä odotti neljä sivua täynnä kysymyksiä ja tunti aikaa vastata. Vähän meinasi hikee pukata, kun sanottavaa olisi ollut paljon, vastaustilaa ja aikaa vähäisesti ja kysymykset mukavan kinkkisiä.
Ennen koetta löysin onnenkävyn! Pysyi kynä hyvin kädessä, kun sotkin sormet ihan pihkaan. 
Teoriakokeen jälkeen oli aika ladata mieli ja ruumis täyteen energiaa kiinalaisen ruuan parissa. Kaikelle ylimääräiselle energialle todellakin oli tarvetta, koska seuraavat neljä tuntia meni ympäri Jyväskylää käytännön kokeen parissa. Ajeltiin pyörillä upeissa kesämaisemissa ja samalla ratkottiin eteen tulevia kiperiä tilanteita. Jo ennen ruokailua päästiin vähän renkaanvaihtohommiin (meinas vähän mennä hermo, kun erään kurssilaisen mukaan renkaan pumppaus ei sovi naisille... Yhtä luokattomat läpät jatkui koko loppupäivän. Terveisiä vaan!) ja jokainen pääsi vuorollaan olemaan ohjaajan roolissa.
Vähän alkuverryttelyä Jyväskylän kävelykadulla. Viereiseltä terassilta tuli aika pitkiä katseita.
Tämmönen hipsterilippis on ehkä pakko hankkia maantiekypärän alle. Tai sitten ei!
Siellä taitaa odottaa yllätys mutkan takana!
Vähän osattiin odottaa, että jossakin kohtaa päivää eteen ilmestyy joku "raato", joka pitää hoidella. Rahkaäijän vetovuorolla erään mutkan takana olikin kaatunut pyöräilijä, joka makasi tajuttomana. Onneksi kaatunut saatiin pian tolkkuihinsa ja vetovastuussa olleet hoitivat tilanteen hyvin. Seuraava tehtävä olikin saada "kaatuneen" pyörä takaisin ajokuntoon. Tämän rastin jälkeen käytiin vähän aikaa keskustelua siitä pysähtyykö ihmiset auttamaan kaatunutta vai käveleekö ne kylmästi ohi. Maassa pötköttäneeltä koeapulaiselta oli muutamat ohikulkijat kyselleet, onko kaikki hyvin, mutta ei kaikki. Mun mielestä aina jos maassa makaa ihminen pitää pysähtyä ja tsekata onko kaikki hyvin. Viime kesänä työmatkallani Hervannan lähellä pururadalla maassa pötkötti mies ja vaikkakin se oli kunnon puistokemisti, ei sitä todellakaan jätetty sinne metsään verissä päin. Haloo!
Huh, tiellä maannut raato onkin hengissä! 
Jaahas, ohjaustanko olikin mennyt vähän vinoon rytäkässä.
Päivän aikana mä pääsin selvittämään tilannetta, jossa yksi lenkille lähteneistä (Rahkaäijä) oli jäänyt jälkeen porukasta ja mun hoitaa tilanne ja löytää eksynyt lammas. Sen lisäksi säädin "asiakkaalle" pyörän ajoasentoa kohdalleen ja leikin retkeläistä, joka alkaa kiukuttelemaan nälästä ja väsymyksestä kesken lenkin. Sen roolin osaan ihan omasta takaa! Rahkaäijä sai paikantaa meidät kartalle ja johdattaa määrättyyn paikkaan ja muille osuneita tilanteita oli esimerkiksi hankalaksi heittäyvät ohjattavat, taitoradan rakentaminen, lasten harjoituksen vetäminen (aikuisille, jotka esitti lapsia) ja pyöräilynohjaajan tärkeimpien varusteiden esittely ja loppuveryttelyn vetäminen.
Ah joo, tää kesä on niin kiva juttu!
Tein kesäponin takakonttiin kukkaseppeleen!
GPS hakee singnaalia...
Päivän paras hetki oli, kun löysin uuden karvaisen ystävän. 
Meinasin mennä vetään leukoja ton poron päästä roikkuen, mutta jätin sen väliin kun pelkäsin, että tuhoon jyväskyläläisten kansallisaarteen. :D
Kun koko Jyväskylä oli koluttu ympäri ja kaikki eteen osuneet tehtävät selvitetty, käytiin vielä läpi kotitehtäviä ja fiiliksiä koulutuksesta. Eräs kotitehtävä oli suunnitella pyöräilytapahtuma, kurssi tai lenkki ja mä visioin kahden päivän pyöräretken Näsijärven ympäri. Tämä tulee myös toteutumaan elokuussa, jos on innokkaita lähtijöitä!
Reitti on suunnilleen tämä, mutta retkestä lisää myöhemmin!
Kesäpimu viiletti eilen pitkin Jyväskylää kukka ja tukka hulmuten. Kotimatkalla kun poikettiin kaupassa, kuulin takanani lapsen sanovan: Kato iskä, sarjakuvahousut!
Multa puuttuu vielä pyöräilynohjaajakoulutuksesta pari lenkinvetoa ja ensiapukurssi, mutta niiden jälkeen paketti on kasassa. Kurssi on antanut valtavasti uutta tietoa ja taitoa pyöräilyyn liittyen ja ennen kaikkea hirveän määrän ideoita ja inspiraatiota. Yksi mun ideoista onkin koota Maastomimmijengi!
Viikolla kyselin jo vähän Rahkamuija Facebook-sivuilla alustavaa kiinnostusta tähän ja innokkaita oli. Ajatuksena on siis se, että kootaan maastopyöräilevistä naisista porukka, joka voisi toisinaan ajaa yhdessä ja mennä ajamaan yhdessä jonkun pyöräilytapahtuman. SappeeMTB-tapahtumaa vähän ajattelin! Mun mielestä naiskuskit tarvii vähän verkostoitumista, koska maastopyöräilyn maailma on melko miehinen ja mä olen ainakin monta kertaa kokenut, että olisi kivaa ajaa muiden naisten kanssa, koska Rahkaäijä menee välillä aika kovaa ja teknisiä polkuja.
Jos olet koskaan miettinyt, että olispa kivaa tuntea muitakin naisia, jotka ajaa maastopyörällä ja yhdessä ajettu tapahtuma tuntuu hyvältä ajatukselta, niin just sä kuulut Maastomimmijengiin! Ei haittaa vaikka olis ihan alottelija, kokeneimmilta saa juuri parasta vinkkiä ja oppia, eikä tässä porukassa ainakaan kukaan naura virheille tai pojat kiusaa! (No ei ne kiusaa muutenkaan. Paitsi joskus vähän!)
Kaikki jotka haluavat lähteä mukaan jengiin, paiskaavat Rahkamuijalle sähköpostia (rahkamuija@gmail.com), niin ruvetaan funtsimaan, mitä hauskaa ruvetaan puuhailemaan. Kesä 2015 on maastomimmeille!

