sunnuntai 30. elokuuta 2015

Tarinoita menneisyydestä

Eilen pengoin kenkälaatikkoa, jossa on kaikki yli kymmenen täyteen kirjoitettua päiväkirjaa, kirjeitä ystäviltä, koulussa vaihdettuja lappuja söpöistä pojista ja lukion essseitä. Sieltä laatikosta löytyi myös jotain, minkä luulin palaneen ajat sitten takassa tai olevan jossain vanhempien luona vintillä.
Ansu, ainevihko. Niin siinä lukee. Muut kuvat on Disneylandista, ne ehkä sopii tähän lapsekkaaseen teemaan ja sopii ensimmäiseen aineeseen.
Laatikossa oli tosiaan kaksi ainevihkoa ala-asteella. Luokka-astetta ei lukenut kannesta, mutta tosielämään perustuvista tarinoista päättelin, että toinen on neljänneltä luokalta ja toinen viidenneltä luokalta. Luin aineita eilen illalla Rahkaäijälle ääneen ja meillä oli niin hauskaa, että päätin jakaa pari helmeä täälläkin. Mitään lisäämättä tai poistamatta, 11-vuotiaan Rahkamuijan juttuja, olkaa hyvät!

Mielenkiintoinen Pohjois-Amerikka
Pohjoin-Amerikkaan olisi hauska matkustaa, varsinkin Yhdysvallat. Yhdysvalloissa näkisi kuinka eletään suuresti. Amerikassa kävisin Washingtonissa, New Yorkissa, Grand Canyonia katsomassa ja Hollywoodissa. Kävisin myös takomassa järkeä Presidentti Bushin päähän. Haluaisin tavata aitoja amerikkalaisia ja syödä amerikkalaista maapähkinävoita. Haluaisin nähdä kuinka amerikkalaiset pelaavat jääkiekkoa. Yhdysvaltojen jälkeen menisin katsomaan Kanadaan komeita metsänvartioita. Sen jälkeen menen Meksikoon ja poikkean Kuubaan ja muihin lämpimiin paikkoihin ja sitten lähtisin kotiin.
Opettajan kommentit aineeseen: Hyvä alku, kertoisit kuvailevammin? ELI LYHYT
Omat kommentit tänään: Rakkaus maapähkinävoihin on ollut selvästi olemassa jo tuolloin. Erityisesti pidin tässä aineessa siitä, että ymmärsin jo tuolloin komeiden metsänvartijoiden päälle. Olin myös muodikkaasti presidentti Bushin vastustaja. Viidellä luokalla?


Laiha-Seppo vuosi jkr 920
Laiha-Seppo oli pieni mies. Hän oli noin 16 jäniksenkoipea pitkä (yksi jäniksen koipi noin 10 cm). Laiha-Seppo oli ihan Aleksis Kiven näköinen, paitsi Laiha-Sepolla oli paljon pitempi parta. Laiha-Sepon parta oli letillä tummanpunaisella nauhalla. Laiha-Sepon vaimo oli kuollut jo viisi vuotta sitten kurkkumätään. Laiha-Seppo oli omasta mielestään ehkä 45 vuotta. Laiha-Seppo myi viikingeille eräänä päivänä karhuntaljan. Laiha-Seppo sai karhuntaljasta kultasormuksen. Laiha-Seppoa kiinnosti mitä muuta viikinkilaivassa oli. Laiha-Seppo astui viikinkilaivaan. Siinä kohtaa Laiha-Seppo teki virheen. Laivaan Astui myös noin 20 jäniksenkoipea pitkä, suuren suuri viikinki. Viikinki huomasi Laiha-Sepon. Viikinki tarttuai Laiha-Seppoa niskasta ja ärjyi: -mitä sää täällä teet? Laiha-Seppo yritti kimittää jotain vastaukseksi, mutta viikinki heitti Laiha-Sepon airoihin ja käskin muutkin viikingit soutamaan. Mutta Laiha-Seppo oli ainoa joka laitettiin jalkaraudoilla kiinni. He lähtivät soutamaan kohti Ranskan rannikoita. He soutivat sinne n. 30 päivää. 

