torstai 28. toukokuuta 2015

Autotallista kuntosaliksi -näin se tehdään!

Kaikissa ajan hermoilla olevissa lehdissä on ollut viimeisten viikkojen aikana ohjeita siitä, miten rakennetaan ja sisustetaan kesämökki, kesäkeittiö, kesäsauna tai kesähuussi. Kannan nyt korteni kekoon ja kerron miten rakennetaan kesäsali! Tai ainakin sen, miten se toteutettiin meillä.

Ajatus omasta kuntosalista on piinannut meidän mieliä jo vuosia ja aina välillä on fiilistelty, että kuinka siistiä olisi kyykätä omassa kyykkyhäkissä, laittaa seinille jättimäisten bodareiden kuvia ja kuunnella hirveetä hevipauketta reenatessaan ilman, että kukaan pahoittaa mieltänsä. Sen jälkeen kun muutettiin Hervannasta kerrostalosta pois, Rahkaäijä on säännöllisen epäsäännöllisesti roikkunut Pakkotoiston Myydään-osiossa ja katsellut mitä käyttökelpoista sieltä voisi päätyä salille, joka meillä on joskus tulevaisuudessa. Maaliskuun alussa eräs jäbä Vantaalta kauppasi Pakkiksella kokonaista kotikuntosalia ja meille harvinaisen pitkän parin päivän harkinnan jälkeen Rahkaäijä laittoi miehelle viestin, että älä myy kenellekään muulle, me tullaan ostaan koko roska kerralla pois!
Tämmösen naistenpäivän lahjan kun saisi joka vuosi!
Kuinka ollakaan, kaikki välineet ja laitteet mahtuivat kerralla pakettiautoon ja peräkärryyn ja kärryn aisa melkein maata laahaten salikamat siirtyivät Vantaalta Tampereelle. Siitä se hauskuus vasta alkoi! Kauan sitten kaavailtiin salia meidän talon alakertaan, mutta valitettavasti pyörät olivat jo ehtineet vallata suuren osan alakerrasta ja pihassa oli houkuttelevasti autotalli tyhjillään tai lähinnä ilman käyttöä. Tyhjillään on erittäin väärä sana kuvamaan autotallin maaliskuista tilaa.
Tervetuloa salille. Niin meinaan siivoushommiin.
Autotalliin ei ollut autoa mahtunut sitten ihan hetkeen ja saliprojekti alkoi tallin tyhjentämisellä. Hiljalleen tavarat löysivät paikan jostain muualta ja täysi kuomukärryllinen tavaraa kärrättiin myös kaatopaikalle. Tyhjentäminen oli yksi eniten aikaa vieneistä asioista tässä projektissa. Näin ihan meidän kesken voin kertoa, että tyhjennystä ei yhtään helpottanut se, että tontilla elelee muutama kunnon hamsteri, jotka eivät millään voi luopua tavarasta. Kun tätä sata vuotta vanhaa Volvon etuvaloa saattaa vielä jossakin tarvita!
Portsari kattoo ovella, että tänne salille ei tulla tekeen reidenloitontajaa!
Kun suurimmat romut oli saatu tallista pois ja salikamat sisään, homma jämähti muutamaksi viikoksi paikalleen, koska seuraavat työvaiheet olisivat myös tosi työläitä. Sen verran järkkäiltiin kuitenkin, että salilla pystyi jo penkkaamaan ja kyykkäämään. Siihen ei kummoisia olosuhteita ja hienouksia tarvita!
Salin olisi voinut jättää myös tähän kuntoon, niin se olisi ollut todellinen HC-luola.
Kuvassa vasemmalla seinällä näkyvien rautojen pois vieminen oli erittäin lannistava urakka. Neljä ihmistä kantoi kolme tuntia putkia pois tallista vesisateessa. Olen mukavampiakin iltoja viettänyt elämässäni!
Salin lattiamatto löytyi Rauta-Soinin romupihalta. 400 kilosta ja 40 metristä entistä kuljetushihnaa tuli oikein hyvä permanto salille. Matto oli vähän ryönäinen ja sitä hinkattiin puhtaaksi eräs kaunis vappupäivä.
En mää vieläkään noilta matoilta söis.
Kun sali oli saatu kokonaan tyhjäksi, oli seinien ja katon maalauksen vuoro. Yllättäen "kevysti kellastuneet" puukuitulevyt imivät maalia melko kohtuuttoman määrän ja neljännen kerroksen jälkeen seinät edes muistuttivat valkoista.
Kerroinko jo, että maalaamisessa oli aika kova homma?
Ilman Rahkaäijän ammattitaitoa ja näkemystä aika monta asiaa olisi jäänyt tekemättä tässä projektissa, mutta ihan erityisen tyylikäs aikaansannos on kyykkyhäkki, jonka Rahkaäijä teki ihan itse. Haluaisin kuitenkin korostaa, että itsekin hitsasin häkkiin kaksi saumaa. Pysyy kuulemma kasassa siitä huolimatta!
Ei yhtään hullummin ensikertalaiseksi!
Jätin kuitenkin loput saumat ammattilaiselle.
Kyykkyhäkki saatiin salille sisään muutama viikko sitten ja lopulta viime sunnuntaina kasattiin taljat. Ja näin ollen voisimme sanoa, että Rautis Gym on valmis!
Kyllä kelpaa kyykätä tässä punaisessa paholaisessa!
Kivasti sieltä koivutkin näkyy ikkunasta. Muun muassa siksi, että ikkunat on yksinkertaiset ja seinät ilman villoja, talvella lähdetään evakkoon HH Gymille.
Dippi- ja motivaationurkkaus. Leokokin pääsi seinälle!
 Salilla on ollut vahvana teema käytety ja itsetehty. Ihan siitä syystä, että budjetti ei oikein venynyt siihen, että kaiken olisi ostanut uutena. Ja kun kerran löytyy osaaminen tehdä muun muassa kyykkyhäkki ja painoteline itse, niin mikäs siinä.
Painoteline, muotoilu ja toteutus Rahkaäijän käsialaa.
Käsipaino teline oli ensin pitkä ja vain yksitasoinen, mutta sitten siitä tuli lyhyt ja kaksitasoinen. Käsipainoja pitää tehdä vähän lisää, valikoima on vielä varsin niukka.
Tästä päästäänkiin sitten salin kustannuksiin. Tällä hetkellä kuluja on kertynyt seuraavasti:
Käytetyt kuntosalitavarat Vantaalta 1000 €
Leokon kisatanko n. 600 €
Muovipäällysteisiä painoja 240 kiloa n. 600 €
Kumimatto lattiaan n. 400 €
Materiaalit kyykkyhäkkiin ja painotelineeseen n. 120 €
Maalit n. 120 € (maalia jatkettiin kaverin nurkista löytyneillä purkin perillä)

