sunnuntai 29. marraskuuta 2015

2 viikkoa aikaa!

Kaksi viikkoa aikaa Rahkamuijan voimanostokoitokseen! Miten käy tässä huikeassa jännitysnäytelmässä?
Tällä viikolla en ottanut salilla yhtään kuvaa, joten kaivoin postauksen koristeeksi muutaman vanhan kuvan blogin alkuajoilta. 
Ei ollut helppo viikko. Ei sinnepäinkään! Ainoat valonpilkahduket reenirintamalla oli salin voimahuoneen uusi lattia ja eilinen penkkireeni. 61 kiloa ei painanut yhtään mitään! Torstaina olin tekemässä vitosia kyykyssä, kun viimeisessä sarjassa alaselkää vihlasi. Samalla hetkellä olin melkein jo pistämässä polvilämppäreitä myyntiin, koska olin aivan varma, että nyt tuli välilevynpullistuma ja halvaantuminen ja loppuelämä pyörätuolissa. Vielä kuitenkin kävelen omin jaloin, koska Mobilat ja venyttely teki ihmeitä. Pieni varovaisuus selän kanssa kuitenkin varjosti loppuviikon treenejä ja jostain syystä myös polvetkin vähän kettuili mulle. Myöskään henkinen kantti ei ole ollut parhaassa mahdollisessa terässä. 300 kilon päivä lähestyy kovaa kyytiä ja välillä meinaa usko horjua. Kahdessa viikossa ei tule voimaa lisää, mutta itseluottamusta siinä ajassa pystyy kyllä takomaan päähän ja sitä mä enemmän tarvitsenkin. Nyt kaipaisin vähän tsemppiä, kiitos!
Maastavetoa ja Aku Ankkaa, se oli hyvää elämää!
Tällä viikolla myös huomasin, että paino on noususuhdanteessa ja se suhdanne kannattaa katkaista tässä pari viikkoa etukäteen, ettei tule kisa-aamuna hätä käteen housuun. Mä olen kaksi aiempaa kisaa nostanut alle 63 kiloisten painoluokassa ja niin ajattelin tehdä tälläkin kertaa. Kun kisaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, ei ole mikään katastrofi, vaikka kisavaa´alla painaisinkin vaikka 63,5 kiloa, sitten olisin vain ylemmässä painoluokssa eli 72 kiloisissa. Mitä nää ihme painoluokat oikein sitten meinaa? Määpäs kerron!
Ihan kyllä eniten ihmettelen, mitä tapahtuu tässä kuvassa?
Ei olisi varmaan erityisen reilu kilpailu, jos 70-kiloinen Petteri ja 127 kiloa painava Patteri päättäisivät kilpailla keskenään voimanostossa. Toki Petteri voisi voittaa, jos hän olisi hurjan vahva ja Patteri vaan lihava, eikä yhtään vahva. Voimanostokilpailuissa Petteri kuitenkin kisaisi alle 74-kiloisissa ja Patteri superissa eli yli 120-kiloisissa.

Painoluokat menevät seuraavasti
Miehet 
 53,0 kg 53,0 kg saakka, vain nuoret (molemmat ikäluokat)
59,0 kg 59,0 kg saakka
 66,0 kg 59,01 kg - 66,0 kg
 74,0 kg 66,01 kg - 74,0 kg
 83,0 kg 74,01 kg - 83,0 kg
 93,0 kg 83,01 kg - 93,0 kg
105,0 kg 93,01 kg - 105,0 kg
120,0 kg 105,01 kg - 120,0 kg
120 + kg 120,01 kg ja ylöspäin

Naiset 
 43,0 kg 43,0 kg saakka, vain nuoret (molemmat ikäluokat)
 47,0 kg 47,0 kg saakka
 52,0 kg 47,01 kg - 52,0 kg
 57,0 kg 52,01 kg - 57,0 kg
 63,0 kg 57,01 kg - 63,0 kg
 72,0 kg 63,01 kg - 72,0 kg
 84,0 kg 72,01 kg - 84,0 kg
 84 + kg 84,01 kg ja ylöspäin