Matkalla Viikingit ja Laiha-Seppo kävivät ryöstämässä Tanskassa pari kylää. Mutta Laiha-Seppo ei kylläkään päässyt pois laivasta. Sitten he saapuivat Ranskaan. Kun Laiha-Sepolle annettiin ruokaa hän pääsi karkuun. Laiha-Seppo juoksi yhteen soittoon ainakin puoli peninkulmaa. Sitten hän luuhistui maahan väsyneenä ja nälkäisenä. Siihen Laiha-Seppo nukahti. Sitten pitkän ajan päästä hän heräsi kauniisen, ranskankieliseen puheeseen. Se oli kauniin, tumman ranskattaren Jeannetten ääni. Jeannettella oli eväskori mukana, josta Jeannette antoi hänelle mahan täydeltä ruokaa. Jeannette osasi hieman ruotsia. Laiha-Seppo sai selville että Jeannette oli 30 ikäinen. Jeannette vei Laiha-Sepon kotiinsa. Se oli kaunis kivitalo. Jeannette oli vielä sinkku. Jeannette opetti ranskaa Laiha-Sepolle. Jeannette ja Laiha-Seppo menivät kolmen kuukauden päästä naimisiin. Laiha-Seppo muutti nimensä Stephaniksi. Jeannettelle ja Stephanille syntyi kolme lasta, yksi tyttö ja kaksi poikaa. 

Opettajan kommentit: Kiitos taas virkistävästä lukuhetkestä, Anni!
Omat kommentit tänään: Muistan aivan selvästi, kun kirjoitin tämän aineen! Siitä ei voi mitenkään olla 13 vuotta. Aika raakaa menoa kieltämättä, orjaksi viikinkilaivaa, huhuh! Nyt heräsi vain kysymys, että osasiko Laiha-Seppo hyvin ruotsia, kun kerran kommunikoi sillä Jeannetten kanssa?

Väitöskirja Helsinkiläisistä
Tämä väitöskirja kertoo helsinkiläisistä. Tämä väitöskirja on koottu vain minun mielipiteistä. Helsinkiläiset on minun mielestä vastenmielistä porukkaa. Ei se oikeuta omistamaan koko Suomea että vaikka onkin Helsingistä. Minulla ei ole itse Helsinkiä vastaan mitään mutta helsinkiläiset on pikkusen eri asia. On se kyllä ihmeellistä kun ei edes MTV3 laajakaistayhteyttä saa muualle kuin Helsingin, Espoon ja vantaan seuduille. Minua ärsyttää sekin että kaikki hyvät julkkikset asuu Helsingissä. Se asia vaikeuttaa julkkisten bongaamista Tampereella. Ja kaikki hyvät kaupatkin on Helsingissä. Helsingissä on yksi hyvä puoli. Sinne pesiytyvät kaikki paatuneet rikolliset. Minun mielipide helsingiläisistä: Oma napa aina lähinnä, 

Opettajan kommentit: Tomera mielipide!
Omat kommentit tänään: :D :D :D Tämä on todellinen ainekirjoitusten helmi! Mikä ihmeen MTV3 laajakaistayhteys? Huomaa myös, että noihin aikoihin jonkun lempilehti on ollut 7 Päivää, kun julkkisten bongaus on tuottanut moisia huolia. Mutta onneksi sentään kaikki rikolliset on ollut Helsingissä, eikä meidän riesana maaseudulla. En pysty lopettaan nauramista!


