lauantai 10. maaliskuuta 2018

Ötököillä haba kasvuun? Testissä sirkkapatukat

Eilen kauppareissulla silmiin osui sirkkaproteiinipatukka ja ylähyllyllä vielä toinenkin, joten en voinut vastustaa kiusausta olla tekemättä näistä ötökkäpatukoista Rahkamuija testaa -postausta. Sirkkaruoka on viime aikoina vyörynnyt raivokkaasti kauppoihin ja meillä kokemukset on tähän mennessä rajoittuneet Fazerin sirkkaleipään, joka oli leipänä ihan hyvää, mutta hinnassa selvää sirkkalisää. Leivän ja patukoiden lisäksi olen nähnyt kaupassa ainakin sirkka-kasvispihvejä, sirkkanakkeja ja sirkkamysliä. Tällä hetkellä sirkkaruokia myydään uutuudenviehätyksellä ja ne on vielä vähän erikoisia "luksusjuttuja", mutta tilannehan tulee kääntymään muutaman vuoden kuluessa niin, että näitä hyppyheikkejä jauhetaan mukaan vähän joka ruokaan, koska se on edullista ja hyvää proteiinia, eikä tuotteita enää myydä "sirkka-hypellä".
Testin neljä osallistujaa
Ostin siis neljä eri patukkaa, joista suomalaisen Leaderin Zircca-patukat kulkevat proteiinipatukan nimellä ja Eat Grub (suomeksi Syö Toukka) taas on brittiläinen firma, jonka tuotteet ovat energiapatukoiden kauppanimellä. Proteiinia ja energiaa siis tarjolla!
Patukat samassa järjestyksessä kuin yläkuvassa. Ylin ainakin näyttää siltä, että kohta sisältä pomppii pois lauma kotisirkkoja.
Maisteltiin Rahkaäijän kanssa kaikki neljä patukkaa ja tässä tulee tuomio!

1. Eat Grub - Blueberry Almond
Hinta 1,95 €/ 36 grammaa
Energiaa per 100 g 418 kcal
Rasvaa 17,4 g (joista tyydyttyneet 1,6 g)
Hiilihydraatit 55,5 (josta sokeria 34,3 g)
Proteiini 12,6 g
Sirkkajauhoa 6 %

Tämä oli testin sirkkaisin patukka, sirittäjiä mukana 6 prosenttia. Ihan ei voi siis vielä sanoa, että täyttää sirkkaa. Kun patukan leikkasi halki, näkyi siellä jotain outoja valkoisia juttuja, mutta ne ei ollutkaan mitään sirkan päitä tai munia, vaan manteleita. Muutenkaan emme onnistuneet löytämään koostumuksesta jalkoja tai muuta, jonka voisi sirkkaan yhdistää.
Vähän tunkkainen maku, ei pähkinäisen hyvää, kuten nimestä voisi päätellä. Testissä myöhemmin kävi ilmi, että tämä oli nelikon heikoin lenkki.

2. Zircca - Strawberry & yoghurt
Hinta 1,95 €/ 30 grammaa
Energiaa per 100 g 351 kcal
Rasvaa 11 g (joista tyydyttyneet 6,5 g)
Hiilihydraatit 36 g (josta sokeria 14 g)
Proteiinia 34 g
Sirkkajauhoa 5 %

Koska tässä on lähes yhtä paljon sirkkaa kuin edellisessä patukassa, herää kysymys miten tässä voi olla lähes kolme kertaa enemmän proteiinia? Vastaus on maitoproteiinijauhe. Parempi nimi tälle olisi siis maitoproteiinipatukka, kuin sirkkaproteiinipatukka.

Maku on erittäin tuttu muista tämän firman protskupötköistä. Sellanen perus, kuivahko proteiinipatukka. Rahkaäijä luonnehti makua mansikkajätskin ja pahviproteiinipatukan sekoitukseksi. Omaan suuhuni vähän äklömakea.

Patukoiden preparointi menossa. Ei yllätyksiä sisällä.

