lauantai 2. joulukuuta 2017

Slush 2017 - tärkeitä ja ei-niin-tärkeitä keksintöjä

Rahkadynastia kävi loppuviikosta vähän pyörähtämässä Helsingissä, koska siellä järjestettiin Slush-tapahtuma. Jotain höpöttävät, että se on maailman tärkeimpiä kasvuyritys- ja teknologiatapahtumia, mutta noista nyt tiedä, lehdistötilassa oli kuitenkin hyviä croisantteja ja onnistuttiin soluttautumaan hienojen ihmisten joukkoon hauskoihin iltabileisiin, niin ihan mukavaa oli! Mulla on ollut koko viikon flunssa tai joku muu sitkeä ebola, mutta ihan hyvin silti jaksoin heilua mukana.
Mun kaulalapussa luki "media", onhan Rahkamuija sentään Suomen tärkeimpiä talous- ja teknologiablogeja. :D :D
Slush järjestettiin Helsingin messukeskuksessa ja olin koko ajan ihan hukassa missä päin mikäkin on, kun halli oli niin erilainen kuin yleensä messuilla. Eksymistä lisäsi hämyiset valot ja epämääräinen savu.
Katos vaan, olenko Slushissa vai Bremenin joulutorilla?
Joku oli epähuomiossa päästänyt jääkarhun sisälle! Tämä jääkarhu oli myös varsin arvaamaton. Vastaan kävellessä se yhtäkkiä hyökkäsi ja otti mun pitkään ja hellään jääkarhun syleilyyn, koska oli katsonut jossain iglussaan meidän videoita. Ilmastonmuutos ja teknologian vallankumous on mennyt jo aivan liian pitkälle, kun jääkarhutkin kattoo YouTubea.
Kierreltiin ja katseltiin tapahtumassa kaksi päivää ja poimin messuilta muutaman mielenkiintoisen liikuntaan ja terveyteen liittyvän firman tai keksinnön. Tapahtumassa oli start up -yrityksiä esillä aivan laidasta laitaan, VR-laseista laseista lasten opetuspeleihin ja raakaruokafirmoista syöpärokotteen kehittäjiin. En jäänyt tarkemmin tutustumaan mihinkään ydinfysiikka- ja kuurakettifirmoihin, vaan pysyttelin vähän kansantajuisemmissa jutuissa.

ChaseWind-pyöräilylasit
Pyöräilylasit, jotka heijastaa silmiin kuvan puhelimen sovelluksesta, esimerkiksi Google Mapsista tai sykesovelluksesta. Tämä taiwanilainen keksintö oli ehdoton lempparini Slushissa, todella nerokas! Kun vetää lasit päähän, näkee siis laseissa kiinni olevan pömpelin(?!) avulla vaikka sykkeet vilkaisemmatta rannetta tai puhelinta. Kuva ei mitenkään peittänyt näkökenttää, vaan se oli näkökentän reunalla oikealla ja se oli ikään kuin "läpinäkyvä", joten se ei haittaisi ajamista lainkaan. Laseista oli vasta prototyyppi kehitetty ja jos taiwanin kaverit saa rahoituksen tälle, tulee se luultavasti myyntiin joskus. Jos mulla olisi pätäkkää taskunpohjat pullollaan, sijoittaisin tähän, että voisin jo ensi kesänä maantiepyörälenkillä katsella pyöräreittiä silmissäni.

Jabii-taistelunyrkki
En tiedä, mikä tälle voisi olla järkevä suomenkielinen sana, mutta kyseessä on siis lelu, joka otetaan käteen ja mäiskitään kaveria tai vaikka seinää ja siinä on teleskooppivarsi, joka venyy lyödessä. Lelun päässä on anturi, joka on yhteydessä puhelinsovellukseen ja kaverin kanssa taistellessa puhelinsovellus laskee pisteet osumista ja pyörähdyksistä ja muista hienoista nyrkkeilytempuista. Käytiin Rahkaäijän kanssa mätkimässä toisiamme näillä ja siinä oli sivullisetkin vaarassa, kun huidottiin menemään. Tosi hauskaa ja kävi ihan treenistä! Firma oli tanskalainen ja jabit on jo myynnissä, hinta oli kuitenkin suhteellisen suolainen ja pippurinen 95 taalaa per nyrkki. Videosta saa vähän paremman käsityksen miten Jabeilla voi taistella.

