tiistai 16. helmikuuta 2016

Rahat meni, näkikö kukaan?

Mulla oli ensin tarkoitus kirjoittaa viikonlopun voimanostovalmentajakoulutuksesta, mutta tällä hetkellä mua kuitenkin enemmän kiinnostaa, mitä tapahtui mun pankkitilillä viikonlopun aikana. Olkoon tämä tarina opetuksena ja varoituksena kaikelle kansalle!
Koko juttu siis lähtee lauantai-illasta, jolloin ostin Vierumäelle saunalla limsan. Limska maksoi 3 euroa ja maksoin sen Visa Electron -kortilla ja kaikki oli ihan hyvin. Eilen päivällä käytiin työkaverin kanssa syömässä keskustassa ja lounas maksoi 9,50 €. Korttiostos ei mennyt läpi ja vaihdoin vaan toiseen korttiin, enkä asiaa sen enempää funtsinut, kävi vaan mielessä, että juuri loppuviikolla siirsin käyttötilille rahaa. Asia jäi vaivaamaan mua kuitenkin sen verran, että eilen illalla ennen nukkumaanmenoa päätin mennä tarkistamaan, että epäonnistuiko rahansiirtoni jotenkin vai mikä mättää. Yllätys olikin melkoinen, kun tilillä oli rahaa jäljellä vaivaiset 1,21 € ja koko tiliote aivan täynnä mitä erikoisempia veloituksia. 174 euroa Paypalille, 6 euroa Netflixille, parikymppiä Godaddy.comiin, muutamia kymppejä sinne sun tänne. Hauskaa, koska mulla ei edes ole Paypal-tiliä. Ei tarvinut olla erityisen terävä Sherlokki, että hoksasi mistä on kyse. Kortin tiedot on joutunut vääriin käsiin. Voi paska! Pistin kortin välittömästi kiinni, vaikka mitä väliä sillä enää oli, kun koko tili oli jo imaistu tyhjäksi. Yhteensä rahaa oli hävinnyt yli 260 € useaan eri paikkaan ja kaikki ostot oli päivätty eiliselle.
Sain just palautetta, että liian vähän kissojen kuvia, niin kissat piristää tätä postausta!
Onni onnettomuudessa yhdelle ystävälleni kävi ihan sama juttu muutama viikko sitten ja meillä oli eilen Facebookissa aikamoinen korttirikosten uhrien tukiryhmä. Eilen illalla en voinut oikein muuta tehdä kuin sulkea kortin ja mennä nukkumaan. Koko yön pyörin levottomasti ja joskus keskellä yötä tajusin, että puhelu johon en eilen vastannut, kun luulin puhelinmyyjäksi, oli varmaan pankista. Mutta ihan sama, siinä kohtaa rahat oli jo viety. Aamun aloitin soittamalla pankkiini ja tekemällä rikosilmoituksen. Koko aamu kului rattoisasti puhelimessa tapausta selvitellessä. Pankista kyseltiin tietysti, että onko mitään käryä, missä yhteydessä kortin tiedot on joutuneet vääriin käsiin. Ei mitään hajua! Ostelen tosi vähän netistä mitään ja silloinkin yleensä suomalaisista nettikaupoista, joissa voi maksaa suoraan verkkopankkitunnuksilla. Ainoa paikka missä olen korttia netissä käyttänyt viime aikoina, on Hotels.com, joka on täysin mahdollinen syyllinen ottaen huomioon tämän uutisen. En myöskään voinut olla ajattelematta, että sekä mun että kaverin korttien tiedot kopioitu samassa paikassa, kun ollaan oltu yhdessä liikkeellä. Ei keksitty kun eräs ravintola, jossa käytiin syksyllä yhdessä. Tässä alhon keskellä musta huumori kukkii ja naureskeltiin, että niiden ravintola saattaa yhtäkkiä palaa.
Leoko haluaisi koko ajan ulos häkkiin, mutta tulee noin sekunnissa sisälle, kun huomaa, että tassuja paleltaa!
Aamulla olin jotenkin ihan rikki koko jutusta ja oli tosi huono fiilis. Kun olin 8-vuotias, meillä kävi kotona varkaita. En koskaan unohda sitä turvatonta, paljasta ja loukattua oloa mikä siitä seurasi, kun vieraat ihmiset oli tunkeutunut meidän kotiin ja vienyt luvatta meidän tavaroita. Eilisillan ja tämän aamun fiilis muistutti kovasti sitä kylmäävää tunnetta, joka seurasi kotona käyneistä varkaista. Silloin vorot veivät muun muassa rahapussini, jossa oli 140 markkaa. Nyt rahalliset menetykset oli vähän isommat, mutta kukaan ei sentään tunkeutunut kotiini. Päivän aikana fiilis kuitenkin nousi, kun pääsin töissä puuhailemaan tuttuja hommia ja kerroin tätä episodia kaikille työkavereille, jotka osuivat metrin säteelle.

