torstai 27. maaliskuuta 2014

Voisiko rahkalla elää?

Vastuuvapauslauseke: Kirjoittaja ei suosittele jäljessä esiteltyä ruokavaliota kenellekään ja kehottaa kaikkia suosimaan monipuolista ruokavaliota, johon kuuluu paljon muutakin kuin rahkaa, ananasta ja marjoja. 

Tässä päivänä eräänä sanoin Rahkaäijälle salilla, että "mieti jos söis pelkkää rahkaa". Mitään vastaavaa ei pitäisi sanoa ääneen, koska kokeilemaanhan sitä joutuu. Niinpä mulla oli tiistaina rahkaruokavalio. Rahkaa ja sen lisukkeita, muuta ei saa syödä.
Ennen rahkapäivää pyörittelin päässäni ihan ihme juttuja. Pystynkö syömään koko päivän vaan rahkaa? Entäs jos alan vihaamaan rahkaa? Kuolenko kataboliaan ja ravintoaineiden puutteeseen, kun en syö muuta kuin rahkaa ja lisukkeita. Mutta sitten totesin, että joskus nuorempana on varmaan tullut joitakin päiviä elettyä pelkällä alkoholijuomilla ja festariruualla, niin mää en nyt varmaan kuole siihen, että syön pelkkää rahkaa. Tiistai-aamuna aidosti huolestuttava asia oli enää nälkä. Kestän nälkää ja verensokerin laskua siinä mielessä huonosti, että nälkäkiukkuni on ihan yleisesti tunnettu asia. Aina kun alan haastamaan kotona riitaa, Rahkaäijä tokaiseen ensimmäisenä, että "pitäisköhän sun syödä jotain". Edessä oli kuitenkin työpäivä ja mietin, että vois tulla sanomista ja iltapäivälehtijuttuja, jos Ikean täti heittelis nälkäraivoissan Färgrikin astiat seinille ja taittelis Skänkan paistinpannut Rubikin kuutioiksi. Tämän välttämiseksi päätin jo ennakkoon, että syön kuusi rahkaa eli kuusi kertaa päivän aikana, suunnilleen samalla rytmillä kun normaalistikin söisin.

Mutta miten rahkapäivä sitten meni?


Aamupala klo 8.20
Lisukkeet: mustikoita, banaania, vehnäleseitä, kookosöljyä
Syön aina aamulla ruisleipää tai puuroa, joten pelkkä rahka tuntui vähän köyhältä. Yritin kuitenkin tunkea kulhoon runsaasti lisukkeita, jotta selviän seuraavaan rahkaan asti. Onneksi muuten Aamulehdestö tulee kohta tabloidi-kokoinen, niin on aamupalapöydässä enemmän tilaa ruualle!


Välipala 1 11.40
Lisukkeet: mustaherukoita, pähkinöitä murskana
Rahkaäijäkin yritti rahkapäivää, mutta luovutti jo lounaan kohdalla. Ruokaväli venyi suorastaan pöyristyttävään kolmeen ja puoleen tuntiin ja nälkä oli ihan hirvee, eikä rahka helpottanut tilannetta oikeastaan ollenkaan. Katselin, kun Rahkaäijä söi paistettua lohta ja epäilin, että näännyn ennen iltaa.

Lounas 14.10
Lisukkeet: Tuoretta ananasta, pähkinöitä, kaurahiutaleita, yksi minitomaatti.
Olin edellisenä päivänä ostanut Lidlistä ihania pieniä terttutomaatteja ja säälin kovasti tomaatteja, jotka odottivat syöjäänsä. Yksi onnekas pääsikin rahkan sekaan. Ennen töihin lähtöä tuntui olevan kovasti aikaa, koska tämä lounas oli nopeasti valmistettu ja miilpreppauksen tarve oli varsin vähäinen, ananasta paloiksi ja kippoon ja rahkat mukaan.
Välipala 2 17.00
Lisukkeet: Ananasta, pähkinöitä, kaurahiuteleita ja vehnäleseitä.
Kerroin ruokapöydässä työtovereille päivän rahkakokeilusta ja jos ennen ei ollut friikin mainetta, niin nyt ainakin ihan puhtaasti ansaitsin sen. Rahkaruokavalio ei kuitenkaan muuten haitannut työntekoa, nälkäraivoa ei näkynyt ja tauoilla oli kivasti aikaa feisbuukata, kun ei tarvinnut tuhota mitään jättimäisiä annoksia.


