keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Pikkupakkanen ei meitä pysäytä!

Tänä aamuna lämpömittari oli painunut peräti 24 astetta pakkaselle ja sehän oli suorastaan maailmankaikkeuden heittämä haaste meille. "Ette tarkene mennä pyöräilemään!" No aivan varmasti mennään! Ihan soitellen sotaan ei kuitenkaan lähdetty ja pohdittiin yhdessä mitä laitetaan päälle, että ei jäädytä heti ovesta ulos astuessa.
Mulla oli päällä seuraava setti:
- Alimmaisena tekninen alusasu, eli pitkät kalsarit ja pitkähihanen paita
- Sen jälkeen merinovillainen pyöräilypaita ja henkselipyöräilyhousut, koska selkään käy helposti viima pyöräillessä.
- Seuraava kerroksessa oli fleecehousut ja -paita.
- Päällimmäisenä goretex-kuorihousut ja takki.
- Päässä Vauden kypärämyssy, pipo ja kaulassa vielä lämmin puffi.
- Käsissä sormikkaat, joiden päälle rapuhanskat, eli hiihtorukkaset.
- Jaloissa sukat, villasukat ja talvipyöräilykengät.
Aivan upea ja aurinkoinen keli, olisi ollut vähän sääli jäädä sisälle!
Lähdettiin ajelemaan Kaukajärvelle päin ja pian huomasin, että vaatteita ei ainakaan ole liian vähän, ehkä päinvastoin. Pakkanen ei ollut karkottanut muitakaan ulkoilijoita sisälle, vaan Kaukajärven jäälle oli monikin luistelija ja lenkkeilijä uskaltautunut.
Rahkaäijän varustukseen kuului laskettelukypärä ja -lasit. Ei hullumpi ajatus!
Mää olen hirveä jääpanikoija ja jatkuvasti varma, että ihan kohta jää pettää ja hulahdan pyörineni kylmään kylpyyn. Rahkaäijä kuitenkin vakuutti, että Kaukajärvi on varmasti jäässä, kunhan kiertää rantojen avantoreiät kaukaa. Jäällä, kuten muuallakin täällä, oli vain vähän lunta ja retkiluistimilla olisi varmaan ollut upea päästellä auringon paisteessa.
Kotoa lähtiessä pidin myös pyöräilylaseja, mutta ne meni niin pahasti huuruun ja jäähän, että hylkäsin ne taskuuni. 
Pakkanen ei juuri haitannut menoa, paitsi että ajajat olivat aivan kankeita siitä kaikesta vaatemäärästä, Meillä oli kypärämyssyt, joissa on hengitysuojain suun ja nenän edessä ja ne oli aika näppäriä. Toki kylmässä kelissä hengästyminen on tosi raskasta ja aina ylämäessä tuntui, että kommandopipon läpi hengittäminen oli työlästä ja happi loppuu.
Vähän yritin houkutella Rahkaäijää ajamaan järven päästä päähän, mutta Rahkaäijä ei lämmennyt idealle. 
Mutta varmaan aika sanomattakin selvää, ettei kovilla pakkasilla kannata yrittää tehdä mitään pyöräilyn maailmanennätystä, vaan poljeskella rauhassa maisemista nauttien. Tällä viikolla olen varannut työmatkaankin vähän enemmän aikaa, ettei tarvitse polkea täysiä puolikuolleena.
Tämä on vaan hyvää reeniä ensi viikon Kuusamon reissua varten! Paitsi, että siellä taitaa olla kymmenen astetta lämpöisempi ens viikolla. 
Meidän yhteinen lenkkitaival päättyi siihen, että Rahkaäijä ajoi edeltä täysiä kotiin, kun varpaat kuulemma oli amputaatiovaarassa ja mä pyörittelin rauhassa omaa tahtia kotiin. Vajaan tunnin verran poljettiin ja se oli juuri sopiva aika. Kotona naurettiin jäisille kulmakarvoille ja kohmeisille polkupyörille. Huomattiin myös, että hiki oli jäätynyt kuuraksi kuoritakkini ja fleecepaidan väliin. Aika arktinen meininki!
Näppärät nämä jäiset ripsenpidennykset! 
Myös kissat on huomannut, että vähän viileä on, koska ne hakeutuu nukkumaan aina yhteen kasaan ja usein vielä peiton alle. Tällä viikolla kaupassa käydessä Rahkaäijä sai jonkun kummallisen hellyyspuuskan ja meidän oli pakko ostaa kissoille sähköllä toimiva lämpötyyny. Pojat ei valitettavasti ole ymmärtäneet lämpötyynyn tuomia ihania mahdollisuuksia ja vain muutaman kerran Leo on köllinyt sen päällä.
"Ei me tartteta mitään lämpötyynyjä, kun meillä on toisemme."
Tyyny ei kuitenkaan ollut turha ostos, koska tänään oli varsin miellyttävää istua sen päällä ja sulatella vähän viileitä kankkulihoja pyöräilyn jälkeen. Lämpötyynyn lisäksi myös villasukat on aika kova juttu, koska tässä vanhassa talossa lattiat eivät varsinaisesti helli lämmöllään jalkapohjia. Villasukkien kanssa saa olla kuitenkin tarkkana, koska jostain syystä Leo provosoituu kaikista villatuotteista hyvin voimakkaasti ja villasukkiin piilotetut varpaat ovat todellisessa vaarassa.
"Ah joo, villasukka! Niitä vihaan!"
"Tapan tän!" Kuvaa varten koe-kaniineiksi joutuneet varpaani eivät ole kovin mielissään tästä hyökkäyksestä.
Syytä Leon voimakkaaseen villasukka-aggressioon voimme vain arvailla, mutta ehkä taustalla on traumaattinen lapsuus, johon liittyy väkivaltaisia villasukkia, ahdistavia villapaitoja ja juopottelevia villahousuja.
Leoko sen sijaan on ihan sinut villapaitojen kanssa. Tai voisiko ilmeestä tulkita jotakin muuta?
Kun päivän sportit on jo tehty, loppiaisilta jatkuu ehkäpä pienellä kokkaamisella ja kissojen vieressä sängyllä pötköttelyllä. Ja jos tässä oikein hullutellaan, saunakin lämpiää!

