maanantai 19. toukokuuta 2014

Postfitness eli jälkikondishulluuden aika

Jokatieteen ylidosentti R. Ahkamuija on tehnyt useita uraa uurtavia tutkimuksia (muun muassa dippaus-elämäntavasta, RHP-epidemiasta ja voimailusta) ja nyt uusimpana aluevaltauksena R. Ahkamuija on kruunattu sosiologian ylijumalaksi Marxin, Weberin ja Bourdien rinnalle. R. Ahkamuija on tutkinut kahta eri aikakautta. Fitness- eli kondishulluuden kulta-aika sijoittuu kesään ja syksyyn 2013 ja postfitnessin aika on juuri nyt ja se tulee olemaan voimissaan vielä kesänkin jälkeen.
Mutta mitä eroa on näillä kahdella aikakaudella? Sen kertoo teille nyt fitness-sosiologian emeriitta R. Ahkamuija.
Yhteiskuntatieteiden yliprofessori R. Ahkamuija
Näiden kahden aikakauden erottaa niin sanottu rahkahuippu (vrt. öljyhuippu). Rahkahuippu on hetki, jolloin rahkankulutuksen maksimi saavutetaan ja jonka jälkeen kulutus alkaa väistämättä vähentyä pierettävyyden ja kyllästymisen vuoksi. Suomen rahkahuippu koettiin tämän vuoden tammikuussa, ja sen jälkeen kulutus lähti selvästi taittumaan. Täytyy kuitenkin huomioida, että rahkahuippu ei tarkoita rahkan syömisen loppumista vaan rahkaöverimaksimin saavuttamista, jonka jälkeen rahkaa ei kyetä ostamaan ja syömään enää yhtä paljon kuin aikaisemmin. (R. Ahkamuija 2014, 95.)  Aikakauden muutoksen kärjessä on eliitti, joka hylkää vanhan aikakauden ilmiöt silloin kuin myös rahvas ottaa ne omakseen. Rahvas syö vielä innokkaana välipalarahkaansa, mutta eliitti on jo kauan sitten siirtynyt nautiskelemaan välipalalla raakasuklaata.
Rahkan kulutuksen vähentyessä raakasuklaan kulutus on lähtenyt räjähdysmäiseen nousuun.  Tässä kuviossa Jutan pää edustaa tammikuuta 2013, jolloin eetteriin pamahti Jutta ja superdieettien toinen kausi ja siitä alkoi voittokulku kohti rahkahuippua. Tämä hetki tunnetaan fitnesssingulariteettina sosiologien keskuudessa. 
Fitnesssingulariteetti (vrt. teknologinen singulariteetti) tarkoittaa tulevaisuudentutkimuksessa hypoteesiä, jossa ylipirteä Jutta kiihdyttää ihmiskunnan treenikehityksen ja sosiaalisen muutoksen niin nopeaksi, että singulariteettiä edeltäneet ihmiset eivät pysty ymmärtämään tai mielekkäästi ennustamaan tulevaisuutta. R. Ahkamuija tekee kuitenkin parhaansa ennustaakseen fitness-yhteiskunnan tulevaisuutta. Raakasuklaan seuraajaa on täysin mahdotonta ennustaa. Olisiko se pekoni? Eii, meni jo karppaushuumassa. Entäpä purkkianjovis? Ehkä.

Aikakauden vaihtumisessa ei kuitenkaan ole kyse vain rahkasta, sillä kokonaisuudessan on tapahtunut suuri yhteiskunnallinen muutos. Kovat salitreenit ja rasvanpoltto eivät olekaan enää oikotie onneen, vaan nyt haetaan hyvää oloa, tasapainoa, energiaa, iloa, jingia ja jangia, lempeyttä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Magneettimedia ja erinäisten raakaruokagurujen blogit ovat varastanut valtakunnan ykkösmedian paikan Pakkotoisto-foorumilta.
Tiedättekin jo mitä Jutan pää tarkoitta. Nyt kannattaa unohtaa ne personal trainer -kurssit ja ruveta kaveeraamaan Vesa Keskisen eksän kanssa, joka on tunnettu mentaalivalmentaja.