Päivällinen 19.10
Lisukkeet: Ananasta, kiiviä, pähkinöitä, kaurahiutaleita ja vehnäleseitä.
Koska Ingvar Kamprad (mä ainakin toivon, että se on Inkku ite) tarjoaa päivittäin hedelmän, ananaksen seuraksi pääsi yksi kiivi. Havaittavissa oli jo kevyitä inhotuksia rahkan suhteen, harkitsin jo jättäväni koko myöhäisen päivällisen väliin. Yöh!
Reunoille heitellyillä leseillä on selvästi haettu jotain taiteellista vaikutelmaa. 
Iltapala 21.30
Lisukkeet: mustaherukkaa, pähkinöitä
Kotiin päästessä oli jo kohtuullinen nälkä, mutta päivän viimeinen ateria ei houkutellut yhtään. Sillä aikaa kun mustaherukat suli mikrossa, kaivoin pähkinäpussista viimeiset macadamiat ja pekaanit rahkatsemppariksi. Rainbow-pähkinpussi tyhjenee aina samassa järjestyksessä: macadamiat, pekaanit, mantelit ja sitten kaikki loput mitä jää.
Viimeisen rahkan jälkeen tuli vähän tyhjä olo, tässäkö tää nyt oli? Olenko yhtä hengissä, tuntuuko pulssi? Olenko huomenaamulla muuttunut nainen?

Hypoteesini oli, että nälkä tulee olemaan koko päivän sietämätön ja maha ei varmaan kauheesti arvosta puolentoista kilon rahkalastia. Kumpikin osottautui vääräksi, koska on sitä pahempaakin nälkää joskus koettu ja oikeastaan vain aamupäivällä ja illalla oli tavallista suurempi nälkä. Ja keskiviikko-aamuna. Lisäksi maha ei reagoinut suuren rahkamäsäykseen millään tavalla.  En punninnut lisukkeita, mutta arvioin määrät ja syötin ne kalorilaskuriin, sillä erityisesti ravintoaineiden välinen suhde kiinnosti.
Se yksi tomaatti unohtui. 
Rahkaruokavaliolla ei proteiinin saanti jäisi ainakaan alakanttiin, lähinnä päinvastoin ja hiilareita oli myöskin riittävästi ottaen huomioon, että päivän ohjelmassa ei ollut mitään sporttia. Ja mikä parasta, rasvankin määrä vastaa lähes täsmälleen Sydänliiton suositusta! Onks tää nyt se täydellinen ruokavalio?
Rahkapäivä on luultavasti maidotonta ruokavaliota nuodattavan pahin painajainen ja hedelmäsokeria välttelevä saisi tästä vuosisadan yliannostuksen. Mutta jotenkin arvaan, ettei vaikkapa bataatti tai kvinoa ole kovin kummoista rahkan seassa.

Jos rahkaruokavaliosta pitäisi listata plussat ja miinukset, positiivista olisi se, että päivän ruokailujen suunnittelu ja toteutus oli äärimmäisen helppoa. Ja sai syödä paljon pähkinöitä! Ei tarvitse kuitenkaan varmaan edes mainita, mutta pelkät rahka-ateriat on aika yksipuolisen tympeitä, vaikka eri lisukkeilla voikin vähän varioida. Lisäksi muille ihmisille on varsin vaikea myöntää syövänsä pelkkää rahkaa, onhan se vähän friikkiä! Miinukseksi laitan myös sen, että maailmassa on valtavasti ihanaa ruokaa, joka jää syömättä ja maistamatta, jos syö pelkkää rahkaa. Tykkään myös isoista annoksista ja pienistä rahka-annoksista jäikin lounas- ja päivällisaikaan lähinnä paha mieli. Mutta rahkaan ei sentään muodostunut pysyvää inhotussuhdetta, ollaan aivan hyvissä väleissä nyt.

No mutta, voisiko rahkalla elää? Epäilemättä, mutta mää en ainakaan haluaisi. Ei ikinä enää rahkaruokavaliopäivää, kaikella rakkaudella rahkaa kohtaan!

Rahkalaskuri: 756

14 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen tämä sinun rahkadieettisi. :D Mulla sattuu joskus sellaisia puuropäiviä, jolloin lähes joka ateria koostuu kaurapuurosta raejuustoineen, marjoineen yms. lisukkeineen.

