keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Luovia kuljetusratkaisuja

Mulla oli eilen ongelma.  Olin lähdössä erään 2-vuotiaan synttäreille ja synttärilahjaksi olin hankkinut Ikesta Busa-leikkitunneli, jossa voi kontata ja riehua ja vaikka mitä. Halusin mennä pyörällä, mutta tunneli ei todellakaan mahtunut reppuun. Sitten Rahkaäijä sen keksi! Tunneli pitää tietenkin viedä vyötärön ympärille, miksen sitä heti keskinyt? Otin lahjan pois paketistaan ja kääräsin sen kelmuun, ettei rapa lennä ja tunneli vyötärön ympärille ja menoksi! Näppärää, ellei kätevää.
Vähän kertyi vararengasta vyötärölle!
Eipä yksi leikkitunneli pahemmin ajamista haitannut, ehkä se oli vähän ärsyttävä, mutta ei sen kummempaa. Ja mikä tärkeintä, saaja oli lahjastaan erittäin innoissaan.
Mä olen vuosien aikana ajanut monenlaista hyötyajoa pyörällä ja suurin ongelma yleensä onkin, että miten saada tavarat kulkemaan? Juuri missään pyörässä ei ole ollut tarakkaa ja se onkin oikeastaan aika epäkäytännöllinen tavarankuljetuksessa. Mielummin suosin kaikenlaisia reppuja, jotka ei haittaa ajoa, eikä tarvitse pelätä, että tavarat putoavat kyydistä.
Lempipyöräilyreppu tällä hetkellä, hyvä selässä, mutta vähän pieni.
Pyöräilyrepun tärkeimpiä ominaisuuksia on, että se on tukeva selässä, eikä paina. Tuossa kuvassa olevassa Evocin repussa on esimerkiksi todella hyvät kiinnitysremmit vyötärön ja rinnan kohdalla. En lainkaan pidä sellaisista repuista, joita ei saa edestä kiinni. Repuissa ylipäätään on kuitenkin se miinus, että jos se on erittäin painava, pyöräily on ikävää, kun reppu painaa hartioita. Jos ajaisin esimerkiksi työmatkaa ja pitäisi viedä enemmän tavaraa kerralla, sivulaukut takarenkaiden päälle voisi olla hyvä vaihtoehto. Tätä suosii esimerkiksi anoppini, joka polkee työmatkoja kesät talvet.
Maastopyöräilyssä reppu on melkein vakio, kun aina pitää olla mukana työkaluja ja eväät ja vaatteita ja muutenkin puoli omaisuutta. Mutta maantiepyöräilun kirjoittamattomat säännöt suorastaan huutaa, että maantielenkillä ei käytetä reppua. Se ei vain ole uskottavaa. Maantiepyörissä näkeekin usein erilaisia pieniä satulalaukkuja joihin on survottu varakumit ja paikkavehkeet ja muuta pientä tarpeellista.
Mulla oli joskus Bilteman satulalaukku (tässä kylläkin maastopyörässä), mutta onneksi se hajosi melkein heti, koska onhan tuo nyt kuvottavan ruma!
Maantielenkille lähtiessä erittäin suuren taskut ajopaidassa tai takissa onkin melkein pakollista, että kaikki eväät mahtuvat kyytiin ilman reppua. Usein maantiepyörissä näkee myös pullotelineitä ja pumpun rungossa. Maastopyöräillessä helpointa on juomarakko reppuun, josta voi ryystää nesteitä lenkin aikana.
Reput ja taskut vetää kuitenkin vain rajallisen määrän tavaraa ja kissanhiekkasäkki tarakalla on ehkä vähän vaarallinen. Sen takia me hommattiin muutama vuosi sitten pyörän peräkärry, jolla tulee varsin mukavasti vaikka parikin kissanhiekkasäkkiä kaupasta kotiin.
Peräkärry ja Poni, lyömätän yhdistelmä!
Tuo meidän peräkärry ei ole mikään huippuhieno tai tukeva, mutta ajaa ihan asiansa. Peräkärryjä pyörään on vaikka millaisia nykyään ja niissä kulkee niin kauppaostokset kuin lapset ja lemmikitkin. Nykyään näkee myös erilaisia lastipyöriä, joissa on edessä tai takaa reilusti tilaa tavaroille tai lapsille. Mä olen kerran kokeillut yhtä kaksipyöräistä lastipyörää, eikä se ollut alkuun ihan helppo ajaa, mutta lastipyöriä saa myös kolmipyöräisenä. Pyöräilyn supermaissa kuten Hollannissa ja Tanskassa tällaiset lastipyörät on aika yleisiä, mutta toivottavasti ne tulee muotiin myös Suomessa isosti. Keski-Euroopassa ollaan muutenkin edellä näissä hommissa, koska jossakin saksalaisessa Ikeassa saa tilattua pyöräkotiinkuljetuksen. Toki siinä taitaa olla jotain rajoitteita, ettei kokonaista keittiötä tuoda fillarilla. Suomessa sentään saa ruokaa pyöräkotiinkuljetuksena, kun ainakin Foodoran lähetit taitaa käyttää osin pyöriä kotiinkuljetuksissa.

Pyörällä tavaraa kuljettaessa joutuu joskus käyttämään vähän mielikuvitusta ja näkemään vaivaa, mutta arjen pikkujutut, kuten kaupassakäynnit pystyy kyllä useinmiten toimittamaan pyörällä. Jos muilla on hyviä vinkkejä tavaran kuljettamiseen pyörällä, niin nyt saa jakaa! Tai käytätkö pyöräperäkärryä tai lastipyörää? Vai oletko löytänyt täydellisen repun pyöräilyyn? Ole hyvä ja kommentoi!

Sitten vielä loppukevennyksenä huippujännittävä Miljoona-arpajaisten arvontalähetys!

Eli pyöräliike Nippelin 100 euron lahjakortin voittaja on siis nimimerkki Johannah, joka kertoi kommentissaan hankkivansa uutta pyörää. Voitosta saakin mukavan starttirahan pyöräostoksille tai lahjakortilla voi ostaa vaikka uuteen pyörään mätsäävän kypärän! Laita Johannah sähköpostia tulemaan. Kiitos kaikille, jotka osallistui arvontaan, kommentteja tuli mukavasti ja ihan hymy korvissa lueskelin niitä!

Hauskaa päivää justiinsa sulle!

4 kommenttia:

  1. Vielä on ratkasematta kuinka saa Zalandon isot paketit kulkemaan 1km matkan pyörällä. Ehkä kävelen niinku tähän asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon ei ole pyörällä oikein muuta ratkaisua, kun peräkärry. Voin suositella tuollaista Bilteman peräkärryä mikä meillä on, se on hyvä!

      Poista