Väärinkäytöistä lähtee reklamaatio korttifirmaan ja ne tutkii asiaa ja vielä on vähän epäselvää, että mitä sieltä tulee takaisin ja millä aikataululla. Pankissa veikkailtiin, että ainakin yksittäinen 174 euron ostos voisi palautua. Mutta aika näyttää, miten tämä tästä etenee. Kaikki mun omaisuus ei onneksi ollut köyttötilillä, vaan osa oli toisella tilillä, johon ei ole korttia. Se on selvää, että kaiken ne olisivat vieneet, mikä tilillä on, oli se sitten 25 euroa tai 2500 euroa. Tässä kävi siinä mielessä tuuri, että ei ollut tilillä yhtään enempää massia. Kerrankin hyvä puoli siinä, että on aika köyhä!
Joo, rapsuta just siitä!
Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että jos tämä voi käydä mulle, se voi käydä kenelle tahansa. Olen aina ollut tosi tarkka korteista ja niiden käytöstä ja nettiostoksista, mutta sekään ei ilmeisesti riitä. Kun tilasin uuden kortin, siinä on nettiostosten raja 0 euroa ja pakottavia nettihankintoja varten voin nostaa rajan hetkeksi ja laittaa sitten taas takaisin nollaan. Lisäksi palkkaliikenne tulee muuttumaan niin, että se ei tule suoraan käyttötilille, vaan ensin ensin toisella kortittomalle tilille, josta sitten voi siirrellä rahaa käyttötilille. En halua edes kuvitella miltä tämä tuntuisi, jos tili olisi imaistu tyhjäksi palkkapäivänä. Lisäksi olen entistäkin tarkempi, ellen suorastaan neuroottinen kortinkäyttäjä ja suhtaudun epäluuloisesti kaikkiin pankkiautomaatteihin, enkä koskaan päästä korttia näkyvistä ravintolassa tai muualla.

Kenellekään en toivo tällaista käyvän ja pankista mulle suositeltiin Korttiturvallisuus-sivustoa jossa on vinkkejä turvalliseen kortin käyttämiseen. Lisäksi kannattaa tallettaa puhelimeen numero 020 333, josta kortin saa välittömästi suljettua, jos se katoaa tai epäilet väärinkäytöstä.
Tämä oli ehkä muistutus siitä, että näin ei käy vain niille, jotka kännissä levittelevät korttejaan ja tunnuslukujaan pitkin baaria, vaan tällainen rosvosektori voi osua myös asiostaan huolta pitävälle kansalaisellekin.