Medigo-testit
Kaikkien luulosairaiden lempisijoituskohde. Pikatestejä kotona tehtäväksi ja geenitestejä vaikkapa Alzheimerin tai Parkinsonin taudin riskin kartoittamiseksi. Näitä Suomessa valmistettuja testejä on joka lähtöön, löytyy niin sukupuolitautitestejä kuin malariatestikin ja näitä voi ostaa ainakin osasta apteekeista ja firman nettikaupasta. Sijoittajana mun ensimmäinen vaatimus olisi, että nuo lipevät amerikkalaislääkärit lähtee vaihtoon noista pakettien kuvista. Minä en tuommoisiin televisiotohtoreihin luottaisi! Ihme kun ei ole dr. Philin kuvaa missään testissä. Jos noilla olisi joku parisuhteen kestävyystesti, siinä olisi varmaan dr. Philin kuva.

Playpulse-spinningpelit
Päivän aeroobinen urheilutuokio tulee tehtyä ihan huomaamatta samalla kun kisaa kavereita vastaan autopelissä ja polkee spinning-pyörää. En jaksanut jonottaa kokeilemaan pelaamista, mutta testissä olleessa autopelissä ilmeisesti ajettiin kilpaa ja auton vauhtia pystyi ohjailemaan pyöräilyn temmolla. Hauskaa ja hikistä näytti olevan. En tiedä sitten, kuinka kauan tätä jaksaisi pelata. En ikinä pelaa soutulaitteen kalapeliäkään, vaikka se on ihan viihdyttävä.

Grow Check
Etelä-Korealainen keksintö, jolla voi mitata oman painonsa. Puhuvat, että keksinnön nimi olisi vaaka. Maailmoja mullistavaa tässä on se, että sillä voi mitata myös pituutensa ja tiedot menevät tietenkin puhelinsovellukseen, joka näyttää painon ja pituuden kehityksen. Korean myyntimies vakuutteli, että tällä on hyvä seurata lasten kasvun kehitystä ja mietin vaan, että "ööö, sitä varten on varmaan neuvola". Mutta se onkin tällaista suomalaista herkkua. Silti en ole aivan varma, onko tämä tuikitarpeellinen laite joka kotiin.

Samocat Sharing -potkulautaparkit
Monessa isommassa kaupungissa on nykyään kaupunkipyöriä ja niiden lainauspisteitä, mutta venäläinen Samoacat haluaa tuoda potkulaudat ja niiden lainauspisteet kaupunkeihin ja kampuksille. Käsittääkseni Aalto-yliopistolla oli jo näitä potkulautoja käytössä ja toivottavasti pian muuallakin. Mielestäni ihan hyvä idea, etenkin jos tämä viedään seuraavalle tasolle ja lainauspisteistä voisi hakea sähköpotkulaudan käyttöön. Tavallisella potkulaudalla on ehkä vähän nihkeää potkutella esimerkiksi Tampereen keskustasta Hervantaan, kysyy vähän reisilihaksia.

