keskiviikko 10. elokuuta 2016

Koe Noran lumo!

Vielä tänä aamuna saatoit herätä tietämättä, että Keski-Ruotsissa Västmanlandin maakunnassa sijaitsee piilotettu helmi, nimittäin Nora! Huominen on kuitenkin jo viisampi ja siksi saat nyt tutustua salaperäiseen Noraan. Tervetuloa mukaan!
Siellä se Nora piilottelee. Vähän kuin joku Pokemon. 
Noran kunta sijaitsee reilut parisataa kilometriä Tukholmasta länteen naapureinaan muun muassa Örebron ja Lindesbergin kunnat. Parhaiten pääset paikalle lentämällä vaikkapa Arlandaan ja voit huristella sieltä vuokra-autolla muutamassa tunnissa Noraan.
Junat eivät valitettavasti enää täällä pysähtele, vaikka Ruotsin ensimmäinen julkinen junayhteys avattiin Noran ja Ervallan välille vuonna 1856. Prioriteetit kohdallaan, rautatie toisesta tuppukylästä vielä pienempään kylään. Radalla oli mittaa 18 kilometriä. Tämä merkkipaalu on edelleen noralaisille suuri ylpeydenaihe, koska Nora-järven ranta, jossa vanha asema sijaitsee, on täynnä vanhoja vetureita ja vaunuja. "Ei jaksa raahata näitä romuttamolle, tehdään tähän junaan kahvila/ravintola/museo/hotelli ja otetaan rahat pois junahulluilta turisteilta".
Noran kunnassa asuu noin 10 500 ihmistä, joista noin 60 prosenttia pitää majaansa Noran taajamassa. Suomalaisia Noran lumon vangiksi meitä ennen on jäänyt ihan useampikin, koska kunnassa asuu noin 250 Suomessa syntynyttä henkilöä. Ulkomailla syntyneitä kunnan asukkaista on noin 12,5 prosenttia, joka on hieman enemmän kuin Hervannassa ulkomaalaisten osuus.
Noralaiset tekevät työkseen muutakin kuin pitävät junakahviloita, sillä suurin työllistäjä on Noran kunta. Juustoa leivälle tarjoavat myös useat isot kaivosalan yritykset. Kuitenkin noin 70 prosenttia työssäkäyvistä noralaisista saa elantonsa palveluista.
Noran 35 henkilön kunnanvaltuuston selvä enemmistö eli 40 prosenttia kuuluu Ruotsin sosiaalidemokraattiseen puolueeseen. Paikallisia persuja eli ruotsindemokraatteja on valtuustossa 3 edustajaa. Ympäristöpuolue vihreiden edustajia valtuustossa pönöttää kaksi kaveria.
Vanhojen junien lisäksi Norassa on yksi Ruotsin parhaiten säilyneistä vanhoista puukaupungeista. Puukaupungissa on katu nimeltä Kungensgatan eli Kuninkaankatu. Tampereen Kuninkaankadulla on muuten yksi hyvä sushibuffet, mutta täällä Norassa ei näkynyt sellaista.
Kungensgatanilta jatkamme kohti Noran kaunista kirkkoa, joka on rakennettu vuonna 1880. Tämä upea 136-vuotissynttäreitään viettävä valkoinen kaunotar on mäen päällä ja se näkyykin hienosti Nora-järvelle. Emme päässeet todistamaan tätä, koska ainoa löytämämme vene kasvoi apilaa.
Näiden kaikkien hurmaavien seikkojen lisäksi Norassa on vaikka mitä muuta upeaa, mutta en jaksa enää selata Wikipediaa löytääkseni niitä. Näillä tiedoilla olet kuitenkin jo huomattavasti viisampi siitä, millainen paikka on Nora. Taitaa jo vähän tehdä mieli lähteä pienelle kesämatkalle tänne?
Oppaananne toimi kaikkien pikkukylien ylin ystävä ja junien suurin fanittaja Matkamuij... Eikun siis Rahkamuija. Kiitos seurasta ja tervetuloa Noraan!

(Postaus ei ole toteutettu yhteistyössä Noran pormestarin kanssa, eikä postauksella ole mitään poliittisia tai uskonnollisia agendoja. Nora-faktat perustuvat Wikipedian artikkeleihin, eikä niitä ole ristiintarkistettu, koska blogin faktantarkistaja jäi varhaiseläkkeelle jo vuonna 2012. Vai olikohan se 2013? Tämä oli blogin 600. postaus, mutta kuka näitä laskee? Tai lukee? Samalla linjastolla postauksen kanssa on käsitelty Nutellaa. Ethän laita kissaa mikroon.)

2 kommenttia:

  1. Luetaan vaikka aina ei kommentoida. Kuvissa ei tainnut esiintyä Noran ainoa kissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, sää oot ahkera lukija! Uskoisin, että Norassa on muitakin kissoja, mutta vain tämä tuli morjestamaan meitä. :)

      Poista