lauantai 21. marraskuuta 2015

3 viikkoa aikaa!

Mitä ihmettä, just oli lauantai ja taas on?! Kolme viikkoa aikaa Rahkamuijan voimanostokoitokseen, miten käy 300 kilon yhteistuloksen?
 Onko Rahkamuija vaihtamassa lajia balettiin?
Alkuviikko oli vähän haastava henkisesti, mutta loppuviikkoon kasasin itseni varsin mainiosti. Maanantaina olin varma, että treenaan tosi huonosti, väärällä ohjelmalla, mokaan kaiken ja parissa viikossa menetän kaikki voimat ja lihakset. Seuraavassa treenissä teinkin jotain aivan muuta eli melkein bodausta eli kaseja kyykyssä ja penkissä, niin uskoni yhteiskuntaan ja elämään oli taas palautunut. On se pienestä kiinni! Viimeistään tänään uskoin, että en olekaan mikään ripuliranne, joka ei jaksa mitään, kun otin pitkästä aikaan kunnon kyykky-ykkösen. Se oli juuri sitä, mitä itseluottamukseni kaipasi tässä kohtaa. Ja satku nousi mukavasti!

Tänään mulla oli tosi hyvä boogie ja itsevarmuus ja videolla kuuluukin, kun sanon ennen kyykkyä "mää osaan tän!" Tiesin, että satanen on kiva tasaraha ja saan sen ylös. Ennen kyykkyä olin jopa vähän liikuttunut, kun olin jotenkin niin fiiliksissä siitä, että tiesin onnistuvani ja nautin treenistä niin paljon. Vaikka tänä syksynä olenkin hartaasti metsästänyt 300 kilon yhteistulosta, eniten mua on kuitenkin ajanut eteenpäin rakkaus treeniä kohtaan. Salille on aina kiva mennä ja siellä saa olla hauskaa, vaikka välillä onkin tiukkoja sarjoja kaiken huulenheiton välissä. En usko, että olisin treenien suhteen tässä, jos en oikeasti tykkäisi siitä mitä teen. Hampaat irvessä väkisin vääntäminen ei ole mua varten. (Siksi en kilpaile esimerkiksi missään kestävyysurheilulajissa.:D) Mää olen myös varma, että suurin osa voi saavuttaa samanlaisen palon ja innon liikuntaan, jos vaan löytää sen oman lajin ja jutun. Ei kuntosalitreeni tai pyöräily ole välttämättä kaikkien juttu, mutta maailmassa on miljoona ja kuus muutakin liikuntalajia.
Kuntosaliharrastus ei myöskään ole muotia nykynuorison keskuudessa lauantai-iltaisin, kun oltiin salilla kaksin.
Viime lauantain voimanostopläjäyksessä lupasin, että kirjoitan tällä kertaa vähän itse voimanostoliikkeistä. Luin tällä viikolla yhtä blogia, joissa kirjoitettiin tosi mielenkiintoisesti krosvitti-kisoista, mutta pahaksi onnekseni en ymmärtänyt siitä paljon mitään, kun en tiedä yhtään mitään krosvitti-sanastoa. Jos joku on joskus sellaisen sanaston tehnyt, saa linkata! Mutta en siis halua, että kukaan putoaa kärryiltä mun blogissa, kun ei tajua terminologiaa ja muuta vastaavaa.