Vaikka mielikuva voimanostajasta saattaakin olla parrakas ja mahakas ukko, löytyy sarja myös 45 kiloa painavalle naiselle. Suomen voimanostoliiton alaisissa kilpailuissa punnitus on kaksi tuntia ennen kisaa, joten hirveetä sikabulkkia ei oikein ehdi vetämään kisaa varten. Joissakin voimanostoliitoissa punnitus saattaa olla jopa vuorokautta ennen, joten isolla miehellä vaakapaino ja todellinen kisapaino saattaa heittää peräti 10 kiloa, jos vaa´alle mennään tosi kuivana mitään syömättä ja sen jälkeen vedetään ruokaa ja juomaa kuin viimeistä päivää.
Määkin vedän maasta kuin viimeistä päivää. En viitti sanoa tästä tekniikasta mitään. 
Naisilla suosituin sarja on alle 63 kiloiset (varmaan kaikki haluaa olla siinä, koska Rahkamuijakin?!) ja sen jälkeen tulevat 72 kg ja 57 kg -sarjat. Miehillä eniten ruuhkaa on 93 kiloisissa. Livescoresheet on sivusto, josta löytyy voimanostokisojen tulosten lisäksi Suomen ranking ja sieltä voi käydä kyyläilemässä juuri vaikkapa eri painoluokkien nostajamääriä. Itsehän olen 63 kiloisten raaka-rankingissa sijalla 37, että ihan on pari sijaa matkaa Suomen kärkeen.
Ai että niitä aikoja, kun rautaa paiskottiin TTY:n kuntosalilla. 
Livescoresheetissä voi katsella myös eri ikäluokkasarjojen tuloksia. Junioreissa on neljä ikäluokkasarjaa (15, 17, 20 ja 23 v.) ja veteraaneissa neljä (40, 50, 60 ja 70 v.). Tämän lisäksi on siis avoin sarja nille jotka eivät ole junioreita tai veteraaneja. Toki avoimessa voi kisata minkä ikäiset hyvänsä. Jokaisessa ikäluokkasarjassa on tietenkin erikseen kaikki painoluokat, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi miesten raakavoimanoston SM-kultamitalisteja voi olla Suomessa yhtä aikaa 74. Ja sitten tietysti naisissa sama juttu ja varustevoimanosto päälle, niin SM-voittajia on niin, että päät yhteen kolisee. Oikeasti aika harvassa on esimerkiksi yli 84 kiloiset ja yli 60-vuotiaat voimanostajanaiset. Livescoresheet osaa kertoa mulle, että tällaisia naisia ei ole kilpaillut tänä vuonna yhtään. Eli ihan kaikissa sarjoissa ei tosiaan ole kovaa tungosta.
Yhteen aikaan vedin pinnoilta koko ajan, koska halusin ison selän. 
Mutta entäs jos aiemmin mainitut kevyt Petteri ja painava Patteri haluaisivat kuitenkin vähän vertailla tuloksiaan? Siinä poikia auttaa voimanostossa käytettävät Wilkisin pisteet, jotka ottavat huomioon nostajan painon ja sukupuolen. 70-kiloinen Petteri on reenaillut ahkerasti ja saa kisassa yhteistulokseksi 450 kiloa. Wilks-laskin antaa Petterille tulokseksi 337 Wilksin pistettä. 127 kiloa painava Patteri taas pusertaa kilpailussa yhteistulokseen 100 kiloa enemmän, eli 550 kiloa. Patterille wilksit näyttävät 312 pistettä. Patteri vei siis tämän vertailun, vaikka nostikin kiloissa vähemmän!

Wilksin pisteille ei kuitenkaan ole kauheasti käyttöä kisoissa. Yleensä kuitenkin palkitaan kisojen paras mies- ja naisnostaja isoimman Wilks-tuloksen mukaan. Tällä hetkellä mun wilksit on 316 ja Rahkaäijän 327. 500 Wilksin pistettä alkaa olemaan jo ihan leuhkimisen arvoinen suoritus, sillä Suomessa näitä viidensadan pisteen nostajia on vain muutamia. Sitä kohti siis!
Olis varmaan kannattanut tehdä sillojn joskus muutakin kuin nojata kyykkyhäkkiin, niin olisi voinut kyykky kulkea. :D
Äkkiä voisi ajatella, että painoluokat aiheuttaa vaan ahdistusta, mutta päinvastoin itselle sopivassa painoluokassa kisaaminen on terveellistä urheilua, jossa pärjää ihan normaalikokoisena. Esimerkiksi painoluokattomissa voimalajeissa kannattaa olla mahdollisimman iso ja fitness-lajeissa taas joutuu pitämään rasvaprosentin melko alhaalla. Enkä ole missään kuullut yhtä vapautunutta keskustelua painosta naisten kesken, kun voimanostoseuran saunaillassa! Painoluokat tuo myös vaihtelua lajiin, koska rauta tuntuu aina erilaiselta käsissä kymmenen kiloa kevyempänä tai painavampana. Jos kyllästyn 63-sarjaan, alan syömään urakalla ja vaihdan painoluokkaa ylemmäs.

