perjantai 12. syyskuuta 2014

Hyvän kuntosalin tuntomerkit

Mä ja Rahkaäijä leikitään joskus leikkiä, jonka nimi on "Jos tää olis kuntosali". Leikkiin kuuluu, että ollaan jossain erikoisessa paikassa (kuten kylpylässä) ja sitten pitää kertoa minkälaisen kuntosalin rakentaisi juuri tälle paikalle ja mitä siellä olisi. Meillä on jo monta salivisiota valmiina! Mä oon käynyt nyt kolmisen vuotta salilla ja vieraillut siinä ajassa useammallakin kuntosalilla ja silmä on harjaantunut jo heti ovelta näkemään, että onko tämä hyvä vai huono sali. Millanen on sitten hyvä sali mun mielestä? No määpäs kerron!

Hyvällä kuntosalilla...

1. On vapaita painoja. Mieluiten sillain riittävästi, ettei tarvitse tapella tangoista tai kiekoista. Ja monta kyykkyhäkkiä! Vapailla painoilla reenaaminen on siitä hieno juttu, että kun osaa reenata niillä, on reeni mahdollinen kaikkialla, missä on tanko ja levypainoja. Toisin on laitteiden kanssa. "En pysty tekeen täällä jalkatreeniä, kun ei sitä ja tota laitetta." Mun henkilökohtainen näkemys on se, että laitteilla ei tee mitään ennen kuin osaa reenata tangon kanssa. Eikä yleensä senkään jälkeen.
Nääshalli, Tampere
2. On paljon tilaa. Ei 50 neliötä, vaan mielummin vähintään 500. Lisäksi neliöt on käytetty järkevästi, eikä salia ole kuorrutettu täyteen kaikella turhalla. Hyvällä salilla ei tule ahdasta, vaikka olisi maanantai-ilta ja kello 17.47 ja koko kylä samaan aikaan jumppaamassa.

3. On mahdollisuus olla menemättä naimisiin kuntosalin kanssa. Hyvällä salilla on mahdollista ostaa vaikka vain kuukausi kerrallaan lisää treeniaikaa ilman pakkoa sitoutua kahdeksi vuodeksi asiakkaaksi, eikä kertamaksukaan lähentele pariakymppiä. Tällä hetkellä maksan aina kolme kuukautta kerrallaan salia ja se sopii mulle. Yliopistoliikunnan olen maksanut vuodeksi kerrallaan, mutta 65 euroa on sen verran siedettävä summa, että pystyin ottamaan tämän sitoutumisen riskin.

Muscle Beach, Venice

4. Treenaaminen maksaa kohtuullisesti ja aukioloajat on pitkät. Mun ehdoton kipuraja kuukauden reenien hinnalle olisi varmaan 50 euroa, ellei tarjolla olisi jotain tosi hienoa extraa, joka toisi huomattavaa lisäarvoa salille. Mielestäni pitkä aukioloaika tarkoittaa vähintään 6-23 tai mielellään ihan kellon ympäri.
Turengin kunnan kuntosali
5. Hyvä meininki. Kerran kävin kommenteissa keskustelua jonkun lukijan kanssa siitä, että voiko salilla olla oikeasti sosiaalinen meininki. Voi! Ollaan nyt reilun vuoden verran käyty HH Gymillä, ja nyt se alkaa jo olemaan oletusarvo, että salilla morjestetaan, heitetään vähän juttua ja kannustetaan kovissa nostoissa. Tämä voi olla tietysti vaan kaukainen haave isoilla saleille, jossa väki vaihtuu tiuhaan ja salilla on aina eri naamat, mutta suosittelen kokeilemaan, mitä tapahtuu, jos pukuhuoneeseen mennessä morjestaa siellä oleville tai hymyilee kanssatreenajille.
TTY:n edesmennyt alasali, Tampere
6. Ei kuunnella huonoa musiikkia. Meidän salilla käy muutama vannoutunut radio Loop -fani ja aina ne yrittää kauheesti väännellä sitä jumputustaajuutta sinne radioon. Ei käy mulle! Tiedän, että kaikki ei halua kuunnella mitään kirkonpoltto/kissanpennunsyönti/hautakivienkaatelu -musiikkia salilla, mutta ei nyt sentään tarttis liiotella. Mutta kaikista pahin on oikeasti Radio Nova. Vaikka olis kuinka hyvä sali, niin asiakkuus loppuisi saman tien, jos ämyreistä kuuluis kuinka joku Kimmo Vehviläinen kertoo tärkeen liikkennetiedotuksen, että ysitiellä on kolme autoo jonossa ja sitten pistetäänkin vähän Mambaa soimaan. (En yhtään tiedä juontaako Kimmo Vehviläinen Novalla, mutta ymmärrät yskän.)
Kumpulan kampuksen kuntosali, Helsinki
Näiden elintärkeiden asioiden lisäksi on muutamia juttuja, joista annan plussaa.