Kun mä kirjoitan jotain voimanostojuttuja, taustakonteksti on aina Suomen voimanostoliitto (SVNL)  ja sen säännöt, koska se on liitto, jossa me molemmat kisataan. Suomessa ja maailmassa on muitakin, kuin IPF:n (=International powerlifting federation) alaisia liittoja, mutta vain IPF:n alla olevat liitot (kuten juuri SVNL) kuuluu WADA:n antidoping-valvonnan alle. IPF-kisoissa on muutenkin melko tiukat säännöt, mutta mun mielestä se on vaan hyvä, tiukkoja ne säännöt on kaikille tasapuolisesti. SVNL:n sääntöihin voi tutustua täällä ja siellä on sääntö ihan kaikkeen, jopa alushousuihin!
Minun kalsarini eivät muille kuulu! Eipä!
Mutta asiaan, voimanosto on kuin triathloni, koska siinä on kolme lajia. Kyykky, penkki ja maastaveto. Järjestys on tämä kisoissa, niin yleensä ne tulee siinä järjestyksessä lueteltuakin. Ensin mainittu on siis se laji, jota teen yllä olevalla videolla. Eli tanko niskaan, ja kyykkyyn ja kyykystä ylös. SNVL:n säännöissä seisoo näin kyykyn syvyydestä  "reisien yläpinta lonkkanivelen kohdalta on alempana kuin polvien yläosa". Ei siinä sen kummempaa. Joskus kylläkin yllättävän vaikeeta. :D Voimanostokilpailussa on kuitenkin sitä varten kolme tuomaria, jotka tsekkaavat syvyyden, ettei itse tarvi arvailla, että olikohan vaiko eikö.

Kyykyssä tuomarin käskyjä on kaksi. Tangon saa ottaa telineestä ihan omia aikojaan, mutta kun tanko on niskassa ja nostajalla tukeva seisoma-asento polvet suorina, kajahtaa päätuomarilta SQUAT-käsky. Silloin saa ja pitää mennä kyykkyyn. Sitten vaan reippaasti ylös ja kyykyn loppuasentoon, jossa seistään suorana ja polvet "lukittuina". Kun loppuasento on kasassa, tuomari huikkaa RACK, ja sitten saa laittaa tangon telineeseen varmistajien avustuksella, Ei siis kannata kajauttaa tankoa telineisiin suoraan ylös päästyä, vaan ensin siistiin loppuasentoon! Kisassa kyykky voidaan hylätä myös aika monesta muusta syystä, kuin syvyydestä. Esimerkiksi siitä, ettei noudata tuomarinen käskyjä, been there done that!
Edellä linkatusta SVNL:n säännöistä voi käydä katsomassa kaikki mahdolliset tapaukset, jolloin kyykky (tai muut liikkeet) hylätään. Niitä on liian monta lueteltavaksi. :D

Penkki on kaikkien lempilaji, mutta kisapenkki on vähän eri jutska, alkuun ei ainakaan yhtään mun lempilaji! Siihen vaan penkille makaamaan ja tukevaa asentoa hakemaan. Tangon voi nostaa itse telineestä käsille tai varmistaja voi antaa sen. Kun tanko on suorilla käsillä, tuomari huutaa START ja silloin saa tangon laskea rinnalle, jossa sen pitää olla liikkumattomana. Sitten tuomari mylvii taas ja tällä kertaa PRESS, niin on aika nostaa niin pirusti! Noston aikana pitää muuten perän pysyä penkissä, samoin hartioiden ja pään. Ja kantapäät lattiassa. Jos ei pysy, menee nosto hylkyyn. Kun tanko on saatu äherrettyä takaisin suorille käsille, kuuluu komento RACK ja tangon saa laittaa telineeseen. Viime kisoissa vika penkkini meni juuri tässä viimeisessä komennossa pilalle, kun löin tangon telineeseen, ennen rack-käskyä. Nolo!
Tällä viikolla salille tuli uusi penkki. Kunnon kaamoksenkaataja väriltään! Rahkamuija on Instagramissa @rahkamuija
Maastaveto on kaikkein helpointa ja siksi se sopiikin tämmöiselle simppelille muijalle niin hyvin. :D Maastavedossa (tai maastanostoksi sitä säännöissä sanotaan) vaan marssitaan nostolavalle ja vedetään tanko ylös niin, että loppuasennossa polvien on oltava suoriksi lukittuina ja olkapäät takana. Sitten kun rauta on ylhäällä ja nostaja liikkumatta, tuomari huutaa DOWN ja silloin tangon saa laskea alas lattialle. Siis laskea, eikä paiskata tai pudottaa teatraalisesti. Maastavedossa tangon pitää koko ajan tulla ylöspäin ja jos tanko lähteekin välillä kohti lattiaa, nosto hylätään. Tankoa ei myöskään saa kannatella reisillä tai hilata niitä pitkin ylös krosvitti-kisoista tuttuun tyyliin. Nosto ei myöskään mene läpi, jos loppuasentoa ei saada kuntoon, eli olkapäitä taakse ja polvia suoraksi. Mää en ole tähän mennessä mavea mokannut kisoissa, enkä aio mokata jatkossakaan.

