keskiviikko 18. helmikuuta 2015

SUP X Fatbike - ketterä appelsiini

Jos juuri nyt haluaa olla pyöräilyn aallonharjalla, on ehdottomasti ajettava läskipyörällä! Tämän on huomannut myös pyörävalmistajat ja tässä talven mittaan on kuulunut huhua, että Suomen Urheilupyörältä eli SUPilta tulee myös oma läskipyörä. Huhu oli totta ja homma on siinä vaiheessa, että alkukesästä SUP-läski tulee myyntiin. Koska Rahkaäijä melkein asuu Fillarifoorumilla,  huomasi hän, että Suomen Urheilupyörä antaa koekappaletta jo lainaan kokeiltavaksi. Haistoin heti yhteisen läskilenkin mahdollisuuden ja eilen haettiinkin oranssi kaunokainen Nokialta pariksi tunniksi ajoon. Haluttiin siis kokeilla pyörää ihan kiinnostuksesta, eikä tässä ole taustalla mikään hämärä blogiyhteistyö, josta sataa mulle palkinnoksi vanteita, stemmejä ja ajoshortseja. Mua ei kuitenkaan erityisesti haittaa ilmaiseksi mainostaa paikallista perheyritystä, päin vastoin!
Lähdettiin Ylöjärven Pikku-Ahvenistolle ajamaan ja takakontissa oli tietysti oma läskimme, eli XXL Sportin White-pyörä, ja se sai toimia verrokkina meidän läskivertailussa.
Ihan ensimmäinen asia SUPissa on tietysti väri. Ja voi jehna, mikä väri! Ihan kuin appelsiini! Oranssi näyttää ihan superhyvältä ja saa kieltämättä Whiten tumman rungon näyttään aika tylsältä. Mulle on tärkeää, että pyörä näyttää hyvältä ja tuo todellakin on sitä, rungon muotoilu miellyttää!
Lainapyörä rungon koko oli 45 senttiä, eli juuri passeli tällaiselle vajaa 170-senttisellä kuskille. Meidän White on mulle hivenen liian iso ja siinä on vielä pitkä stemmi (eli se, missä ohjaustanko on kiinni), niin joudun kurottelemaan ylettääkseni ohjaamoon. SUPissa on alumiinirunko ja painoa sillä on sisäkumien kanssa 14,5 kiloa (painoa saa tietenkin pois, jos ottaa sisäkumit pois ja litkuttaa renkaat.). Vertailun vuoksi maantiepyöräni painaa suunnilleen 8 kiloa, mutta läskipyöräksi SUP ei ole mikään massamonsteri. Ajossa läski-supia ei tosiaankaan osaa pitää mitenkään raskaana poljettavana, koska paksupyörästä ja poluilla ajamisesta on aiempaakin kokemusta.
Mun käsissä appelsiini oli tosi napakka ja hyvä ajettava, mihin tietysti vaikuttaa sekin, että se oli juuri oikean kokoinen, eikä liian iso. Meidän Whitessa on kohtuullisen huonot jarrut, joita saa survoa ihan kunnolla, mutta SUPissa sitä ongelmaa ei ollut. Ne ei kuitenkaan olleet ihan yhtä ärhäkät, kun Radon-täpärissäni, jolla varomattomampi lentää hankeen heti jarruttessa. Appelsiinin jarrut on Shimano Deoren hydrauliset levyjarrut.
Paksujen renkaiden vuoksi pyörän runko ja esimerkiksi kammet eivät saa olla liian ahtaat, mutta Whitessa tämä on vedetty vähän överiksi ja kammet on todella kaukana toisistaan ja pyörää saa polkea ihan jalat levällään. Oranssissa pyörässä eron huomasi heti ja ajoasento oli polville paljon parempi, koska kammet oli lähempänä toisinaan, eli niin sanotusti Q factory oli pienempi. Tämä on yllättävän tärkeä juttu ainakin näin polvivammaisen näkökulmasta.
Ensin ajettiin sama lyhyt lenkki kaksi kertaa ja vaihdettiin pyörät kierrosten välissä, että molemmat saivat muodostaa mielipiteensä saman lenkin perusteella. Mä ajoin ensin Whitella, sitten SUPilla ja varmaan jo tuli selväksi, että jälkimmäinen kierros oli paljon mukavampi!
Testikierrosten jälkeen lähdettiin ajamaan metsään ja Pikku-Ahveniston järveä pari kertaa ympäri. Matkalla tietysti vähän testailtiin appelsiinin mäki- ja hyppyominaisuukia. Mäkien kiipeämisessä ei ollut moitittavaa, tietysti aina toivoisi lyhyempää ykkösvaihdetta, kun tiukassa mäessä alkaa hengästyttää! Hyppyominaisuudetkin oli kuulemma hyväksyttävät.
Välillä ylämäen kiipeäminen on vähän päätöntä menoa. 
Lenkille lähdettäessä ei pidetty SUPin renkaita minään, pinta näytti tasaiselta ja liukkaalta, mutta rengas pitikin todella hyvin jäisissäkin kohdissa. Nyt alla oli Big Fat Larryt, joiden koko oli 4,7". Moniin halpoihin läskeihin ei mahdu kuin neljä tuuman rengas, mutta talvella ajaessa on parempi, mitä paksumpi on rengas. Siitä ei ole vielä varmuutta, millä renkaalla SUP-pyörä tullaan myymään. Mutta kuulemma ei millään huonolla tietenkään!
Kun ruokakaupoissa on maistiasia, maistatettavan tuotteen myynti nousee ihan huimasti. Voisin kuvitella, että testipyörän lainaan antamisessa on aivan sama logiikka, kun kerran pääsee makuun, on saatava lisää. Mä voin huokaista helpotuksesta, ettei tarvitse ostaa omaa paksupyörää, koska tällä hetkellä siihen ei ole ylimääräisiä pelimerkkejä ja taisin myös luvata itselleni vuoden vaihteessa, että en osta tänä vuonna yhtään uutta pyörää. Mutta jos takataskussa polttelisi reilun tonnin verran rahaa, oikeesti ostaisin tän ihan saman tien! Pyörä on niin kaunis, hyvä ja jämäkkä ajaa ja sopii melkein mihin tahansa maastoon. Täältä löytyy tarkemmat speksit pyörästä ja myös yhteystiedot, jos mielii itsekin päästä oranssia kaunotarta testaaman.

