torstai 9. huhtikuuta 2015

Pariskunnat salilla - keitä te olette?

Kaikkitieteen professori R. Ahkamuija on jälleen tehnyt sosiaalipsykologisia tutkimuksiaan ja tällä kertaa tiedeartikkelimme paneutuu kuntosalien mielenkiintoisimpiin ihmisryhmiin, eli pariskuntiin. Salitreeni muuttuu heti paljon kiinnostavammaksi, jos paikalle pölähtää pariskunta, jonka keskinäisiä suhteita voi analysoida. Nyt parisuhdetieteen dosentti R. Ahkamuija esittelee teille kuntosalien yleisimmät pariskuntatyypit.

Aloittelija ja PT
"En mää osaa yhtään! Voitko vaan tehdä, niinku mää sanon? En mää pysty!" Tämä asetelma on todella tuttu (myös allekirjoittaneelle), pariskunnan toinen osapuoli on salikonkari (tai ainakin luulee vakaasti olevansa sellainen) ja toinen on aloittelija ja yhteiset salitreenit olisi todella mukavaa parisuhdepuuhaa, mutta alku on aina vaikea. Aloittelija ruikuttaa, valittaa, nyyhkyttää, vaikertaa, voivottaa ja on yhtäkkiä kadottanut alkeellisimmatkin fyysiset taitonsa ja PT-siippa joko tsemppaa vieressä tai repii tukkaa päästänsä, kun puoliso osoittautuukin toimintakyvyttömäksi riitardiksi, joka ei osaa edes kättänsä nostaa. Mutta oikeasti kaikki johtuu vaan siitä, että sille poikkikselle on vaan niin tavattamon kiva kiukutella! Ole pitkämielinen, sillä vielä se aloittelija lopettaa kiukuttelun. Tai sitten parisuhde päättyy.

Rakel ja Lassi
"Syvemmällä! Aaaahhh! Kovempaa! Uuuh!" Äänistä voisi päätellä, että Rakel ja Lassi siellä vaan puuhaavat uutta opetusvideota, mutta lähempi tarkastelu osoittaakin, että eläimelliset äänet ovat peräisin kiihkeästä jalkaprässisarjasta. Tätä pariskuntaa ei muiden huomio pahemmin hetkauta, päinvastoin treeni on onnistunut vasta kun kanssatreejaanilla on ihan punaiset korvat myötähäpeästä.

Mummo ja pappa
Jos mielit nähdä tätä pariskuntaa, salille on syytä lähteä aikaisin aamulla, koska iltaruuhkan aikaan on jo mummon ja papan hopeateen ja nukkumaanmenon aika, että jaksaa taas herätä ennen auringonnousua jumppailemaan. Keppijumppa, tuolijumppaa, virikejumppaa, eläkeläisjumppaa, mielikuvajumppaa. Kyllä jumpista löytyy! Pukukaapin avain muuten sitten löytyy ainakin mummulla kaulanauhasta. Takuuvarma tuntomerkki!

Reenaaja ja hengailija
Nimensä mukaisesti reenaaja reenaa ja hengailija hengaa ja käy noin viiden minuutin välein kysymässä reenaajalta, että meneekö vielä kauan. Vastaus on, että ainakin puoli tuntia ja sillä väli hengailija tekee vatsoja, lukee kaikki salin lehdet kannesta kanteen ja vielä tapaperinkin, tekee pari sarjaa prässiä tyhjällä kelkalla ja venyttelee takareisiä. Ja käy tietysti kysymässä säännöllisesti, että meneekö vielä kauan. Reenaaja ja hengailija saattaa myöhemmin olla aloittelija ja PT.

Limanvaihtajat
Tuberkuloosi, eikä mikään muukaan räkätauti pahemmin huoleta tätä pariskuntaa, sillä suun kautta tapahtuva limakalvokontakti on ilmeisesti ainoa keino kommunikoida sarjatauoilla. On vaikea mennä arvioimaan, mitä muuta pariskunta tekee, koska kiihkeiden suutelointien aikana oma katse hakeutuu häveliäästi jonnekin muualle.