  Mutta arvaapa mitä, mä oon alkanu syömään rahkaa! Rahkapurkkeja on kulunut tälläkin viikolla kokonaiset 2 kappaletta. Ei huono välipala tai lounaankorvike silloin kun kouluruoka ei yksinkertaisesti himota yhtään. Nälkä pysyy takuulla paremmin poissa kuin pelkällä omenalla tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei puuropäiväkään huonolta kuulosta, sitäkin voi aika paljon muunnella lisukkeilla. :)
   Oho oho! Eiks ookin hyvä välipala! Ja joku pieni omena ei tee kuin kiukkuseksi. :D

   Poista
 2. Hauska kokeilu :D Plus nuo rahka-annokset näytti NIIN hyviltä. Itsellä on tullut paussi tuosta rahkasta, söin siitä itseni ulos. Tosin mulla olikin aina sama maitorahka ja mangopiltti combo, niin vähemmästäkin. Onneksi kohta saa tuoreita marjoja, niin niitä ainakin voi vetää pitkin kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Panostin ehkä vähän normaalia enemmän annoksiin, että sain niistä "ruokaisia". :D Normaalisti menee lähinnä mustikoiden ja banskun kans. Mutta totta tosiaan alkaa kyllästyttään jos on aina samat lisukkeet! Mä kans oikein odotan mansikoita ja herukoita rahkan sekaan, mmmm!

   Poista
 3. Tää kokeilu sopikin Rahkamuijalle kuin nenä päähän! Oon ihmeissäni, että tällasta tutkimusta ei ole aiemmin Rahkaväen taloudessa tehty. Uskon kyllä, että alkoi iltaa kohti vähän tökkiä. Mulla kun tökkii useimmiten jo sen toisen rahkapurkin kanssa, jos erehdyn syömään kaksi päivässä :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin vähän ihmettelin, että miks en aiemmin keksinyt. :D Illalla olisin maksanut melkein mitä vaan vaikka puddingista tai mistä vaan muusta iltapalasta kun rahkasta. Heei, eihän nyt kaks voi vielä millään tökkiä. ;)

   Poista
 4. Aivan mahtava ja ihanan erilainen tämä sun blogisi, virkistävää vaihtelua kaikille nykypäivän kieli keskellä suuta kirjoitetuille terveys- ja fitness -blogeille :) Sinulla tuntuu olevan sana hallussa ja mitä hulluimmat postausideat, kiitos lounashetkieni piristämisestä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oikein osaa tehdä mitään kieli keskellä suuta, paitsi maastavetoo. :D Kiva kuulla, että tykkäät. Mä aina itekin mietin, että mistä kaikki ideat tulee, kun jokaisen hyvän idean jälkeen luulen, että nyt ideavarasto on ehtynyt. :D

   Poista
 5. Mua kauhistutti tämä kokeilu. Mulla on joku päänsisäinen klikki, joka ei anna mun syödä enempää kuin yhden maitotuotteen päivässä :D. Eikä mitään hajua mistä tällainen on saanut alkunsa, tämä alkoi jo "ennen vanhaan", eli aikana jolloin maitotuotteet eivät vielä aiheuttaneet kaikkia limankertymisiä ja mitä näitä nyt on.. :) No, mut ruokavammansa kullakin, tää mun on kuitenkin lievemmästä päästä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, aika paha! Tolla rajotuksella tämä oli varmaan hirvittävä yliannostus. ;) Mä oon aina käyttänyt paljon maitotuotteita, ettei noinkaan iso määrä yhtäkkiä aiheuttanut mitään kummempia vatsan väänteitä tai muuta. Ja ei toi ole paha ruoka"vamma" lainkaan, pahempiakin varmaan nähty. :D

   Poista
 6. Kuulostaa tosi hauskalta kokeilulta! :D Lähinnä noi sun lisukkeet näytti tosi herkullisilta kun oli marjoja, ananasta,banaania... omnomnom. Kyllä, jos se täydellinen ruokavalio onkin sitten tässä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisukkeet oli kieltämättä hyviä, kun kerrankin oikein panostin niihin. :D Mietin, että olis oikeastaan pitänyt yhdistää ananas, banaani, kookosöljy ja vähän pähkinärouhetta, niin se olis ollut varmaan hullun hyvää. Odotan vaan koska mun rahkaruokavaliosta tulee hitti. ;)

   Poista
 7. Huh, mikä kokeilu :D mä en tollasen jälkeen varmaan pystyis enää ollenkaan syömään rahkaa, tai ainakaan muutamaan päivään :P

  tinttitreenaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kieltämättä aika erikoinen päivä. :D Ihmettelen itekin, kuinka en kyllästynyt rahkaan pidemmäksi aikaa, nyt menee taas täysin normitahdilla!

   Poista