Kaksi viikkoa aikaa Rahkamuijan voimanostokoitokseen! Miten käy tässä huikeassa jännitysnäytelmässä?
 |
Tällä viikolla en ottanut salilla yhtään kuvaa, joten kaivoin postauksen koristeeksi muutaman vanhan kuvan blogin alkuajoilta. |
Ei ollut helppo viikko. Ei sinnepäinkään! Ainoat valonpilkahduket reenirintamalla oli salin voimahuoneen uusi lattia ja eilinen penkkireeni. 61 kiloa ei painanut yhtään mitään! Torstaina olin tekemässä vitosia kyykyssä, kun viimeisessä sarjassa alaselkää vihlasi. Samalla hetkellä olin melkein jo pistämässä polvilämppäreitä myyntiin, koska olin aivan varma, että nyt tuli välilevynpullistuma ja halvaantuminen ja loppuelämä pyörätuolissa. Vielä kuitenkin kävelen omin jaloin, koska Mobilat ja venyttely teki ihmeitä. Pieni varovaisuus selän kanssa kuitenkin varjosti loppuviikon treenejä ja jostain syystä myös polvetkin vähän kettuili mulle. Myöskään henkinen kantti ei ole ollut parhaassa mahdollisessa terässä. 300 kilon päivä lähestyy kovaa kyytiä ja välillä meinaa usko horjua. Kahdessa viikossa ei tule voimaa lisää, mutta itseluottamusta siinä ajassa pystyy kyllä takomaan päähän ja sitä mä enemmän tarvitsenkin. Nyt kaipaisin vähän tsemppiä, kiitos!
 |
Maastavetoa ja Aku Ankkaa, se oli hyvää elämää! |
Tällä viikolla myös huomasin, että paino on noususuhdanteessa ja se suhdanne kannattaa katkaista tässä pari viikkoa etukäteen, ettei tule kisa-aamuna hätä käteen housuun. Mä olen kaksi aiempaa kisaa nostanut alle 63 kiloisten painoluokassa ja niin ajattelin tehdä tälläkin kertaa. Kun kisaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, ei ole mikään katastrofi, vaikka kisavaa´alla painaisinkin vaikka 63,5 kiloa, sitten olisin vain ylemmässä painoluokssa eli 72 kiloisissa. Mitä nää ihme painoluokat oikein sitten meinaa? Määpäs kerron!
 |
Ihan kyllä eniten ihmettelen, mitä tapahtuu tässä kuvassa? |
Ei olisi varmaan erityisen reilu kilpailu, jos 70-kiloinen Petteri ja 127 kiloa painava Patteri päättäisivät kilpailla keskenään voimanostossa. Toki Petteri voisi voittaa, jos hän olisi hurjan vahva ja Patteri vaan lihava, eikä yhtään vahva. Voimanostokilpailuissa Petteri kuitenkin kisaisi alle 74-kiloisissa ja Patteri superissa eli yli 120-kiloisissa.
Painoluokat menevät seuraavasti
Miehet
53,0 kg 53,0 kg saakka, vain nuoret (molemmat ikäluokat)
59,0 kg 59,0 kg saakka
66,0 kg 59,01 kg - 66,0 kg
74,0 kg 66,01 kg - 74,0 kg
83,0 kg 74,01 kg - 83,0 kg
93,0 kg 83,01 kg - 93,0 kg
105,0 kg 93,01 kg - 105,0 kg
120,0 kg 105,01 kg - 120,0 kg
120 + kg 120,01 kg ja ylöspäin
Naiset
43,0 kg 43,0 kg saakka, vain nuoret (molemmat ikäluokat)
47,0 kg 47,0 kg saakka
52,0 kg 47,01 kg - 52,0 kg
57,0 kg 52,01 kg - 57,0 kg
63,0 kg 57,01 kg - 63,0 kg
72,0 kg 63,01 kg - 72,0 kg
84,0 kg 72,01 kg - 84,0 kg
84 + kg 84,01 kg ja ylöspäin
Vaikka mielikuva voimanostajasta saattaakin olla parrakas ja mahakas ukko, löytyy sarja myös 45 kiloa painavalle naiselle. Suomen voimanostoliiton alaisissa kilpailuissa punnitus on kaksi tuntia ennen kisaa, joten hirveetä sikabulkkia ei oikein ehdi vetämään kisaa varten. Joissakin voimanostoliitoissa punnitus saattaa olla jopa vuorokautta ennen, joten isolla miehellä vaakapaino ja todellinen kisapaino saattaa heittää peräti 10 kiloa, jos vaa´alle mennään tosi kuivana mitään syömättä ja sen jälkeen vedetään ruokaa ja juomaa kuin viimeistä päivää.
 |
Määkin vedän maasta kuin viimeistä päivää. En viitti sanoa tästä tekniikasta mitään. |
Naisilla suosituin sarja on alle 63 kiloiset (varmaan kaikki haluaa olla siinä, koska Rahkamuijakin?!) ja sen jälkeen tulevat 72 kg ja 57 kg -sarjat. Miehillä eniten ruuhkaa on 93 kiloisissa.