Mukavaa loppuviikkoa!

21 kommenttia:

  1. Kylmä keli pyöräillä!

    Taisin nähdä teidät Kaukajärven palloiluhallin nurkilla, poltteliko yhtään käydä kokeilemassa sitä jyrkkää ylämäkeä? Saattaa kylläkin olla sen verran liukasta, että kriittisessä kohdassa voi takarengas kuopaista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut yhtään kylmä, just sopiva! Eilen oli sen sijaan oli vähän viilee, kun ajelin töihin.

      Epäilen vahvasti, että näit näkyjä! :D

      Poista
  2. Täällä päivän kylmin oman pihan lukema toistaiseksi -25,9 vielä pari tuntia aikaa kiristyä tälle päivälle pakkanen.
    30,52km tuli tälle päivälle pyöräilyä ja vähäsen asfalttia ja metsäpolkua ja järven jäätä rauhallisesti ajellen aikaa meni vähän yli 2 tuntia.
    Ajovarusteetkin samanatapaisia, goretex takin tilalla untuvatakki ja jalkineet ylävuoristokengät ilman jäärautoja. Laskettelulasit oli täälläkin käytössä ja välillä huurtuvat liikaa.

    Ihan kiva keli tänäänkin ja huomenna töiden jälkeen sen verran mutkittelua että 20km tulee täyteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Järven jäätä on aina mukava ajella. Kun vaan voisi olla aivan varma, että kaikkialla jää kantaa. Me ostettiin eilen Biltemasta kengänsuojat, niin nyt on tuplalämmin jalka.

      Tänään oli taas ihan hyvä ajokeli, mutta eilen kun oli aamulla -27 ja töihin pelkkää ylämäkee, niin vähän alko jo henkee ahristaan!

      Poista
  3. Mietin just että olis kyllä nyt helppoa olla kissanomistaja. Meidän koiralle pitää nyt askarrella tossuja jalkaan ja palttootakin päälle, vaikka en edes lapsena tykännyt barbileikeistä sen kauhean pukunäperryksen takia. Lisäksi koira ei osaa arvostaa alkuunkaan tätä mun huolenpitoa, vaikka alkaa nostelemaan tassujansa ja ravistelemaan saman tien kun pihalle mennään ellei vaatetta ole. Ei ole kyllä pyöräilykään kauheesti käynyt mielessä, vaikka kyllä mäkin varmaan lähtisin jos joku väittäisi etten muka pysty :D

    Meillä kissan villitsee fleesen peittämä käsi. Jostain se on oppinut että silloin saa koittaa tappaa :) Mies taas on jotenkin antanut ymmärtää että silloin sukka pitää tappaa kun mies on niitä pukemassa, mutta myös joskus muutenkin. Mun jalat on saaneet olla rauhassa. Ehkä se johtuu siitä infernaalisesta kiljumisesta mitä tuotan kun tunnen jaloissani kivun ja kutituksen yhdistelmän?