Postfitness-ajan yksi ilmiö on asiantuntijavallan vähentyminen. Jokainen voi olla oman kehonsa paras asiantuntija, koska hyvä olo saavutetaan itseä kuuntelemalla.
Sininen ja violetti viiva kuvaa lääkärin toteamia laktoosi-intoleranssi ja keliakiatapauksia, punainen ja vihreä viiva taas itse tehtyjä diagnooseja. Huomaa, että itsediagnosoitu laktoosikauhu väheni hetkeksi Jutan myötä, koska kaikki halusivat syödä rahkaa.
Ruokavalion muutos onkin saanut R. Ahkamuijan tutkimusryhmineen epäilemään, että seuraavaksi koittaa postfoodin aika, jolloin ei voida syödä mitään. R. Ahkamuija huomauttaa, että viljaton, maidoton ja lihaton ruokavalio ei käy yhteen lähiruuan vaatimuksen kanssa, koska tutkimuksissa ei ole tullut vielä esiin yhtäkään kotimaista maanviljelijää, jonka pellot kukkisivat maca- ja gojisatoa. Todennäköisintä onkin, että postfood-aikakauden ihmiset saavatkin tarvitsemansa energian ruuan sijasta vaihtoehtoisista energianlähteistä, joita ovat esimerkiksi omahyväiset ajatukset, Facebook- ja Instagram-tykkäykset ja muiden elämäntavan arvostelu.

R. ahkamuijan tutkimuksissa on siis havaittu, että ihmisten elämäntavat ovat muuttuneet postfitness-aikakaudella ja tämä tarkoittaa myös tavoitteiden muokkaantumista. Vielä viime kesänä yhteiskunnan vihollinen numero yksi oli rasva, mutta nyt rasvan sijaan pyritään karkoittamaan kuona-aineita, olivatpa ne sitten mitä hyvänsä.
Jo Jutan ohjelmasta tuttu Höpöxi sai hienoisen nousun aikaiseksi kuona-aineiden karkoittamisessa.
R. Ahkamuija tiedostaa, että tällainen muutos herättää aina vastarintaa ja etenkin ne, jotka vasta ovat saavuttaneet fitness-aikakauden eivät voi hyväksyä yhteiskunnan pikaista muutosta. Mutta totta se on, unohda supersarjat ja kiedo Six Deuce -pöksyistä turbaani päähäsi ja pistä raakaruoka hellalle porisemaan, eikun siis jääkaappiin tekeytymään. Raakaruokasotkut voit nauttia leppoisasti sohvalla lukien samalla verianalyysisi tuloksia. Onko kuonaa näkyvissä?

Rahkalaskuri (jonka vauhti alkaa selvästi jo hiipumaan): 842

12 kommenttia:

 1. Ansiokas analyysi! Rahkan menekki ei taida silti olla vähenemässä, http://yle.fi/uutiset/valio_laajentaa_seinajoen_tehdasta_36_miljoonalla/6640396 , Valiohan ilmoitti jo aiemmin keväällä sulkevansa juustoloita kun juustoa myydään vähemmän ja kaikki pelimerkit laitetaan rahkan valmistukseen.

  Feed my Quarkenstein, feed my libido! (tune: Alice Cooper - Frankenstein)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä veikkaan, että Valio ei nyt ihan tiedä eliitin liikkeistä! Mä olen henkilökohtaisesti lähes surullinen juustojen myynnin vähentymisestä, koska tän blogin nimi vois olla myös juustomuija, koska juustot on aivan ihana asia. Mutta toisaalta, jos rahkaa ei enää mee, Valio voi ruveta tekeen tuolla tehtaassa vaikka raakasuklaata. ;)