Livescoresheet on sivusto, josta löytyy voimanostokisojen tulosten lisäksi Suomen ranking ja sieltä voi käydä kyyläilemässä juuri vaikkapa eri painoluokkien nostajamääriä. Itsehän olen 63 kiloisten raaka-rankingissa sijalla 37, että ihan on pari sijaa matkaa Suomen kärkeen.
 |
Ai että niitä aikoja, kun rautaa paiskottiin TTY:n kuntosalilla. |
Livescoresheetissä voi katsella myös eri ikäluokkasarjojen tuloksia. Junioreissa on neljä ikäluokkasarjaa (15, 17, 20 ja 23 v.) ja veteraaneissa neljä (40, 50, 60 ja 70 v.). Tämän lisäksi on siis avoin sarja nille jotka eivät ole junioreita tai veteraaneja. Toki avoimessa voi kisata minkä ikäiset hyvänsä. Jokaisessa ikäluokkasarjassa on tietenkin erikseen kaikki painoluokat, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi miesten raakavoimanoston SM-kultamitalisteja voi olla Suomessa yhtä aikaa 74. Ja sitten tietysti naisissa sama juttu ja varustevoimanosto päälle, niin SM-voittajia on niin, että päät yhteen kolisee. Oikeasti aika harvassa on esimerkiksi yli 84 kiloiset ja yli 60-vuotiaat voimanostajanaiset. Livescoresheet osaa kertoa mulle, että tällaisia naisia ei ole kilpaillut tänä vuonna yhtään. Eli ihan kaikissa sarjoissa ei tosiaan ole kovaa tungosta.
 |
Yhteen aikaan vedin pinnoilta koko ajan, koska halusin ison selän. |
Mutta entäs jos aiemmin mainitut kevyt Petteri ja painava Patteri haluaisivat kuitenkin vähän vertailla tuloksiaan? Siinä poikia auttaa voimanostossa käytettävät Wilkisin pisteet, jotka ottavat huomioon nostajan painon ja sukupuolen. 70-kiloinen Petteri on reenaillut ahkerasti ja saa kisassa yhteistulokseksi 450 kiloa.
Wilks-laskin antaa Petterille tulokseksi 337 Wilksin pistettä. 127 kiloa painava Patteri taas pusertaa kilpailussa yhteistulokseen 100 kiloa enemmän, eli 550 kiloa. Patterille wilksit näyttävät 312 pistettä. Patteri vei siis tämän vertailun, vaikka nostikin kiloissa vähemmän!
Wilksin pisteille ei kuitenkaan ole kauheasti käyttöä kisoissa. Yleensä kuitenkin palkitaan kisojen paras mies- ja naisnostaja isoimman Wilks-tuloksen mukaan. Tällä hetkellä mun wilksit on 316 ja Rahkaäijän 327. 500 Wilksin pistettä alkaa olemaan jo ihan leuhkimisen arvoinen suoritus, sillä Suomessa näitä viidensadan pisteen nostajia on vain muutamia. Sitä kohti siis!
 |
Olis varmaan kannattanut tehdä sillojn joskus muutakin kuin nojata kyykkyhäkkiin, niin olisi voinut kyykky kulkea. :D |
Äkkiä voisi ajatella, että painoluokat aiheuttaa vaan ahdistusta, mutta päinvastoin itselle sopivassa painoluokassa kisaaminen on terveellistä urheilua, jossa pärjää ihan normaalikokoisena. Esimerkiksi painoluokattomissa voimalajeissa kannattaa olla mahdollisimman iso ja fitness-lajeissa taas joutuu pitämään rasvaprosentin melko alhaalla. Enkä ole missään kuullut yhtä vapautunutta keskustelua painosta naisten kesken, kun voimanostoseuran saunaillassa! Painoluokat tuo myös vaihtelua lajiin, koska rauta tuntuu aina erilaiselta käsissä kymmenen kiloa kevyempänä tai painavampana. Jos kyllästyn 63-sarjaan, alan syömään urakalla ja vaihdan painoluokkaa ylemmäs.
Nyt ei voi enää ihmeitä tehdä kisaa varten ja nyt aloitankin huolellisen henkisen valmistautumisen, joka tarkoittaa "Anni, oot paras ja pystyt siihen!" -mantraa 600 kertaa päivässä ja omien vanhojen mavevideoiden ahkeraa katselua. :D Tsemppiä mulle! Tsemppiä kaikille!