Koska nyt kaikki pyöräilijät on hereillä, käytän tilaisuuden hyväksi ja spämmään vähän meidän Ratareisi-tapahtumaa! Eli juhannuspäivänä kello 12 alkaa Alastaron moottoriradalla ja 24 tuntia aikaa ajaa 2,73 kilometrin kierrosta ympäri. Niin monta kertaa kuin itse haluaa, mutta onhan se nyt siistiä sanoa ajaneensa vaikka 50 tai 100 kierrosta! Herrasväki on hyvä ja menee osoitteesen www.ratareisi.blogspot.fi ja käy katsomassa ilmottautumisohjeet.
Ratareidessä mä nyt ainakin aivan varmasti ajan, jos ei taas maailmalopun flunssa iske, kuten viime juhannuksena. Toinen maantietapahtuma mihin mielelläni menisin, on tietysti Pirkan pyöräily. Viime vuonna Pirkka jäi väliin juhlien takia, mutta tänä vuonna olis taas mukava polkasta se. Sen jälkeen on kuitenkin kaks viikkoa aikaa toipua Ratareiteen.

Myös joku maastotapahtuma kiinnostaisi ja tällä hetkellä olen ajatellut, että syyskussa järjestettävä Sappee MTB olis kova. Sappee on mukavan matkan päässä, koska esimerkiksi Tahkolle Tahko MTB -tapahtumaan on aika matka. (Sitä paitsi Tahkon kanssa yhtä aikaa on Tuska ja siellä esiintyvät Lamb of God ja In Flames valitettavasti voittaa maastopyöräilyn.) Mulla on myös ollut aatoksia koota jonkinlainen porukka blogin lukijoista, joiden kanssa voitais ajaa tuo Sappee MTB yhdessä, mutta tästä varmasti lisää tulevaisuudessa!

Me mentiin Rahkaäijän kanss 4 vuotta sitten kihloihin ja juhlitaan sitä tänään illalla yhteisen salitreenin parissa. Jos oikein ollaan hurjia, niin Jutan ja Superdieetin aikaan voi vaikka korkata Pepsi Max -pullon juhlan kunniaksi! Tsin tsin!