+ Hyvä leuanvetopaikka. Tätä ei oikein HH Gymillä ole (leuavetopaikka on, mutta se ei ole erityisen hyvä), mutta esimerkiksi TTY:n uudella salilla on aivan loistava leuanvetopaikka!

+ Hyödyllisiä koneita. Ristitalja, ylä- ja alataljat on hyvä lisä, Rahkaäijä tykkää myös etu- ja takareisikoneista. Lisäksi dippiteline pitää olla ja kunnollinen lisäpainovyö.
L.A. Fitness-salin naurettava lisäpainovyö, Los Angeles.
+ Kattava valikoima käsipainoja. Etenkin Rahkaäijä arvostaa, jos käppäreitä löytyy vähintään 60-70 kiloon asti.

+ Myös kahvakuulat on kivoja, niillä on hyvä lämmitellä!

+ Lehtiä. Venytellessä tai Rahkaäijän megatreenien päättymistä odotellessa on kiva lukea lehtiä. Mä luen vaikka ET-lehtee, jos muuta ei ole tarjolla, mutta parasta on kaikki liikuntaan liittyvät lehdet.

+ Komeita miehiä. Tää on tärkee, niitä on kiva katella!

+ Sijainnista maan alla myös plussaa. Kellarisali on vaan siisti juttu, ei sen järkevämpää selitystä.
HH Gym, Tampere
Mitkä on sun mielestä tärkeitä juttuja hyvällä salilla? Unohtuiko joku ihan olennainen? Mikä on Suomen paras sali? Kerro!

17 kommenttia:

 1. Mites ne peilit? Iso Arskakin piti niitä tärkeitä, että näkee miten patti kasvaa :D.

  Ite kävin salilla, jossa ei ollu juurikaan minkäänlaista ilmanvaihtoa. Kesäkuumalla se pisti hieman harmittamaan. Onneksi talven kylmyys tasapainotti vuotuisen keskiarvon siedettävälle tasolle.

  Tosta RadioNovasta ja Kimmo Vehviläisestä olen ihan samaa mieltä, kyllä sitä Mambaa kuuntelee autossa kun töihin/kotiin ajaa, mutta maveen se ei auta yhtään. Eikä penaan. Eikä mihinkään.

  Lapsena kävin kaverin kanssa salilla, joka oli rakennettu vanhaan mummon mökkiin. Seinät oli vuorattu sen ajan (80-luku) kovien bodaajien (miks kukaan ei enää bodaa?) kuvilla eikä peiliä ollut edes vessassa. Painot oli rautaa ja penkki ja talja itse tehtyjä. Oi aikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli peili tossa plussa-listalla, mutta pyyhin ne pois, kun ajattelin, että se on liian turhamaista. :D

   Se on kyllä piinaavaa, kun salilla on aivan hirveen kuuma. Hiki valuu jo ennen kun mitään on ehtinyt tehdä! Ja talvella voi sitten kyykätä villasukat jalassa.
   Ai että, kun jostain sais sellasia vanhoja bodarijulisteita vielä, olis niin hienoo laittaa tulevan kotisalin seinille sellasia. Tommosista HC-luolista tuleekin kovimmat kaverit, ei totuta turhaan mihinkään mukavuuksiin!

   Poista
 2. Hirvein radiokanava on kyllä energy, mikä lie, kaikki muut menee. mutta harvemmin kyllä elixiassa mitään muuta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kyllä aivan hirvee! Mulla on vuosien vihasuhde enertsiä kohtaan ja loppua ei näy. Voimia treeneihin siitä huolimatta!