Tappelijat
"Sää et ikinä kannusta mua! Nyt sä kuvasit ton videon vaakaan, vaikka piti olla pystyssä! Voi juma, eksää oikeesti ottanut mulle palkkaria?" Jos limanvaihtajien kanssa samaan aikaan salilla ollessa tekee mieli poistua salin toiselle puolelle treenaamaan, tappelijoiden läsnäollessa tulee mieleen, että kotona on muuten kaktukset kastelematta ja ketsuppi tais jäädä eilen pöydälle.

Piilopariskunta
Olet nähnyt nämä ihmiset jo kolme vuotta joka viikko salilla aina erillään, mutta eräänä kauniina päivänä herää epäilys, ovatko he pariskunta, koska he nousivat samaan autoon salin pihassa! No entäs jos ne olikin kimppakyydillä kulkevia naapureita? Joku kuitenkin osasi kertoa, että näki pariskunnan kerran samaan aikaan ääsmarketissa, missä ladottiin rahkoja samaan kärryyn. Mutta entäs jos ne on vaan kämppiksiä, kun ne ei yhtään suuteloi tai tappele salilla?

Pariskuntia tarkkailemalla huomaat, että nämä arkkityypit menevät myös päällekäin ja usean vuoden seuranta-aikana voit havaita samassa pariskunnassa nämä kaikki seitsemän yleisintä muotoa. Seuraa selustaasi, joku voi tarkkailla teitäkin!
Keitä te olette? Ketä näistä käy sinun salillasi? Kerro!

17 kommenttia:

 1. Thaimaassa noita hengailijoita oli tosi paljon :) Länskäri treenasi ja vaimoke ootteli ja kävi välillä vahtaamassa.
  Meillä on noita PT pariskuntia, mies ohjaa ja nainen tekee. Kiinnitän huomiota yleensä silloin kun touhu on vaarallisen näköistä ja pari kertaa käynyt sanomassa..
  Meillä ollaan salilla niin, että mä teen ja toinen stalkkaa sitten kauempaa miten kunto on edennyt ;) Eli valmentaja ja fitness-muija. Dietillä riippuen päivästä saatan käydä noi kaikki läpi, paitsi tuo limanvaihto pariskunta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, Thaimaassa olis varmaan mielenkiintoista havainnoida pareja!
   Määkin olen pari kertaa käynyt sanomassa, kun esim. mavea on opetettu suoraan sanottuna päättömästi, mutta yritän tietty tehdä sen niin, että en nolaa sitä neuvojaa, koska se on tosi tyhmää!
   Meilläkin taitaa muuten salilla käydä joskus tällasia valmentaja-fitnessmuija pareja, jotka ei kylläkään oikeesti taida olla pareja!

   Poista
 2. Ehhehhee. Me ollaan noita kaikkia ja joskus saman treeninkin aikana. XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sama, varsinkin toi tappelijat on koettu usein. :D

   Poista
 3. Meidän salilla on yks tuommonen piilopariskunta! Meni aika kauan ennenku tajusin ja vieläki vähän epäilyttää, että jos vaan kuvittelen. Sitten on nuita PT+aloittelija-pareja jonku verran, mutta niissä se alottelija ei yleensä valita ja PT neuvoo vain jos tarttee. Ei kovin viihdyttävää semmonen.
  Pitäs käydä jossain kaupallisilla saleilla välillä, työpaikan salilla ei oikein oo näitä pariskuntia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon varma, että mulla on vielä vaikka kuinka monta piilopariskuntaa bongaamatta meidän salilla!
   Aloittelija ja PT on silloin viihdyttävimmillään, jos aloittelija on vähän vastahankainen tai PT on jotenkin mehevän besserwisseri. Ja ehdottomasti jo tän takia kannattais vaihtaa salia!