Nyt ei voi enää ihmeitä tehdä kisaa varten ja nyt aloitankin huolellisen henkisen valmistautumisen, joka tarkoittaa "Anni, oot paras ja pystyt siihen!" -mantraa 600 kertaa päivässä ja omien vanhojen mavevideoiden ahkeraa katselua. :D Tsemppiä mulle! Tsemppiä kaikille!

9 kommenttia:

 1. Minä pidän edelleen tulevaa 302,5 tulosta hyvin todellisena. Näin sen verta selvästi, ettei siinä ole yhtään mitään epäselvää. Eli penkissä se 62,5, loput sää tiiätkin. Ei ole yhtään Rahkamaista jos epäilee itseään :) Mää tuun kannustaan :)
  t. Elisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elisa, voimaannuin tästä kommentista hyvin voimakkaasti. :D Tervetuloa kannustaan!

   Poista
 2. Nyt on penkki nousussa, hyvä! Tulee kisoissa se 62,5 ku vähä suuttuu :D samaten uskon et kyykähdät nätisti ainaki 105, ku viimeks oli nii helpon näköstä! Sit vielä vetoon kunnon uhma päälle ni on jo 310 kasassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, odotan kunnon suuttumista ja penkkienkkaa! Mää oon oikeesti aivan kauhuissani tosta vedosta, kun en yhtään tiä miten se kulkee vai kulkeeko ollenkaan. :D

   Poista
 3. Jos tsemppiä kaipaat niin laita soimaan Robinin Pystyt Mihin Vaan! Varmasti suosittu biisi voimanostosaleilla enkä yhtään ihmettele miksi.

  Oli kiva kuulla tosta Wilksin laskurista, olenkin kelaillut onko teillä vastaavaa systeemiä kuin painonnoston sinclair-kerroin. Se on kyllä ihan ehdoton juttu, meillä kun on ihan normaalia että samoissa kisoissa on niin 30- kuin 130-kiloisia tyttöjä, poikia, naisia ja miehiä.

  Täällä meidän kylillä tuli muuten voimanostossa ihan älytön suoritus jokin aika sitten kun 13-vuotias 46-kiloinen tyttö teki kisoissa sarjan kyykky 95kg, penkki 47.5kg ja mave 107.5kg. Takana oli kuulemma lajitreeniä parin kuukauden verran..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään Robinista, mutta toi biisi ei nyt jotenkin lähtenyt? Että sitä en ainakaan kuuntele ennen viimeistä vetoa. :D

   Mää en yhtään tajunnut tota sinclair-kerrointa, kun kokeilin jotain laskuria. Jos samanpainonen mies ja nainen nostaa saman painon, miehellä on isompi sinclair-tulos. Vai onko pienempi tulos parempi vai miten häh?

   Mää luin tosta tytöstä jostain ja on kyllä aivan käsittämätön setti! Toi penkkikin on ihan aika huikee omaan painoon nähden tuon ikäselle. Toivottavasti reeni-into jatkuu, niin siinä on kyllä tulevaisuuden nostaja!

   Poista
  2. Meidän painonnostotreeneissä otti eilen 13-vuotias tyttö satkulla kolmosen ja kun oli paikat lämmitelty niin 120 kilolla ykkösen :D Huh huh, melkosta mavettelua.

   Painonnoston sinclair-kerroin toimii niin että aina olympialaisten jälkeen se päivitetään vastaamaan sen hetkisiä maailmanennätyksiä. Eli jokaisessa painoluokassa verrataan sitä tehtyä tulosta sen painoluokan maailmanennätykseen ja saadaan vertailukelpoinen tulos. Suomessa yli 200 pistettä on naisille ja yli 300 pistettä miehiltä hyvää kansallista tasoa.

   Poista