3. Eat Grub - Orange & Red berries
Hinta 1,95 €/ 36 grammaa
Energiaa per 100 g  394 kcal
Rasvaa 14,7 g (joista tyydyttyneet 1,7 g)
Hiilihydraatit 57,5 g (josta sokeria 34,8 g)
Proteiini 12,1 g
Sirkkajauhetta 5 %

Vaikka rasvaa näissä energiapatukoissa onkin enemmän kuin protskupatukoissa, plussaa tulee siitä, että se on suurelta osin hyvää rasvaa, toisin kuin Leaderin patukoissa, joissa on puolet tyydyttynyttä rasvaa.

Tämän koostumus ja maku on aika myslipatukkamainen, mutta hiukan tylsä ja mitäänsanomaton. Rahkaäijä tykkäsi mausta vähän enemmän. Karpalo vähän maistuu, mutta sillä olisi voinut keulia vielä enemmänkin. Itse toisinaan syön Leaderin BareBar-raakapatukoita kuvausreissuilla ja koostumus tässä Syö Toukan energiapatukassa oli vähän samanmoinen, mutta häviää maussa sata-nolla Barebarille. 

Zircca - Nutmix & cocoa
Hinta 1,95 €/ 30 grammaa
Energiaa per 100 g 369 kcal
Rasvaa 14 (joista tyydyttyneet 7,7 g)
Hiilihydraatit 36 g (josta sokeria 11 g)
Proteiinia 34 g
Sirkkajauhetta 5 %

Testin viimeinen, eikä todellakaan vähäisin ehdokas. Yhdessä haeskeltiin, että miltä tämä oikein maistuu ja mulle tuli mieleen jouluiset enkelisuklaat, jotka on ikään kuin lyhyitä suklaapatukoita vaaleansinisissä kuorissa. Ihan ei maussa tietty päässyt enkelisuklaan tasolle, mutta aivan kohtuullinen proteiinipatukaksi. Se on sanottava, että näissä Zircca-patukoissa ei ollut mitään sattumia, vaan päällystesuklaan alla oli tasaista proteiinipatukkamassaa. Jos ötökkäruoka epäillyttää, näissä patukoissa ei ainakaan tarvitse pelätä, että joutuu kaivamaan sirkan koipia hampaiden välistä. Omasta mielestäni testin parhaan makuinen.
Vettä pitää olla, koska patukoista tulee aina jano. Nuo Eat Grubin jämät jäivät lautaselle pyörimään tähän aamuun asti.
Oma suhtautumiseni sirkkaruokaan on hyvin kaksijakoinen. Toisaalta vähän ällöttää, mutta toisaalta kiinnostaa ja haluan kokeilla uutuksia. Sirkkajauhe tulee varmasti olemaan iso juttu elintarviketeollisuudessa joidenkin vuosien päästä, mutta luulen, että suomalaisten pitää ensin vähän totutella ajatukseen.

Oletko maistellut sirkkaruokia? Ällöttääkö ajatus ötökkäruuasta? Missä menee raja, voiko sirkkoja syödä, mutta entäs toukat? Kommentoi kantasi kuumaan hyönteisruoka-aiheeseen!

4 kommenttia:

 1. Kiitos analyysistä! :) Patukat täytynee ottaa seuraavaksi testiin, nyt olen maist...eiku syönyt melkein päivittäin sirkkapihvejä. TYKKÄÄN sydänsilmähymiön kanssa :)

  VastaaPoista
 2. Mua hämmentää kun näitä sirkkaruokia markkinoidaan kasvissyöjille. Tai ainakin kaupoissa sirkkapihvit on siellä vegehyllyllä. Sirkat ovat mielestäni lähempänä lihaa kuin kasviksia :D

  Itsellä kyllä ällöttää ajatus ötököiden syömisestä. Jotenkin ne mieltää likaisiksi ja inhottaviksi. Mutta olenkin kyllä hyvin ötökkäkammoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ei noi sirkat kovin vegaanisia taida olla. :D
   Kaikki madot yms on tosi inhottavia, sirkat nyt vielä jotenkin menettelee!

   Poista