14 kommenttia:

 1. Voi eikä, tsemppiä! Minultakin löytyy heti osoitekirjan alusta kortinsulkunumero, olen juuri niin neuroottinen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hyvä olla aina mukana tai mielessä, koska nopea toiminta on tärkeetä, jos huomaa erikoisia velotuksia tililtä. Joskus kylläkin luulen omiakin ostoksia jonkun muun tekemäksi, mutta kun vähän muistelee niin valkenee. :D

   Poista
 2. Tsemppiä! Mulla on kans käyttötilillä aina todella vähän rahaa juurikin tämän vuoksi. Onneksi sullakin oli toisilla tileillä rahaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis tosiaan ollut vähän niheetä, jos olisi koko omaisuus lähtenyt kerralla. Hajauttaminen kannattaa!

   Poista
 3. Kiitos informaatiopläjäyksestä :) Harmillinen tapahtuma ja yleistyvä. Nyt täytyy itsekin terästäytyä näissä asioissa ja siirtää pienikin rahasumma "lepäämään" toiselle tilille mihin ei ole korttia. Pitää vain käyttötilillä pienen määrän rahaa. Helppohan niitä summia on sitten siirrellä verkkopankissa tililtä toiselle. Pieni vaivannäkö kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään verkkopankin käyttäminen on niin superhelppoa vaikka puhelimella, että siirtely ei ole paha vaiva. Ja mä kans uskon, että uusia huijauksia ja huijauskeinoja tulee koko ajan lisää.

   Poista
 4. Äääh, tätä mä aina pelkään että käy! Täytyypä taas kerran tarkistella minne kaikkialle on luottokortin maksuissa laitettu luvat tehdä ostoksia. Onneksi niitä pystyy sentään vähän säätää.

  Tosi ikävä juttu, voin vaan kuvitella fiilikset. Palaa helposti tuollainen aiempi tapahtuma mieleen, vaikka onkin tosi erilainen. Varkaudet on kamalia :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määkin aina pelkään ja nyt se kävi. Erityisen vauhkona olen ulkomailla reissussa, kun pelkään jonkun varastavan kortit tai kopioivan ne. Mutta ihan Suomessa oleminen vissiin riitti.
   Vihaks pistää kaikki varkaudet ja murrot, ei ole kivoja juttuja!

   Poista
 5. Eikä! Mä aina mietin et pitäskö perustaa uus tili ja siirtää käyttötililtä aina jemmaan rahaa. Luin tän aamulla ja menin heti verkkopankkii, siin tilin perustamises meni kaikki 30 sekuntia :D
  Et kiitos tästä, jatkos toivottavasti on rahat turvassa! Peukkuja et saisit ees osan takasin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettipankissa uuden tilin perustaminen ei varsinaisesti ole kauhea vaiva, että hyvän kun teit. Hassua edes ajatella, että jollain on vain yhdellä tilillä rahat. :D Toivotaan, että tässä kävis hyvin!

   Poista
 6. Multa varastettiin luottokortin tiedot pari vuotta sitten. Onneksi Luottokunta oli nohevana, ja hoksasivat epäilyttävää toimintaa, josta tuli tekstarilla kysely, että hyväksynkö maksun vai en. Heti perään vielä soittelivat ja suljettiin kortin luottopuoli. Jotain venettä sillä oli yritetty Ameriikassa ostaa, joka oli Luottokunnan mielestä epäilyttävää. Yks parin kympin ostos oli menny läpi, josta tein rikosilmotuksen ja rahat palautettiin. Mitään hajua ei ole, että mistä tiedot on vuotanu, mutta olin kyllä erittäin tyytyväinen Luottokunnan toimintaan. Ite oisin varmaan huomannu vasta luottokorttilaskusta, että jotain on pielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis kyllä aika komeeta, kun luottokorttilaskussa olis joku paatti, joka juuri seilaa Karibianmerellä. :D Tai se olisi komeeta lähinnä sille, joka sai paatin ostettua. Mä olen kansa kuullut, että Luottokunnalta saa tosi hyvin massit takasin, että siinä mielessä luottokortit on turvallisia käyttää.

   Poista
 7. Ei kiva juttu, tosin kissakuvat kivat :-)

  VastaaPoista