sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Inhottavimmat ruuat TOP3

Tänä viikonloppuna ruokaympyrä on koostunut lähinnä ravuista, racletesta, ribseistä ja viinistä, mutta nyt ei puhuta siitä, vaan tällä kertaa mässäillään inhottavilla ruuilla. Jostain ihmeellisestä syystä meille on viime aikoina kulkeutunut kaikenlaisia herkkuja ympäri maailmaa ja nyt aionkin paljastaa kolme pahinta vihollistani.

3. Vegemite
Pronssin värinen mitali lähtee merten taakse Australiaan Vegemite-tahnalle. Purkki tätä inhotusta saapui meille australialaisen Danin matkassa. Mies oli häämatkalla Suomessa ja toi meille samalla erinäistä Australia-kamaa murskattavaksi. Herää kysymys, mikä saa tulemaan Suomeen häämatkalle? Australian mies oli Euroviisu-fani ja oli vieraillut Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2007, kun täällä järjestettiin Euroviisut. Dan oli ihastunut Suomeen ja saunaan ja oli sen jälkeen vieraillut Suomessa useammankin kerran. Mutta nyt takaisin Vegemiteen.
Vegemite on siis mustaa tahnaa, joka on tehty oluen valmistuksesta jäävästä hiivajätteestä. Herkullinen mielikuva, vai mitä? Toivoin kovasti, että mömmö maistuisi maapähkinävoilta, mutta se oli silkkaa toiveajattelua. Maku ei hyvällä tahdollakaan muistuttanut ruokaa, vaan se oli todella törkeän makuista. Överisuolaista ja aika hapanta. Danilla oli erittäin hauskaa katsellessa meidän irvistelyitä ja yökkäilyjä ja hänen mukaan Vegemite on tosi suosittua Australiassa ja sitä vedellään leivän päälle margariinin tapaan. Öööö, miksi? Kun olin jotenkin päässyt yli mausta, pistettiin purkki prässillä mäsäksi ja sen jälkeen Vegemite oli irti! Prässin ympäristössä leijaili inha Vegemiten tuoksu ja mönjää jäi kiinni prässin työkaluihin ja saasta haisi pajalla monta päivää tämän karun kohtaamisen jälkeen.

2. Surströmming
Yleensä ruotsalaiset voittaa kaiken, mutta tänään tarjolla on kakkossija. Surströmming on purkitettua hapansilakkaa ja sillä on aikamoisen lemuruuan maine. Heinäkuussa meillä kävi kaksi jäbää Ruotsista, pojat oli lähtenyt road tripille Suomeen ja yksi matkakohteista oli Tampere. Miehet toi meille tuliaiseksi purkin hapansilakkaa, mikä oli ihan mukava juttu, koska suurströmminkiä ei taida löytää Suomesta juuri mistään. Vieraat tietysti toivoa, että voitaisiin prässätä tölkki, mutta kieltäydyttiin kohteliaasti kunniasta, koska ei haluttu saastuttaa koko konepajaa hapansilakan lemulla.
Päätettiin siis, että Surströmming on hoidettava ulkona ja se sai kyytiä videossa, jossa räjäytettiin säilykepurkkeja nuotiossa. Hapansilakkapurkki oli viimeisenä, koska tiedettiin, että jälki tulee olemaan rumaa. Ja kuten aavistettiin, haju oli todella kuvottava. Ei maistettu tätä kalaherkkua, mutta yleensä ei tule muutenkaan mieleen syödä mitään, mikä haisee kilpikonnan ulosteelle. Olen muuten juuri tässä itse syömässä, hyvää ruokahalua mulle!

1. Durian
Tässä tiukassa kilpailussa ykkössijan vie eksoottinen hedelmä nimeltä durian. Tämä piikkihedelmä nousee kuvottavuudessaan ohi hapansilakan, koska durian-muistot ovat erittäin tuoreena mielessä, kun kohtaaminen tapahtui tänä aamuna. Durian päätyi meille tällä viikolla singaporelaisen Wanin matkassa, kun hän tuli tekemään Hydraulic press channelista juttua The hieno -sivustolle. Durian saapui meille muovipussissa ja sitä oli ilmeisesti säilytetty pakastimessa ja jääkaapissa ja jätin sen meidän keittiön pöydälle, kun ajattelin, että se joutuu pian prässin alle. Seuraavana päivänä keittiössä puuhaillessa ihmettelin, että ovatko kissat piilottaneet jonnekin jääkaapin taakse hiirenraadon, koska lähes koko yläkerran oli vallannut mädäntyneen haju. Sitten tajusin, että syyllinen on piikkimonsteri muovikassissa ja se sai muuttaa samantien ulos asumaan. 
Durian haisi siis jo ennen prässin alle joutumista tosi pahalle, mutta tämä Luciferin lahja maailmalle pääsi oikeuksiinsa vasta kun se oli hajotettu. Todella kuvottava mädän haju levisi taas ympäri pajaa ja mun oli pakko mennä ulos yökkimään, kun haju oli niin karmea. Onneksi ollaan niin kovan luokan ammattilaisia, että prässäysvarusteisiin kuuluu kaasunaamarit ja kun ne puettiin päälle, pystyttiin jotenkin käsittelemään sotku. En yhtään liiottele, kun sanon, että oksennus olisi varmasti tullut ilman kaasunaamareita. Mä en maistanut duriania, mutta Rahkaäijä sanoi sen maistuneen vähän samalta miltä haisi, mutta makealta. En pidä tästä mielikuvasta. Netissä joku kuitenkin väitti, että durian on ihanan makuista, mutta en suostu uskomaan tätä. Kuulemma Singaporessa ja Thaimaassa durianin vieminen moniin hotelleihin ja julkisiin kulkuneuvoihin on kielletty hajun vuoksi. Pohdittiinkin, että olisi aikamoista bioterrorismia tiputtaa kypsä durian vaikkapa kauppakeskuksen aulaan ylemmistä kerroksista. Siinä olisi evakuointi aika lähellä tai kauppa ei ainakaan kävisi kovin vauhdikkaasti, koska asiakkaat lähtisivät kotiin oksentamaan.
Otin kaasunaamariselfien hajotetun durianin kanssa.
Kaikki nämä herkkuruuat päätyivät meille siis kansaisvälisiltä vierailta, jotka todellakin tiesivät, että ei välttämättä tulla pitämään tuliaisten mausta ja hajusta. Etenkin haju oli näissä kaikissa aikamoinen kynnyskysymys. Ruuan pitää tuoksua hyvältä, että sitä voi syödä. Uskon, että esimerkiksi mämmi tai salmiakki eksoottisuudessaan voi syystä tai toisesta päätyä jonkun ulkomaalaisen inhottavimmat ruuat -listaukselle, mutta niiden seurassa pystyy sentään hengittämään. Suomiruuista olisin voinut ottaa tähän vaikkapa kaalilaatikon, josta en pidä lainkaan, mutta se haisee suunnilleen ruusulle verrattuna vaikkapa durianiin, joten sellainen ei kelpaa tällaiselle hardcore-listalle.