10 kommenttia:

 1. Voi vietävä, luulin jo että päässä vippaa kun ihan varmasti näin SUP:n fatbiken Turun keskustassa, mutta nyt selvis sekin et sehän oli jopa ihan mahdollista vaikka toimitukset onkin vasta kesäkuussa! Oli kyllä komee ilmestys, ja toi väri on niin herkku! Että kiitos tästä postauksesta, läskipyörä kuume nousi taas uhkaavasti ja vielä ois GoExpo vasta tulossa... huh :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hätää, ei varmasti vipannut, koska Aika-ajo.com oli tehnyt tuosta pyörästä jutun ja ne kävi ilmeisesti testaamassa pyörää Turussa. Tuo on kyllä niin huomiota herättävän näköinen, että ei ihme kun on osunut silmään! Mä kans pelkään GoExpoa, että mitähän hullutuksia siellä tulee. Luottokortit jää silloin kotiin! :D

   Poista
 2. **** 4-onnittelut ****

  Alkuvuoden omissa kommentoinneissa on ollut puhti pois, kaikki kirjoitukset on kuitenkin luettu ja nyt täytyy yrittää jotain raapustaa.

  Hyvältä näyttää tämä oranssi appelsiini ja värinkin puolesta sopisi omaan maantiepyörään aika hyvin, ei kuitenkaan ainakaan vielä tullut pyörää ennakkotilattua. Ei pahan hintainen ja ilmeisesti osatkin aika laadukkaat.

  Omat lukemat nyt tälle vuodelle pyörällä 1156km ja suksilla 475km.

  Juhannuksena jos muutama aste lämpimämpää kuin viime vuonna, niin sitten tulee 400km ajettua, omaa suunnitelmaa vauhdista miettien tuo 400km tuntuu aika helpolle jos edes nykykunto säilyy.

  Montakos ilmoittautunutta nyt ratareidessä onkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro Jarmo!
   Kiitos! Mä olenkin vähän ihmetellyt, että mihin olet hävinnyt. Mutta mukava kuulla elonmerkkejä!
   Tuo sopisi Crescentiin vähän liiankin hyvin! Tuossa on kyllä tosi kilpailukykyinen setti kaiken kaikkiaan ja itellä painaa myös aika paljon se, että se kasataan Suomessa.

   Oho, sääpä olet ahkeroinut kilometrejä, hyvä hyvä!
   Mä toivon kanssa, että lämpötila olisi edes yli kymmenen tänä juhannuksena. :D Röret runtin jälkeen ajattelin, että en aja mitään Ratareidessä, mutta nyt taas 100 kierrosta houkuttaa! Nyt ei olla hetkeen käyty katsomassa ilmoittautuneiden määrää, mutta edellinen tieto on joku päälle 30 maksanutta! Ja jussiin on sentään vielä 4 kuukautta!

   Poista
  2. Ei täällä sentään olla mihinkään kadottu, alkuvuoden tavoitteena on joka päivälle saada vähintään 20km pyörällä. (On ollut vain 1 välipäivä kun koko päivä meni kursseilla) Muuten pyöräilyssä ei ole välipäivää ollut.
   Hiihtokelit ovat nyt muuttuneet aika huonoksi, keskiviikkona oli hyvät ja aika liukkaat ladut, torstaina oli jo pehmeää ja tahmeaa, tietysti voiteilla voisi vaikuttaa paljonkin vielä asiaan ja perjantaina lähes koko päivän vesisadetta.

   Mukavalta näyttää tuo ilmoittautumismäärä jos joka päivä vielä saisi yhden polkijan lisää voisi juhannuksena olla 150 pyöräilijää liikkeellä :-)

   Poista
  3. Ei ihmekään jos ei ehdi roikkua internetissä, kun urheilee ahkerasti!
   Eipä tänä talvena kovin kauaa ollut hyviä hiihtokelejä, harmi juttu! Ärsyttää tällaiset surkeet talvikelit. Metsässäkään ei ole kauaa hyvät pyöräilykelit.

   Mä uskon kyllä yli sataan osallistujaan!

   Poista
 3. Syytän tästä nyt vaan Rahkamuijaa. Ostin juuri läskin - tai siis tilasin ennakkoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan mielelläni syyt niskoilleni! Onnea uudesta pyörästä, teille tulee varmasti hyviä hetkiä yhdessä. :)

   Poista
 4. Hyvännäköinen pyörä, hyvin esitelty myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi pyörä kyllä himottelee kovasti, onneks ei oo yhtään rahaa. :D

   Poista