   Poista
 4. Piilopariskunta mahtaa osua lähimmäs, mut kyllä me myös tapellaan joskus.. (jos halutaan et toinen ottaa esim kuvan "piti ottaa vaaka kuva", "ei näy selkä mitä halusin" jne). Alkuaikoina saatto olla limanvaihtoa ohi mennessä kun vaihto laitteelta toiselle....
  Ja jos toinen teki lyhyemmän treenin niin tuli sitte utelemaan "montako vielä?" :D

  Pari kertaa ollaan tehty täysin sama treeni vuorotellen ja se on aika outoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä turhauttavaa, kun toinen ei yhtään osaa ottaa sellasta kuvaa, kun pitäis! Limanvaihto on varmaan vähän kun tekohengitystä, että se sillain tsemppaa uuteen sarjaan. :D
   Me ollaan kans joskus tehty samaa reeniohjelmaa ja se oli aika hassua, mutta reeni oli aika ripee, eikä tauot venyny kun tehtiin heti toisen perään oma sarja.

   Poista
 5. Heh, tässä oli taas päivän piristys!
  Meidän salilla on kausittain näitä aloittelijoita ja PT:eitä. PT yrittää välillä neuvoa ja tehdä omaa treeniään vaan ohjattava kaipaa jatkuvaa huomiota =D Ja ähkii ja voihkii, että älä laita niin paljon painoja ja toinen vaan kannustaa, että jaksat sinä!
  Sitten on näitä reenaajia ja hengaajia. Saattaa olla esim. äiti ja poika, ehkä isäkin siinä vielä mukana. Isä tekee napakasti treenin. Äiti vähän mukailee miten se poika menee. Käy kyllä sitten välillä hoputtamassa poikaa, että isä meni jo. Poika vaan tuumii, että mulla menee vielä sen ja sen verran aikaa. Äiti vilkuilee huolestuneesti miesten pukkarille päin ja yrittää siinä jotain venyttelyliikkeitä tehdä. Arvioi kuitenkin mielessään kaiken aikaa, että koskahan isäukolta palaa käämi odotteluun. Poika vaan treenaa kun on vauhti päällä =D
  Sitten on tyttökaveruksia joista toinen on tosissaan ja toinen vähän vähempi tosissaan treenaamisen suhteen. Sitten käy vähän väliä kysymässä kaveriltaan kännykkää samalla näpsytellen, että koska lähdetään mun tarttis jo päästä lähtemään. Toinen tuskastuneena yrittää saada treeninsä tehtyä.
  Piilopariskuntiakin on. Vasta heidän lähtiessä näkee, että yhtä aikaa ollaan liikkeellä.
  Nämä rahkamuijan luonnehdinnat salikävijöistä on niin elävästä elämästä =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon huomannut, että melkein kannattaa tehdä oma reeni joskus toiste, eikä samaan aikaan kun koutsaa toista, siitä ei tuu muuten mitään!
   Meidän salilla näkee myös toisinaan näitä kokonaisia perheitä, tai ainakin isä-poika-yhdistelmiä. Pojat on niissä yleensä aika nuoria vielä ja isä on "PT".
   Tunnistan myöskin nämä naiset, jotka on tehny treffit salille, mutta toista ei kiinnosta reenata ja vaan hoputtaa. Ei toimi semmonen!

   Nää on siks elävästä elämästä, koska ne todellakin on elävästä elämästä. ;)

   Poista
 6. Jos ton nylkyn saisi joskus salille, me oltaisiin varmaan PT ja aloittelija. Tosin mä en oo poikkis, mutta olisin silti se PT. Ja me ei tapeltais, koska mä olen meistä ainoa, joka joskus kiukuttelee. Joskus ollaan tuota yhdessä treenaamista kokeiltukin, mutta en mä kokenut, että siippa olisi retardi. Epäilin lähinnä omia ohjaamiskykyjäni ja vaihdoin aina helpompaan liikkeeseen, jos ei osattu.