   Poista
 3. Kyllä kaikkiin! Unelmasalilla on just tuommosta. Mun saliunelmien pumpulireunat vaan tuuhistuu, kun muutin pari viikkoa sitten Espanjaan ja täällä on ollut ihan helvetin vaikea löytää paikkaa, jossa olisi sekä kyykkyräkki ETTÄ penkkipaikka ETTÄ oly-tankoja. Joku puuttuu aina, mikä yllätti isosti, kun ne on kuitenkin niin perusjuttuja kaikki. Bonusta olisi se, ettei olisi uima-allasta ja 30 eri konseptijumppaa ja niiden tuomaa 60 euron lisäkuukausihintaa, mutta ne tuntuu olevan täällä ihan oletus, kun vapaapainoskeneä ei juuri ole. Mä saan onneksi käydä töissä (olen Reebokin tuotekehittelyssä harkassa) ilmaiseksi niiden salilla ja Crossfit-tilassa (plus fänsisti battle courtilla lätkimässä palloa, mutten oo vielä käynyt), mutta sieltä puuttuu penkki, ja kävisin mieluusti äiänkii kaa. Mutta eilen! Eilen törmättiin Rokkitähtinkinörtin kanssa karaokemestassa crossfittaajaan, joka vuoti tietoa halvasta kunnan salista, josta löytyy kaikki hyvyys! Täpinää! Just odotan siltä textarii, että mistä tämä helmi löytyy! :)

  Ps. Aion alkaa pelaamaan Jos tää ois sali -peliä. Se on varmasti vähintään yhtä tyydyttävä kuin Sakarin villapaita -peli. Vai villapaitapeli, emt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hitsi, muija menny Espanjaan! Tosi hieno jutska, ota kaikki mahdollinen irti siitä! Mää oon kuullut vähän juttua, ettei eteläeurooppalaiset ole erityisen kovia voimanoston harrastajia. Sääli niitä, ne ei tiedä mitä menettävät! Toivottavasti teille nyt aukee jonkun salaisen hc-salin ovet ja pääsette näyttään miten Pohjolan perukoilla hommat hoidetaan. :D Voit näyttää vaikka kaikille sen tanhumave-kuvan ja sanoo, että tämmöstä meillä!

   Se on hyvä peli, sitä parempaa mitä oudompi ympäristö!

   Poista
  2. Joo, yhtäkkiä hilppasin! Muuten maistuu todella paljon, mutta tämä salihomma on ollut hieman haanurista. Ihan piti vasiten tulla kertomaan, että käytiin tänään siellä mainitulla kunnan salilla. Olin ihan varma, että nyt on kaikkea, kun kerran kehuttiin, mutta ei :D Puuttuu kyykkyräkki, leukapaikka ja kunnon tangot. Sellaisia alle 10 kilon keppejä oli onneksi kaksi. Penkki oli omaperäisin ikinä! Telineet olivat alle puolen metrin päässä toisistaan tehden tangosta keinulaudan, ellei kaveri lappanut kiekkoja toisella puolella. Mutta ehkä se onkin suunniteltu juttu, että tapahtuisi kanssakäymistä salilla. Mutta en missään nimessä halua valittaa: tämä ilo sijaitsee puolen kilometrin päässä kotoa ja maksaa 14e kuussa ilman sitoumuksia. Sitä paitsi tuli hyvä syy opetella viimeinkin rivettämään, kun ei ole sitä kyykkyräkkiä ja etukyykätä mieli tekevi. :)

   Poista
  3. Häh, ei kyykkyräkkiä?!? Mitä ne siä etelässä oikein aattelee? Mutta nyt on ainakin mahdollisuus oppia jotain ihan uutta reenirintamalla, kun ei voi vetää reenejä samoin kun kotopuolessa. Voit vaikka välillä tanhuta niille, niin oppivat olemaan! :D

   Poista
 4. Joo, just tuommonen sali pitää olla. Peilit on kivoja, koska menen muuten ihan vinoon. Ja olis kiva jos sielä ei ois mitään jumppia, koska siitä seuraa tungosta ja ahtautta naisten pukkariin, mikä tarkottaa mahotonta kälätystä ja kaapinovien ja kyynärpäitten väistelyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, ei jumppia, en käytä. Mää muutenkin tykkään reenailla sillain äijien kanssa. En oo erityisen kriittinen minkään pukuhuone-juttujen kanssa, ihan sama millanen se on, kunhan sinne mahtuu eikä tarvii taistella kaapista. Ja saunassa voi käydä kotonakin. Ja solarium on humpuukia!