Yhteensä sali on tähän mennessä maksanut siis vajaat 3000 euroa, kun mukaan lasketaan julisteet ja muu rekvisiitta. Vielä on odotettavissa, että peilit seinille ja kunnon musiikkivehkeet maksavat jonkin verran. Budjetti on suunnilleen sitä luokkaa mitä oltiin etukäteen laskeskeltu. Tämä on vaan sellanen asia, joka piti toteuttaa, vaikka vähän maksoikin. Sanoinkin eilen, että nyt kun olen käynyt Disneylandissa, mulla on kissat ja kuntosali, olen saanut ihan kaiken elämässä.
Ketjut pääsivät uusiokäyttöön ja ne voikin bongata postauksen tokasta kuvasta. Sali ei ole sali ilman ketjuja!
 Ihan voin sanoa, että aika paljon on välillä kiristellyt hermoja tämä projekti. Viime aikoina oikeasti kaikki liikenevä vapaa-aika on mennyt saliremonttiin. Välillä varmaan koko itä-Tampere on raikannut, kun ollaan huudettu toisillemme siirrellessä salikamoja pihassa edestakaisin. (Kuka voisi uskoa, että ylätalja muuten vähän painaa!) Kyykkyhäkin väristä on kinattu (mä halusin keltaisen) ja asioiden paikasta salilla on käyty vääntöä. Mutta ennen kaikkea ollaan ihan valtavan ylpeitä, että saatiin sali lopulta näinkin nopeasti valmiiksi ja kovalla raivolla puskettiin eteenpäin. Hommaa oli paljon enemmän kuin etukäteen oltiin ajateltu, mutta mitä sitä ei oman maastavetomajan eteen tekisi?
Kunnon salilla on aina myös vaaka, millä voi tsekata onko tullut gainia. Ei parane kuitenkaan painaa kauheasti yli 120 kiloa, tai viisari pyörii ympyrää.
Väliaikainen äänentoistoratkaisu. Ei enää koskaan taisteluita siitä, kuunnellaako salilla Järviradioita vai Lamb of Godia.
Tahdon myös kiittää erittäin nöyrästi kaikkia, jotka ovat projektissa jotenkin olleet mukana. Näin muutamat mainitakseni iso kiitos lähtee Tuomolle, Eskolle, Reetalle, Lasselle ja Eevalle. Ja Rahkaäijä, siinä on ihan paras salinrakennuskumppani!
23 neliötä Rautis Gymiä!
Tarina kertoo, että kauan sitten eräiden kosteiden harjakaisten jälkeen Rahkaäijän vaari kärrättiin tästä samasta autotallista pois kottikärryillä, kun ei omat jalat enää kantaneet. Tätä perinnettä kunnioittaen tehtäköön Rautis Gymillä vain sellaisia kyykkytreenejä, että 20 metrin päähän kotiovelle pääsee vain kottikärryillä!

16 kommenttia:

 1. Vähän teillä on hieno kotisali! :) Erityisesti kyykkyhäkki ja Arskan juliste. Meiän salilla soi NRJ, yök.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuli kyllä hieno eikä tarvinut tehdä mitään kompromisseja. :)
   NRJ on melkein pahempi ku Järviradio!