10 kommenttia:

 1. Hommasin just viime viikolla ekan ikioman maastopyörän. Eka lenkkiki oli ihan huippu, vaikka eksyin liian vaativalle polulle, joka paikassa oli lällyä ja vetistä ja kaaduin jotenki ihan käsittämättömästi kyljelleni vaikkei ollu ees lukkopolkimia. :) Teidän osto-oppaasta oli kyllä paljon hyötyä kun pyörän hankkimista aloin suunnitella! Kiitti!
  Tyttöjen mtb-kerho olis aika cool, mutta oon ihan liian kaukana Tampereelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, onnea maastopyörästä, varmasti hyvä hankinta. :) Kohta huomaat, että se vaativa polku onkin ihan ajettavissa, kun tulee ajotunteja vähän alle! Ja kesä vähän kuivaa polkuja, mikään ei ole niin ärsyttävää kuin märät juuret.
   Ei kaikki muutkaan ole Tampereelta! Liity vaan mukaan jengiin, jos haluat esimerkiksi tulla ajamaan tuon pyöräilytapahtuman meidän kans. Ja kyllä lenkkejä voi järjestää muuallakin kun Tampereella. :)

   Poista
 2. Pakko heti laittaa viestiä sulle kun lueskelen tässä uutta Me Naiset lehteä. Ratareisi tapahtumaa mainostetaan myös siellä �� aika nastaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hurjassa seurassa oltiin.:D Toivottavasti joku kahjopää innostuu!

   Poista
 3. Moi, terkkuja irlannista. Ootteko koskaan törmänny tälläseen teokseen, Pete Jorgensen
  So You Think You're a Cyclist? - 50 profiles of some of the cycling worlds most colourful characters. Menee vaikka lomalukemisena. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro! Tein yläasteella maantiedon esitelmän Irlannista ja siitä asti olen halunnut käydä siellä. :)
   Kiitos vinkistä, pitää tutustua lähemmin!

   Poista
 4. Kuulostaa ihan helmeltä tuo: "Näin käsittelet nälkäistä ja väsynyttä retkeilijää." Ei kyllä äkkiseltään tule mieleen mitään asiakaspalveluhenkistä sanottavaa jota voisin käyttää, että kyllä se varmaan on ihan tarpeellinen asia demonstroida :D

  Onko meidän Mirkku tehnyt karkumatkan Jyväskylään? On meinaan ihan samanvärinen ja -kokoinen. Äänestä päätellen on ollut kyllä kotona yhtä tiiviisti kuin emäntäkin, mutta mistä tietää jos se osaisikin teleporttausta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on oikeesti varmaan yllättävän kinkkinen tilanne, jos pitkällä lenkillä joku lyö liinat kiinni, kun väsyttää ja kiukuttaa. :D Tuossa meidän demonstraatiossa tälle nälkäiselle valittajalle lyötiin energiageeli ja vesipullo käteen ja pidettiin taukoa, niin tilanne laukesi. Toivottavasti myös oikeesti asia olis aina niin helposti ratkaistavissa.

   Ainakin tuo kissa oli aivan hurjan seurallinen ja tuli heti silitettäväksi, kun vähän sille juttelin. Kissat on ehkä paljon taitavampia mitä me ajatellaankaan, niillä on teleportit ja aikakoneet käytössä. :D

   Poista
 5. Kesällä on muuten Sappeella tyttöjen Pussy camp-alamäkipyöräilyleiri, tuu ihmees mukaan! Nimestään huolimatta varmaan ihan kivaa meininkiä kaiken tasoisille freeraidaajille! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on mulla jo merkattu kalenteriin, todellakin olen paikalla!

   Poista