Oletko koskaan maistanut tai haistanut mitään näistä kolmesta? Tai mikä muu ruoka kuuluisi olla tällä listalla? Kerro!

8 kommenttia:

 1. Mua lakoi jo ällöttämään tätä lukiessa, eli en ole maistanut ja en tule maistamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos säästän jonkun näiltä kauhukokemuksilta, ei meinaan ole maistamisen tai haistamisen arvoista. 😀

   Poista
 2. whahahahahaha we had such a good laugh over this and the video!~~ :D <3 <3 <3

  your Singaporean fans totally loved it! hahaha~

  -wanwei and niko <3 <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah, we can believe it! Thanks for durian, it was the interesting experience. :D :D
   It was nice to meet you both, thanks for visiting. :)

   Poista
 3. Yksi työkaveri toi tuliaisina Durian karkkeja lomamatkaltaan. Nimet oli pussin kyljessä tietysti joillain harakanvarpailla ja näyttivät kermatoffeilta viattomasti ja satun tykkäämään kyseisitä karkeista aika paljon. Nappasin sitten sitten ohimennessäni yhden.

  Jo suuhun laittaessa havaitsin vienon omituisen hajun, mutta en osannut epäillä siinä vaiheessa vielä mitään. Hetken karkkia imeskelin ja mietin, että päässäni on vikaa, kun se välillä tuntuu maistuvan ihan sappinesteelle, mutta muuten makea. Muutkin alkoivat siinä vaiheessa kyllä raportoida karmeasta hajusta ja mausta, niin totesin, että vika ei ole minun päässä. Koitin kuitenkin syödä karkin loppuun.

  Piti luovuttaa siinä vaiheessa, kun havaitsin saaneeni allergisen reaktion ja alahuuli turposi niin pahasti, että alkoi halkeilemaan. Löysin siis samalla ensimmäisen hedelmän ilmeisesti jolle olen oikeasti allerginen, eikä kyllä harmita menetys yhtään :D

  Se että jotkut tykkäävät hedelmästä, on ilmeisesti jotenkin yksilöllistä ja makureseptoreihin sidottu tms. Mieheni nimittäin söi karkkeja ihan tyytyväisenä pettymyksekseni, kun koitin jekuttaa häntä :D Ei tullutkaan yökkimistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöööh, durian-karkkeja, mitääää?? Se on jo tosi sairasta!
   Tuo durian-allergia on kyllä tosi suuri menetys, varmaan harmittelet sitä ihan päivttäin.
   No miehillä nyt ei tunnetusti ole aina kovin terävät aistit, niin vähän huonompikin herkku menee täydestä. :D

   Poista
 4. Vaikka kovasti kierrättämisestä tykkään, niin vegemite kuulostaa ällöttävälle. Silakkaa en pysty syömään oikein missään muodossa, mutta jos on pakko niin hyvin tehtyinä ne voi mennä pihveinä.

  Durianista mulla herää oudon itsetuhoinen fiilis ja haluaisin kovasti haistaa ja maistaa sitä :D Olen nimittäin melko nenävammainen enkä koskaan haista mitään mitä ehkä pitäisi. Esim. koirakin saa pierrä rauhassa sohvalla vieressä ja ainoa joka kakoo on mies :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmetteln kanssa, että kuka ihme on keksinyt päähänsä tehdä tommosta tahnaa jostain hiivajätteestä. On täytynyt olla aika erikoinen kaveri.
   Mä pengoin vähän internettiä, niin duriania saa ilmeisesti pakastettuna Suomesta jostain itämaisista kaupoista. Eli jos haluat kokeilla hajuaistin sietokynnystä, niin käy etsimässä jostain. :D

   Poista