Mummo
Olipa kerran mummo, joka oli 85 vuotias. Mummo oli teräsmummo. Mummo kävi kuntosalilla kaksi kertaa viikossa. Mummolla oli punaiset hiukset ja vihreät silmälasit. Kun mummo oli nuori hän voitti monia missi- ja fitnesskisoja. Mummon oikea nimi oli Paulena Kuusiniemi. Mummo oli nuoruudessaan sellainen julkkis, että sai lukea itsestään joka päivä mitä hullumpia juttuja. Kerrankin, että Paulena olisi kaivanut neänää presidentin illalliskutsuilla. Mummo asui uksin maatilalla, jossa vietti rauhaisaa sinkkuelämää. Eräänä päivänä, kun mummo meni hakemaan ladosta lehmille heinää, hän löysi heinien alta homentuneen ruumiin. Sitten mummo muisti, että kun hän oli neljä vuotta sitten ostanut maatilan ent. omistaja oli myynyt maatilan irtaimistoineen epäillyttävän halvalla. Mummo teki sellaisen johtopäätöksen, että ruumis olisi entisen omistajan vaimo. Mummo ähti etsimään johtolankoja talon vintilta, jossa mummo ei ollut koskaan käynyt. Mummon etsinnät tuottivat tulosta. Mummo löysi puukon jossa oli kuivunutta verta ja rikotun valokuvakehyksen, jossa oli naisen kuva, joka oli ruumiina ladossa. Mummo etsi lisää johtolankoja. Sitten mummo löysi kahtia revityn paperin jossa oli avioliittoehtoja. Vintin nurkassa oli rasia, jossa oli kopio paperista, jossa luki että nainen, joka oli ruumiina oli saanut perinnön. 

Mummo soitti poliisille. Sitten kun poliisit tuli ne pidätti mummon, koska poliisit luuli että mummo oli murhannut naisen. Mummo vietiin putkaan, jossa ei ollut muuta kuin patja ja pöytä. Mummo oli epätoivoinen. Sitten mummo huomasi, että tuuletusaukko oli auki. Sitten mummo pakeni. Mummo tilasi puhelinkopista taksin ja meni taksilla lentokentälle ja lensi Saksaan. Kun mummo oli saksassa, hän otti hotellihuoneen ja asettui taloksi. Suomessa poliisit olivta ilmoittaneet ympäri maailmaa että Paulena Kuusiniemi oli ensintä kuulutettu. Kun hotellin johtaja sen kuuli niin se soitti paikalliselle poliisille. Poliisi vangitsi mummon ja vei poliisiasemalle. Mummoa kuulusteltiin ja mummo yritti selittää ettei se ollut murhannut naista. Sitten mummo veitiin mielenterveystutkimukseen. Sitten poliisi soitti maatilan entiselle omistajalle. Poliisi kysyi miksi ent. omistaja oli muuttanut pois maatilalta. Ent. omistaja selitti, että hän oli muuttanut pois sen takia, että hänen vaimo oli kadonnut oudostijälkiä jättämättä.

Poliisilaitoksen pihaan tuli autolla mielenterveyslääkäri mummon ohella. Lääkärillä oli mielenkiintoisia uutisia. Tutkimuksissa tuli ilmi että mummo on oikeasti 87-vuotias. Mummolla on toinen persoona, jota mummo ei itse tiennyt. Mummo oli elänyt kaksi vuotta elämästään toisessa personassa, joka oli 25 vuotias nuori nainen joka bailasi aina iltaisin. Mummo oli toisessa persoonassa tappanut naisen. Ja lavastanut ent. tilanomistajan syylliseksi. Mummo sai vain 367 päivää vankeutta koska oli tehnyt murhan tietämättään. Mummo oli onnellinen, että asia oli selvinnyt. The end.

Opettajan kommentit: Huh, olipa taas jännittävä tarina!
Omat kommentit tänään: Olin joutunut liimaamaan vihkon loppuun yhden ylimääräisen sivun, jotta sain tämän romaanin sinne mahtumaan. Seiskojen lisäksi luin noihin aikoihin muun muassa kaikki Arto Paasilinnan kirjat ja Patricia Cornwellin dekkareita. Se ehkä vähän näkyy tässäkin tarinassa. Ihan uskomatonta settiä! Onneks mummo sentään kävi salilla!

Suurin osa ainevihkojen tarinoista on monen sivun lennokkaita sepustuksia, joissa matkataan aikakoneilla, mennään ulottuvuusovesta 30. ulottuvuuteen ja taistellaan kääpiöitä ja rikollisia vastaan. Tositapahtumaan perustuvat aineet, kuten kertomukset luokkaretkistä tai syyslomasta on aika tylsiä, mitä nyt kaikissa syödään karkkia ja pitsaa. Noihin aikoihin olin yllättävän perillä maailmamenosta ikäisekseni ja yleissivistys oli varmaan paremmalla tolalla kuin nykyään. Ja ihan tasapainoinen aikuinen musta tuli, vaikka esittelin koulussa aina kuukauden kirjana jonkun verisen dekkarin ja muutenkin luin ihan kaiken, minkä käsiini sain. Joten jos joku joskus on erehtynyt miettimään, että mistä Rahkamuija vetää kaikki levottomat juttunsa, on mentävä aika kauas menneisyyteen. Sekavien sepittäminen onnistui hienosti jo 2000-luvun alkuvuosina!