Jokaisessa liikkeessä on kolme yritystä. Jos nosto epäonnistuu, painoja ei voi valitettavasti vähentää, vaan pitää mennä sillä mitä tangossa on ja yrittää saada se ylös. Että pääsee jatkamaan kisaa penkkiin, pitää ensin saada kyykystä yksi hyväksytty nosto ja samoin penkistä, että pääsee maastavedon pariin. Esimerkiksi keväällä salikisoissa Rahkaäijä ei saanut penkistä ollenkaan tulosta, joten kisa loppui siihen, eikä äijä saanut tulla maastavetoareenalle. Onnistuneen kilpailun lopussa on siis kaikista kolmesta lajista tulos ja näiden yhteenlaskettu summa on se maaginen yhteistulos. Kirjoittelen toisella kerralla lisää voimanoston painoluokista ja itse kisan etenemisestä. Toivottavasti joku muukin kuin mää oppi tästä jotain, tuli ainakin luettua voimanostosääntöjä tälle illalle riittävästi!;)

15 kommenttia:

  1. Kyllä ainakin tällaiselle bodypumppaajalle tuli uutta asiaa.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Mää en oo muuten koskaan kokeillut bodypumppia, pitäisköhän?

      Poista
  2. Itse olen yksiin epävirallisiin voimanostokisoihin osallistunut ja yhteistulokseksi tuli 285! Olen ihan tyytyväinen ottaen huomioon että päälajini on painonnosto, enkä esim. penkkiä treenaa juuri ollenkaan. Hauskat kisat oli ja voisin jatkossakin johonkin pikkukisoihin osallistua. Uskon että sulle 300kg on ihan helppoa kauraa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vielä lisättäköön, että olen nainen ja kehonpainoni oli kisojen aikaan siinä 64kg tietämillä, joten tulos 285 lienee ihan kohtuullinen. :D 300kg ottaisin itsekin tavoitteeksi jos joskus olisi uusia voimanostokisoja tiedossa, mutta toistaiseksi aion kyllä pysyä painonnoston puolella.

      Poista
    2. Tosi hyvä yhteistulos heti ekoissa kisoissa, sillä pääsis jo SM-kisoihin! Painonostajana kyykky on ainakin tosi tuttu juttu sulle, eikä jää ainakaan syvyydestä kiinni! :)

      Poista
  3. Ole hyvä!
    http://www.crossfitkuopio.com/crossfit/sanasto-crossfit-jargon/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, kiitos! Otan tän aina esiin, kun alan lukeen crossfit-blogeja!

      Poista
  4. oiii miten nätti satanen! HELPPO! Mä olen jo ihan kisafiiliksissä sun puolesta täällä! Tärrr!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanna! Mä yritän olla ajattelematta koko asiaa, niin ei ala tärisyttään. :D

      Poista
  5. Oli muuten hieno kyykky! Menee helposti se 300 rikki :) On niin kiva lueskella muitten reenijuttuja ku oon ite valmistautumassa viikonlopun junnujen ässämmiin, lisää videoita! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiitti! :) Ihan älyttömästi tsemppiä viikonloppuun, näytä niille kaikille!!!

      Poista
  6. Aika helposti sitä tosiaan uppoutuu siihen omaan maailmaansa ja kuvittelee kaikkien ymmärtävän mistä oikein puhut! (Joten kiitos muistutuksesta!) T. crossfit-bloggaaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, pölisee ihan omiaan eikä kukaan tajua niin. :D Yritän kirjottaa mahdollisimman paljon niin, että mun blogia lukeva mummikin ymmärtää!

      Poista
  7. Mua vähän kiinnostais joskus kokeilla voimanostoa, tai ehkä jopa kisata, jos ensin sais tekniikan kuntoon ja ja ja....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä varmaan taas järkätään voimanostokurssi naisille! Ja jos et malta osottaa sinne asti, niin varmasti paikallisessa voimanostoseurassa autetaan mielellään. :)

      Poista