   Poista
 5. Kaikki voin allekirjoittaa, paitsi kahta. Ekana tuo sosiaalisuus on mulle vaikee pala. Mulla on joskus niin autistinen vaihde siellä salilla päällä että vaikutan välillä varmaan aika ylpeeltä kun menen ihan muissa maailmoissa. Sitten saatan hämmentää kanssaihmiseni alkamalla pulputtaa kuin papupata siellä pukkarissa :)
  Tuo musahomma on toinen vaikee pala, mutta tähänkin auttaa tämä osa-autistisuuteni. Noteerasin kyllä viimeksi että taisi soida Radio-Rock, mutta en muista että juuri sillä hetkellä olisi soinut mitään itseä ärsyttävää. Jos on oma soitin korvilla, niin sieltä tulee purkkapoppia. Mulle tulee vaan paha mieli sellasesta örinähevistä :)

  Mun mielestä hyvällä salilla on myös ryhmäliikuntaa, spinni on ihan ehdoton talvella kun ei voi (uskalla) pyöräillä. Siihen ryhmäliikuntamahdollisuuteen yhdistyy harvoin vain siedettävä hinta, mutta saan onneksi vielä opiskelija-alennusta ensi kevääseen..
  Se viisikymppiä on mullakin se minkä vielä suostun pulittamaan. Täällä Porissa toimii ainakin toistaiseksi yksi akkainsali, jonka kanssa täytyy mennä naimisiin, maksaa sen jälkeen kuukausittain suolaista hintaa ja sitten kaiken kukkuraksi on vielä aukioloajat, eli ei kulkukorttia. Mut ei se ole tyhmä joka pyytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä se hyvä meininki sisältää myös sen, että "saliautistien" annetaan olla ihan rauhassa, eikä aleta väkisin heittään läppää, jos toista ei kiinnosta. Mullakin on joskus sellasia salipäiviä, että vedän hupun päähän, enkä puhu kellekään, edes Rahkaäijälle. Ja omat napit korvissa on siitä hyvä juttu, että saa valita musiikin. :)

   Toi on kyllä paha, jos omalla paikkakunnalla ei ole hirveesti vaihtoehtoja salien suhteen. Jos olisin voittanut sen Eurojackpotin, perustaisin ihan harrastuksen vuoksi sellasen järkevän kuntosaliketjun ja pistäisin salin joka kylään ja niemennotkoon ja kaikki sais käydä parillakympillä salilla kellon ympäri. Niin mää tekisin!

   Poista
 6. Jes, huikeen hyvä lista! Tosin yks iso puute siinä oli. Ite ainakin vaadin, että salilla on sellanen lattia, jolle uskaltaa tiputtaa painot tarvittaessa (ilman, että lattia tai viereisessä huoneessa jumppaavat mammat kärsivät siitä ryskeestä). Mikään ei oo ärsyttävämpää (ei edes Radio Nova), kuin se kirjaston hiljaisuutta muistuttava tunnelma, joka johtuu "ethän kolistele tai tiputa painoja"-lapuista joka seinällä. Ärrinmurrin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niin totta! Jos on vapaita painoja, niin niillä pitää pystyä myös treenaamaan kunnolla. Eikä tosiaan mitään käsipainojen egoheittelyä, vaan ihan normaaleja ääniä, mitä tulee voima- ja painonnostosta. Oon vähän kuullu juttua, että eräälläkin tamperelaisella ketjusalilla on tultu pyytään, että voisko reenata vähän hiljempaa. Öö, ei voi? :D

   Poista
 7. Noista mikään ei päde Saksassa! Vapaita painoja ei ole, vain laitteita :( Ei kahvakuulia, käsipainoja. Hinnat hirveen kalliita, kuntosalit on luksusta ja niissä on monta kerrosta ja henkilökunta aamusta iltaan. Treenarin palvelut kuuluu yleensä hintaan. Onneks voi mennä Body pumppiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi pöh! Ne ei kyllä kanssa ymmärrä mitään reenaamisesta! Tai sitten me ei ymmärretä jotain ihan olennaista. :D Nyt vaan vuosisadan podipumppi-vaihde päälle, niin kyllä se siitä!

   Poista
 8. Mun mielestä paras sali on riihimäen piukat paikat ja myös edullisin.kertamaksu 5€, eläkeläiseltä tai 10kerran kortti/37€...käytössä 6kk. Ja mikä parasta on miesten ja naisten salit erikseen,tosin miesten salille saa mennä,mutta en halua vaan miehiä samalle salille. Laitteet on parhaat ja en ole kovin sosiaalinen joten haluan olla rauhassa,tietty aina joku tulee jutteleen kun usein näkee,mutta mulle rauha,hinta ja laatu tärkeetä. Pääsin sairaseläkkeelle 2015 syövän takia ja muutin pois riihimäeltä. Nyt saan kärsiä koska täällä ei sellasta salia,kaikki ylihintaisia 10€/kerta tai sitoutuminen,ja miehet samassa.siihen loppui siis kuntosali käynnit ja kärsin siitä.köyhänä ei varaa matkustaa riihimäkeen,nyt vaan teen pitkiä lenkkejä...mutta ei se korvaa mun lempisalia

  VastaaPoista