    Ootteko itse kokeilleet itse lämpötyynyä kun kissoille ei kelpaa? Mä laitan joka ilta peiton alle kuuman kauratyynyn ettei tarvi mennä kylmän peiton alle, mut ehkä tommonen alustakin ajais saman asian :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi koiraparkoja, kun ulkona pitää käydä kelillä kun kelillä. Hyvä, että on tossut sentään. Kissojen hiekkiksellä ei pahemmin pakkanen pauku!

      Mikähän siinä fleecessäkin on, oisko joku haju tai mukava puremistuntuma? Muistelin, että jossain "näin elät kissanpennun kanssa" -oppaassa oli joskus maininta siitä, että ei kannata leikittää pentua pelkällä kädellä, ettei se ala hyökkäileen siihen. Mutta toi sukka on ehkä eri juttu. :D

      Se lämpötyyny on mahtava! Just mietin, että sitä vois käyttää myös autossa istuinlämmittimenä, kun repsikan paikalla ei ole pyllygrilliä!

      Poista
    2. Nyt kyllä auto vaihtoon. Meillä oli kerran auto jossa lämpesi taas molemmat etupenkit samasta napista. Ei kauheen kiva sekään kun toinen valittaa kuumuutta. Mä luultavasti tuossa teidän tapauksessa varaisin kimppareissuilla ajo-oikeuden siihen asti kun leskenlehdet kukkii, tai lähtisin autokaupoille :D

      Poista
    3. Mä oon kyllä viime aikoina tykännyt ajaa juuri tuosta syystä! Auto on muuten hyvä tätä pikku vikaa lukuunottamatta, että vähän vielä harkitaan tuota autokaupoille lähtemistä. :D

      Poista
  4. Laskettelulasit ois kyllä tarpeen. Ajolasit huurtuu ja räntäsateessa ei voi ajaa ilman. Muutenkaan hyvin näe kun eihän niihin voimakkuuksia ole.mulla on merinovilla kommandopipo, mutta läpihengittäessä kutittaa. Ostin nyt maastopyörän,29" renkailla. Toivottavasti17.5" runkokoko ei oo liian iso 165cm kokoiselle, mikä sulla on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Määkin pidän aina räntäsateessa jotain laseja, mutta tommonen pakkanen on tavallaan vähän siedettävämpi, vaikka ei sekään varmaan hyvää tee silmille.

      Mulla on tämä kypärämyssy ja tällain parin pyörälenkin kokemuksella olen tyytyväinen: http://www.bergfreunde.fi/vaude-kuro-facemask-kypaeraemyssy/

      Mulla on läskipyörä 17" ja molemmat maastopyörät 16". Paljon riippuu siitä, että ajaako pyörällä tiellä vai maastossa ja millaset mittasuhteet kuskilla on ja myös pyörästä riippuu. Esim. stemmillä saa vähän liikkumavaraa, jos tuntuu reilun kokoiselta.

      Poista
  5. Läskipyörällä retkeilystä Tampereella ens maanantaina luento:
    https://www.facebook.com/retkeilymediaahola/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi voi, olis kyllä kiinnostanut! Valitettavasti mää ja läskipyörä ollaan tuolloin matkalla kohti Kuusamon hankia.

      Poista
  6. Tuosta runkokoosta sanoisin, että aika reilun kokoinen pyörä on 165 senttiselle ihmiselle. Varsinkin kun 29" pyörä on muutenkin aika korkea. Itsellä on pituutta 170 senttiä ja runkokoko 29" maastopyörässäni on S eli luokiteltavissa 16-17 tuuman kokoiseksi. Itselläni kesti jonkin aikaa tottua 29" pyörään kun se tuntuu jotenkin kookkaalta 26 tuumaisten renkaiden jälkeen. Vaan tosi hyvä peli on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 29" on kyllä yllättävän korkea, tuntuu ihan ku liehuis jossain pilvissä. Mää oon jotenkin old school, enkä halua seota ollenkaan tähän 29" -hommaan.:D Kuten kirjotin aiemmin, paljon riippuu kuskin mittasuhteista yms. sopiva koko. Mutta yleisesti ottaen kuulostaa isolta!