  Ehkä me ollaan piilopariskunta, kun mä podaan salilla ja toi toinen juoksee sisäradalla. Ja mennään vaan yhdessä sisään ja ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tunnustan myös, että meidän tappelut salillla johtuu lähinnä mun kiukuttelusta. Ja siitä, että Rahkaäijällä on kuulokkeet eikä se kuule mitä puhun sille! Ja tosiaan, aloittelijan ei tarvii kiukutella, jos PT on osaava!

   Näppärää kuitenkin, kun voi yhdistää reeniajat noin, ettei ole aina eri aikaan reenaamassa!

   Poista
 7. Haha ihan loistava! Käyn Tay.n kuntosalilla ja sieltä ainakin oon bongaillut kaikki muut paitsi en tuota eläkeparia...miksiköhän? Yksi pariskunta kyllä mietityttää, ovatko he yhdessä vai sitten veli ja sisar, kovin samannäköisiä...
  Tästä kyllä puuttui vielä flirttailija-mustasukkainen pari. Muutaman kerran törmännyt yhdistelmään jossa miessukupuoli on flirttaillut toiselle naiselle esimerkiksi vastakkaisissa taljoissa ja kohta jostain reidenojennuslaitteen takaa pyyhältää mustasukkainen tyttöystävä paikalle kysymään mitäs tämä tämmöinen tarkoittaa ja vaihtaa merkittäviä katseita viattoman flirttailun kohteen kanssa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä homma, että ei ole eläkeläispareja näkynyt!
   Varmasti miettimäsi pari on pari, niillä on vaan ehkä naimanaamat! Mäkin olen kyseisellä salilla joskus käynyt ja siellä on hauskaa tarkkailla ihmisiä-
   Tää flirttailija-mustis -pari on mulle ihan uusi juttu. Tää oliskin ollut aika mehukas, olis tullut hyvä kuvakin!

   Poista
 8. Me oltaisiin miehen kanssa varmaan eniten noista se piilopariskunta, koska joskus olen lähtenyt kotiinkin ihan yksin(sali on kävelymatkan päässä) kun en ole jaksanut jäädä odottamaan että toinen saa treeninsä valmiiksi ja hengailu ei vaan ole mun juttu :)

  Meidän salilla on aikoinaan käyny Rakel ja Lassi -pariskunta enkä osaa sanoa kumpi on vaivaannuttavampaa, tuollaisen pariskunnan kuuntelu vaiko Limanvaihtajien katselu, sen verran intiimejä toimia tuntuvat olevan molemmat.
  Mä tykkään miehen kanssa kävellä käsi kädessä ja pussaillakin välillä julkisesti, mutta saliin mä vedän rajan, koska sinne ei mielestäni moinen romantiikka kuulu, vähän sama kun jos satuttaisiin työskentelemään samassa työpaikassa ja likisteltäisiin duunin lomassa jokainen liikenevä hetki. Ei se vaan onnistuisi jos meinattaisiin saada työt tehdyksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi eri matkaa salilta kotiin on aika radikaali veto, mutta ymmärrän sen, jos koti on ihan vieressä. Meillä moinen tarkoittais hirveetä riitaa, kun kuitenkin yleensä mennään autolla. :D

   Jep, kaikenlainen eläimellinen toiminta salilla pistää vähän kiusaannuttaan. Joskus kattelin, kun jäbä oli koko ajan naisensa hanurissa kiinni, niin sekin vähän hämmensi. Pliis, ei salilla! Romantiikalle ja läheisyydelle on ihan toiset paikat ja ajat! Ja varmaan jo häiritsee kutevien omaakin reeniä. :D

   Poista
 9. Törmäsin tähän blogiviestiin sattumalta. Pakko kommentoida näinkin vanhaan postitukseen, että tuo oli kerrassaan ihastuttavaa sanallista seikkailua, sekä samalla syvällisempää sompailua. Julistan täten Rahkamuijan neroksi.

  VastaaPoista