16 kommenttia:

 1. Voi vitsi mitä juttuja, en kestä! Sun pitäis ehdottomasti ryhtyä kirjailijaksi kun juttua ja hurjia juonenkäänteitä tulee tohon tahtiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäiseksi voisin koota kirjan näistä ala-asteen tarinoista, tulis varmaan kova myyntihitti. :D

   Poista
 2. Nyt kyllä tarjosit parasta viihdettä yövuoroon! Nuorten mielestä yökkö on varmaan seonnu, ku yksin toimistossa nauraa räkätän. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvosta kommenttisi lähetysaikaa, 0.00! Olisit voinut vaikka lukea näitä tervehenkisiä tarinoita nuorisolle iltasaduksi. :D

   Poista
 3. Hahah, jollain on ollut jo nuorena yhtä terävä kynä kuin näppis nykyisin ;) Oot mahtava, niin aiempine kuin nykyisine tarinoinesi!

  ps. Miulla heräsi kysymys, oliko Jeannettella rahkaa eväskorissaan, kun Seppo häneen niin ihastui?! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein yllätyin itsekin, kuinka terävä se kynä on ollutkaan aikanaan. Varmaan opettajalla ollut aika hupaisaa noita lukiessa. :D

   Hmm, ehkäpä ranskankermaa? ;)

   Poista
 4. Mahtavia tarinoita! Päivän naurut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisinpa tiennyt silloin ala-asteella, että näistä revitään myöhemmin paljon huvia. :D

   Poista
 5. :DDD Trendikkäästi "sinkkuna" 900-luvulla! Ja mitä kaikkea! Graaah iltapäiväteet tyrskähti nenään :DD T. ent. Helsinkiläinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauroin itte ihan samaa ja mummokin eli sinkkuelämää! Sori iltapäiväteen pilaamisesta. :D

   Poista
  2. Oli se sen arvoista!

   Poista
  3. Hyvä, en siis enää kanna huonoa omatuntoa iltapäiväteestäsi. :D

   Poista
 6. Mä kerkesin vasta tänään perehtymään tähän postaukseen kunnolla ja voi moro tuota mummu-tarinan eskalaatiota. Ihan paras :D

  Kyllä ala- ja yläasteella kelpasi kirjoittaa tuolla tavalla lennokkaasti, mutta se ei jostain syystä toiminut enää lukiossa ja kirjoitelmat muuttuivat kuiviksi ja tylsiksi... eikun siis aikuismaisen kypsiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin itekin aivan shokissa mummo-tarinan loppukäänteessä, uskomatonta! Rahkaäijä kyllä pohti, että miksi se murhasi naisen, ennen kuin edes asui maatilalla.:D

   Joo siis ne lukion aineet mitkä oli samassa laatikossa oli niiiiin booring, pohdittiin vaan hyvinvointivaltiota ja veteraaneja. Ketä kiinnostaa, kun vois kirjottaa Laiha-Sepon käänteistä?

   Poista
 7. Eeeiiii mä en kestä! Sulta tulee aina välillä näitä ihan hervottomia postauksia ja sillon mun on pakko kommentoida. *insert rajaton määrä huutoitkunauruhymiöitä*. Oon lukenu omiakin ala-astejuttuja kikattaen mutta tää ansaitsee jo röhötystä! Voi hyvänen aika. Oot mun idoli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, olipas hauska kommentti! Mä vähän ajattelin etukäteen, että onkohan nää vanhat aineet kenenkään muun mielestä hauska juttu, mutta ilmeisesti kyllä. :D Voisipa vielä olla ala-asteikäinen huoleton jutuniskijä!

   Poista