      Poista
    2. Toi 29er on muotijuttu, joka sopii lähinnä yli 185 cm kuskeille. 165 cm kuskille se on iso ja koomisen näköinen. Kuskilleen liian isoa fillaria on kömpelö käsitellä, toki 29 menee tietyistä paikoista helpommin kuin 26/27.5. Mutta jos oikeasti haluaa oppia ajamaan, niin kannattaa ostaa pienipyöräinen fillari, eikä juosta muotijuttujen perässä. Ainakin 26 rankaisee välittömästi ajovirheestä, mutta siinä oppii ajamaan. Ei voi kuin toivoa, että tämä 29 villitys menisi pian ohi. Tietysti kauppiaat myyvät sitä mitä on varastossa.

      Toinen muotijuttu on nämä yhden eturattaan vaihteistot, aika monelta tavalliselta maastopyöräilijältä loppuu vääntö koneesta kovemmissa ylämäissä tai vaihtoehtoisesti jalat ei pysy mukana alamäissä.

      Poista
    3. Kyselin pyörän kokoa. Trekin mittapuun mukaisesti 161-171cm kokoiselle 17,5 olis sopiva koko. Sen perusteella päättelin.
      http://www.trekbikes.com/sizing/ (maasto)
      Ajomatkat on enimmäkseen työmatkapyöräilyä, joten kovin ketterä sen ei tarvitse olla. Täytyy katsoa miten alkaa ajo sujumaan, kävin 10km ajamassa ja en itse huomannut mitään negatiivista. Stemmi on lyhyempi ja satula on säädetty eteen. Koeajossa pienempirenkainen tuntui etenevän hitaasti.

      Poista
    4. Noi koot aina vähän elää merkin ja mallin mukaan, että ei tosiaankaan kannata uskoa, vaikka joku internetissä sanoisi, että on liian iso. Ja paljon pystyy vaikuttaan stemmillä yms. Se on muuten totta, että pikkurenkainen etenee vähemmän matkaa yhdellä renkaan kierroksella! Mukavia poljentakilometrejä! :)

      Poista
    5. Vastaan viä sullekin, aiempi anonyymi! Mää oon samaa mieltä, että 26" tuskin tulee kuolemaan koskaan. Jos mää hommaisin 29", niin ehkä jäykän semmosen työmatkakäyttöön voisin ajatella, maastoon en hankkisi.

      Toi yks eturatas on vähän kakspiippunen juttu, koska esim. mää en käytä läskissä juuri koskaan toista eturatasta. Mutta sitten taas täpärissä kaks on aika optimi määrä. Ja vääntö ei lopu, kun käy vähän kyykkään välillä!

      Poista
  7. Kyllä nyt on hyvät ulkoilukelit. Oikeet varusteet vaan. Me oltiin keskiviikkona loppiaisrogainingissa jossain Hämeenlinnassa päin. Siellä suihkittiin pyörillä rasteja etsien 5 tuntia -25 pakkasessa. Kankut pysyy lämpinä muuten kun vetää väliin merinovillabokserit. Ja jäätyviin varpaisiin ja käsiin saa mm. xxl:stä 50 sentillä pari sellaisia kertakäyttö kemiallisia lämmittimiä, jotka tuuppaa lämpöö jopa 10h. Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kävin ostaan just XXL:stä semmoset pitkikset, jotka on merinovillan ja teknisen materiaalian yhdistelmä. Uskoisin, että nyt pysyy pylly lämpösenä! Noi kemialliset lämmittimet oli erittäin hyvä vinkki, löydettiin semmosia Prismasta, kun XXL:stä oli loppu. Kyllä ulkoilu on ihan varusteita kiinni, ei näin hienoina päivinä kannata jäädä sisälle!

      Poista
    2. Merinovilla on tosi hyvä! Pahinta on tuuli... Kem.lämmittemet, täytyy pitää silmät auki prismassa!

      Poista