DRD-aivoinfarkti-pikatestit
Jos luulit Medigon testien kohdalla, että onpa huikeaa, kun voi testata vaikka kupan ja tippurin kotona, niin hullumpaa on tulossa! Venäläinen Diagnostic Reagents & Devices on kehittänyt pikatestin aivohalvauksille. Sen kun otat pienen tipan verta näytetikkuun, niin hetken päästä tikkuun piirtyy viivat kuin raskaustestissä konsanaan ja kertoo onko aivohalvausta. Yrityksen edustaja tiesikin hyvin, että Suomessa aivoinfarktit ja -verenvuodot diagnosoidaan nopeasti ja saadaan hoitoon vauhdilla, mutta kaikkialla näin ei ole. Testejä ruvetaan käyttämään Venäjällä ensi vuonna koeluontoisesti ja sitten jos kaikki menee kuten pitää, pikatestit yritetään saada käyttöön kaikkialla. Jos tämä oikeasti toimii, kuten Pietarin bisnesmies lupaili, on tämä todella hieno ja tarpeellinen juttu. Tähän voisin sijoittaa!
Testitikku on tuo pieni valkoinen läpyskä lääkepakettien edessä. Ei sen kummallisempi! Tätä kuvaa katsoessa vaan mietin, että mikä ihme nyrkkirautahelminauha tolla myyntimiehellä on tossa rystysten päällä.
Slushissa pyöriessä voi leikkiä olevansa Leijonanluola-ohjelman sijoittaja, joka arvioi potentiaalisia yrityksiä ja keksintöjä, joihin voisi investoida. Lisäksi tapahtumassa oli paljon puhujia ja kilpailu, jossa yritykset esittelivät liikeideoitaa ja paras idea ja esitys voittaa. Monella pisteellä pääsi myös käytännössä kokeilemaan esimerkiksi virtuaalilaseja tai muita vempeleitä, eli aika kului varsin mukavasti tapahtumassa pari päivää.
Toi Rahkaäijän takki on kevyt huomiomagneetti, siinä jää mun Turtles-leggingsitkin ihan kakkoseksi!
Torstaina messujen jälkeen käytiin nukkumassa päiväunet hotellilla ja lähdettiin sen jälkeen Helsingin keskustaan iltabileisiin, joihin oltiin saatu kutsu. Jo näiden partyjen takia kannatti lähteä Slushiin, ihan hullunhauskat juhlat! Siellä ei paljon kravatit ja kauluspaidat kiristäneet ketään, kun sekalainen joukko ihmisiä vaihtoi vapaalle. Juhlat oli jonkun talon kattohuoneistolla ja illan ohjelmassa oli pingispöytää, saunaa, tarot-korttiennustuksia, karaokepallomeri(!!), ilmapalloja, DJ, koristepalmuja, beatboxausta, bilebändi ja tietysti ruokaa ja etenkin juomaa. Ihan älytön meno, pyöriteltiin vaan Rahkaäijän kanssa päitä, että miten me oikein päädyttiin tänne?
Rahkaäijä ottaa aurinkoa pallomeressä. Karaoken se sentään jätti laulamatta, kiitos siitä!
Juhlissa hiihdeltiin aamutossuissa ja mulla oli eriparisukat, jotka kylläkin näytti erittäin hyvältä uv-valohuoneessa.
Loppuillasta koko kämppä oli täynnä pallomeripalloja!
Kun juhlat oli juhlittu, lähdettiin hotelille ja matkalla oli pakko käydä Kaaren 24h Primassa. Ihan vain koska me voitiin! Viime juhannukseen kuului olennaisesti Hihna247-livelähetys Prisman kassalta ja se on kuvattu Kaaren Prismassa, niin jo senkin vuoksi se on hyvä pyhiinvaelluskohde. :D
Ei ollut maitohyllyllä ruuhkaa yhdeltä yöllä.
Nuo absurdit nousukausi-juhlat oli meille hyvä syksyn päätös. Nyt on nimittäin kaikki vuoden livekeikat, messut, reissut ja isot projektit tehty ja joulukuussa voidaan keskittyä pääasiaan eli videoiden tekemiseen. Marraskuussa taidettiin olla seitsemän yötä hotellissa ja 15 päivää töissä muualla kun Tampereella, joten loppuvuoden voikin sitten maadottaa tiiviisti kotona ja poistua korkeintaan salille ja kauppaan. Vielä kun selviän tästä ebolasta tai keuhkoklamydiasta tai kurkkumädästä tai mikä tappava tauti nyt onkaan, voi lähteä sinne salillekin.

Slush eli loska, sitä riittää!
Sellainen oli Rahkamuijan raportti Slush-tapahtumasta, menen tuonne sitten oman start up -yritykseni kanssa, jos ja kun keksin jonkun mielettömän idean, kuten lentävän kissanhiekkalaatikon tai itsestään tyhjentyvän astinpesukoneen. Sitä odotellessa!

4 kommenttia:

 1. Olipas väriä ja tapahtumia vaikka kuinka. Tuo flunssa kannattaa tarkistuttaa, täällä sairasteltu varmaan puolitoista kuukautta flunssaa ja poskionteloiden tulahdusta, välillä sairaslomaa ja välillä töissä, nyt tuntuu että jäljellä enää vain pientä yskää.
  Viimeisen kuukauden aikanakin pyörä liikkunut, mutta kesää vähemmin ja hiljaisemmalla vauhdillakin. Muutenkaan tämä vuoden aika ei suosi oikein ulkoilua, ei keli oikein innosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on onneks flunssa jo luovuttamassa kokonaan, aika sitkeetä sorttia on kyllä ollut!
   Joo toi keli on ollut kyllä erittäin epämotivoiva pyöräilyä ajatellen, ei ole paljon huvittanut ajaa vesisateessa ja pimeydessä. Tällä viikolla sentään on tullut ajettua, kun pikkusen tuli lunta!

   Poista
 2. Hei kiitos todella mielenkiintoisesta postauksestasi! Ihanan analyyttinen ote ja hyviä huomioita arkipäivän kuluttajan tasolta :) Yhden ystäväni mies on Slushin taustajoukoissa ja voi vitsit, kyllä nää teidän kaikkien tarinat vahvistaa sitä ajatusta, että todella siisti tapahtuma on kyseessä! Ja miten hienoa, että just Suomessa :)

  Rentouttavaa joulukuuta ja pikaista paranemista! :)

  ps. En sitten niin yhtään ihmettelisi, jos Rahkaväki olisi esittelemässä omaa keksintöään Slushissa ihan lähivuosina! :D Voisin vaikka lyödä vetoa tämän asian puolesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäpä just, että upeaa kun Suomeen on luotu tällaista pöhinää!
   Nyt vaan täytyy vielä keksiä se nerokas keksintö, jota voisi tuolla esitellä. :D Mietintämyssy päähän!

   Poista