   Poista
 2. Muija on meedio!! Puhdasta faktaa!
  Rahkan syönti-ilmiölle käy samalla tavalla Girya-kuulien (hei - se OLI niiden alkuperäinen nimi) kanssa. Aluksi eliitti sai kahvallisia rautapalloja diilattua Venäjältä Rajan karjujen kautta, ja kohta alkoi tulla tietoisuuteen toinen toistaan alkuperäisempää kuula-napparia kalliine extreme-treeneineen. Joistain viikonloppuleireistä saattoi saada jopa diploomin. Kohta kuulia alettiin nimittää arkisesti vain kuuliksi, tuli kuulajumppaa kännykkään, Youtubeen, työpaikoille ja lähipuistoon. Kuulia sai toivoa joulupukilta, ja Prismasta sai kuulista S-etua. Nyt ne on aika förbi, ovistoppareina tai puuliimauksen painona. Rahvas alkoi siirtyä oman kehon vastuksilla tehtäviin temppuihin ja temppuratoihin. Tälläkin on joku nimi, vrt. neuvostoaikainen kuntopiiri.
  Tosieliitti ei tällaisiin hömpötyksiin ole lähtenytkään. Eliitti tietää, että kaikki on yhtä sykliä, ja paluu alkukantaiseen on väistämätöntä. Miksi pitäisi kiertää lähtöruudun kautta? Mave ja pena on aina muotia!
  - Kimmo -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Tämäkin on loistava esimerkki siitä, kuinka ensin pienen porukan puuhasta tulee muotia. Ensin kaikelle tommoselle naureskellaan, että aivan pimeetä touhua tuollainen kahvallisen pallon heiluttelu, sitten menee hetki ja kaikki tekee sitä ja sitten kun ilmiö on ohi, naureskellaan taas, että ei kai kukaan enää kuulaile. Ja samaa mieltä, tosielittii voimailee läpi kaikkien muoti-ilmiöiden. ;)

   Poista
 3. Ahahah, miten mainio analyysi! :D

  VastaaPoista
 4. Tää on niin totta ja hauskaa! Laktoosi intorelantikkojen ja keliakikkojen määrä kasvaa, heh! Oletko maistanut puddingeja (Manninen esim)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma diagnoosi, paras diagnoosi! Mannisen puddingia en ole maistanut, vaikka ehdottomasti pitäis ja Fastin puddingeja olen maistanut. Suklaan makunen on parasta sillain, että tuunaa sitä vähän lisäämällä kaakaojauhoo ja kaakaonibsejä (selvä merkki postfitneksestä!!) ja muussaa vielä puolikkaan banaanin sekaan ja teelusikallinen kookosöljyä kanssa, niin luulee syövänsä jotain kakkutaikinaa. :D Näistä uudemmista mauista olen maistanut lime-juustakakkua ja se oli ihan kelvollista, en vaan vielä ole keksinyt, että miten sitä vois parannella.

   Poista
 5. Aivan huippu. Varsinkin tuo keliakia laktoosi diaknoodit.. Kiitos kauhiasti!!! :D :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käppyrät varmaan lämmittää matemaatikon sydäntä. :D Eipä mitään, ilo oli mun puolella. ;)

   Poista
 6. Hitto sie oot hyvä kirjoittamaan näitä tämmösiä! :D Itse tulen kaikessa vähän jäljessä ja varsinkin tuo rahka-raakasuklaajuttu on siitä hyvä esimerkki. Silloin kun rahkankulutus vähenee muualla niin se lisääntyy minulla. Mulle raakasuklaa kuuluu viikonlopun herkkuhetkiin eikä keskelle viikkoa oli kuinka terveyspommi tahansa. Rahka on erinomainen välipala! Ja tuo on myös ihan karua faktaa, että nykyisin se tasapainon, rauhan, feng-shuin ynnä muiden hihhulihommien saavuttaminen on in. Ja niin on kyllä nuo tee-se-itse-laktoosi-intoleranssi-ja-keliakia-testitkin. Lehdet ja netti pursuavat artikkeleja kuinka saada selville, onko kyseessä laktoosi-intoleranssi vai keliakia vai pierettääkö ja turvottaako ihan muuten vaan. :D

  Innolla jään odottamaan tulevia tutkimuksiasi ja analyysejasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset välitetty itse professorille. ;) Sä oot mun mielestä ollut melkein edelläkävijä näissä raakaruokahommissa, niin ei haittaa vaikka rahkainnostus vähän laahaakin perässä. Ja parasta rahkassa on se, että se on muunneltavissa niin monenlaiseksi eri lisukkeilla.
   Eihän siinä ole mitään väärää funtsia vähän tarkemmin, että mitä kannattaa syödä ja mitä ei, mutta joku roti siihenkin että keliakia ilmestyy ihan tyhjästä kun kaverikin syö nyt gluteenittomasti.

   R. Ahkamuija seuraa yhteiskunnallisia muutoksia ja jatkaa tutkimuksiaan!

   Poista