   Poista
 2. Tällee kuvista katsottuna mun mielestä tosi hyvä feng shui tuossa salissa, kaikki oikeilla kohdilla. Varsinkin kyykkyhäkki pitäis aina joka paikassa löytyä peränurkasta, ettei tarvi kyykätä toisten säätäessä ja pelätä olevansa tiellä. Ja kaikki itsetehty näyttää kyllä ihan samanlaiselta kuin kaupasta saatavatkin, tai ainakin muhun menee ihan täydestä. :)

  Mun tän hetkisellä salilla soi joku omistajan kootut -cd, mistä löytyy kaikkea kasarihevihiteistä aina Maija Vilkkumaahan, eli mun vähäisellä keskittymisellä ihan ok, mutta sitten kun ne kipaleet on menny ympäri muutama sata kertaa alkaa ärsyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän feng shui -asiaan todellakin panostettiin. Funtsittiin järjestystä tosi paljon ja munkin mielestä pohjaratkaisu on nyt todella toimiva. Kyykkypaikka pitää olla tosiaan jossain sivussa, muuten tulee liian levotonta meininkiä. Kyykätessä on kiva katsella kaukana olevien puiden latvoja, kun ovi on auki. :)

   Paraskin biisi alkaa jossain vaiheessa ärsyttään, jos se soi ihan liian monta kertaa ja kuluu pahasti. Omistaja vois varmaan suuttua jos menisit vaihtaan levyä. :D

   Poista
 3. No kyä tuolla kelpaa kolistella.
  T. Elisa

  VastaaPoista
 4. Komia on kotisali!

  Rahkikselle terveisiä etelästä! Vuosi sitten laskin laskurillasi että maasta nousisi 75kg ja sehän läks sillo. Nyt tänä vuonna paransin sitä 85 kg, mutta sitten katsoin sun mavetusta nii 105kg irtos ykkösellä tänään. Lisää treenivideoita, ne on huippuja!

  t. Ellu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, siellähän on oikein päästy maven makuun! Hieno tulos, paljon onnea! :)
   Kiitos, täytyykin kuvata jotain uusia reenipätkiä uudella salilla.

   Poista
 5. Ei helvetti tää on upein sali planeetalla! Mä siirryin tuolin reunalle lukemaan, kun oli niin jännää! Suurena
  tee-se-itse–tyyppinä tää lämmittää mieltäni kovasti. Ja omat musat, väy! Olen niin iloinen teidän puolesta, kun ei tartte kuunnella Järväriä. Itellä nousee joku ärsytys heti, kun muistelee NRJ:tä salilla. Mun levikset repee voi jeesus. Nykyisellä salilla soi 24h Ministry of sound. Kyllä se aina NRJ:n voittaa niinku kaikki muutkin kanavat, mutta omia musia on kyllä kaipuu.

  Tätä prokkista ollaan suunniteltu meilläkin, mutta vielä ei ole fasiliteetit ihan kohdillaan. TOSIN, nykyisen kämpän autohallissa meillä on ~2*3 metrin kokoinen betonikomero, johon suunniteltiin kyykky- ja mavepaikkaa ihan tosissaan ainakin päivä. Häkit pitäis varmaan ostaa valmiina, mikä kirpoo, kun tuollainen itse tehty ois niiiin hieno. Käytettyinä niitä on tosi hankala löytää, kun ihmiset ei täällä kyykkää. Kuntopyöriä varmaan ois. Vois ostaa sellasen ja lopettaa kyykkäämisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä aikamoinen dream comes true -setti! Konkurssi olis kolkuttanut ovella, jos olisi kaikki pitänyt ostaa uutena.
   NRJ on kaiken pahan alku ja juuri, ei herranjestas! Se on saanut mun kallosuonet tykyttään aina. Parasta on just jos saa kuunnella omia musiikkejaan ja tietää vielä, että se ei häiritse ketään.
   Tommoset kyykkytelineet, jotka meillä on tossa ovensuussa (vaan kaks jalkaa) voi löytyä jostain vähän huokeammalla. Tommoset häkit on aika härkäisen hintasia netissä! Mutta kuntopyörä on aivan varteenotettava vaihtoehto, kyllähän sillä yhtä voimakkaat jalat saa kun kyykkäämällä. ;)

   Poista
 6. Jos asuisin siellä päin, niin ostaisin kausikortin tuolle salille mikäli se olisi mahdollista 8)

  ...ja itse kun oon ajatellut että 300 metrin salimatka on niin lyhyt ettei siihen vedoten voi skipata treenejä, niin teillä tämäkin asia on tehty vielä hieman haastavammaksi! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti pistettäis sulle erittäin huokea vuosikortti, jos olisit kulmilta. :D
   Tässä on kieltämättä jo erittäin vaikee keksiä tekosyitä jättää reeni väliin, kun ei voi vedota edes ruuhkaan salilla!

   Poista
 7. Rautis Gym on törkeen siisti!! Mitä maksaa kertalippu? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutustumiskerta ilmaiseksi avajaistarjouksena! :D

   Poista
 8. Siis mä voisin niin ikään tulla tutustuun/varmistaan/laskeen toistoja!!! Törkeen hiano!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin, tuli kieltämättä todella pähee ja reenit sujuu tuolla hyvin!

   Poista