Tänään haluaisin kirjoittaa vakavasta aiheesta, joka järkyttää yhteiskuntarauhaa ympäri maan, ellei peräti maailman. Kyse ei kuitenkaan ole talouskriisistä ja terrorismista, vaan näitäkin paljon pahemmasta asiasta, eli kuntosalien rumista lastauksista. Tiedän, että osalla lukijoista saattaa silmiä alkaa kirvelemään välittömästi, mutta avaan tätä kuohuttavaa aihetta hieman, että kaikki tietävät mistä puhutaan. Liian usein kuntosaleille näkee tankojen päissä shokeeraavan rumia painojen lastauksia. Levypainot ovat keskenään erilaisia, halkaisijaltaan isot ja pienet levyt vaihtelevat, eikä lastauksessa ole minkäänlaista harmoniaa. Eilen näin kuntosalilla yhden kaikkien aikojen rumimmista lastauksista penkkitangossa ja päätin, etten voi olla enää hiljaa tästä vaietusta, mutta tärkeästä aiheesta. Tässä esimerkki ihan tavallisena päivänä salilla nähdystä epäharmonisesta lastauksesta.
Varoitan, että kuva ei sovi herkille lukijoille.
|
Vikoja: Halkaisijaltaan isompien kiekkojen välissä on pienempiä kiekkoja, teräspainoja ja kumipäällysteisiä painoja on käytetty erittäin holtittomasti sekaisin ja painot eivät kevene tankon päätä kohti. |
Mikä tästä arkipäiväisestä ongelmasta tekee sitten niin vakavan? Siihen on useita syitä. Ensinnäkin rumat lastaukset aiheuttavat muille treenaajille ahdistusta ja pahaa oloa. Tässä maailmassa on jo riittävästi huonosti voivia ihmisiä, eikä yleistä pahoinvointia tule lisätä entisestään rumilla lastauksilla. Pahimmillaan rumat lastaukset voivat aiheuttaa syrjäytymistä, koska herkille kuntosalikävijöille epäasialliset lastaukset voivat aiheuttaa niin suurta pahoinvointia, että treeneihin ei uskalla lähteä niiden pelossa.
|
Tässä on parempi esimerkki hyvästä ja tasapainoisesta lastauksesta, Vielä sen verran voisi korjata, että kaksi metallista kympin painoa voisi korvata yhdellä 20 kilon kiekolla. |
Toiseksi tällaiset väärät lastaukset aiheuttavat lievempiä haittavaikutuksia, kuten sen, että vitosen ja kympin kiekkoja ei riitä muiden käyttöön, koska ne kaikki ovat rumasti lastatussa tangossa käytössä. Lisäksi rumissa lastauksissa lisääntyy erilaisten virhelaskelmien riski, koska yhdellä silmäyksellä on vaikea erottaa, onko tangon molemmissa päissä saman verran painoa, koska kiekot on hyvin sekavasti ja keskenään eriparisia. Tämä on selkeä loukkaantumisriski, koska epätasapainoinen tanko voi kaataa huolimattoman treenaajan ja seuraukset voivat olla erittäin kohtalokkaat. Voisi siis tiivistää, että rumat lastaukset aiheuttavat henkisiä ongelmia, kiristää ilmapiiriä kuntosalilla ja aiheuttaa vakavia loukkaantumisia ja kuolemia.
Koska olen tällainen ratkaisukeskeinen ihminen, päätin pelkän valittamisen sijaan laatia ohjeet oikeanlaisesta laastaamisesta, jotta jokainen voisi omalla toiminnallaan vähentää rumia lastauksia ja sitä kautta pahoinvointia kuntosaleilla. Ohjeet koskevat myös vipuvarsi- ja prässi- ja smith-laitetta. Varsinkin jälkimmäistä.
Tangon lastaajan eettiset ohjeet
1. Vähemmän on parempi. Käytä mielummin pari isoa painoa, kun viisi kevyempää.
2. Painot kevenevät tangon päätä kohti. Isot painot, kuten 25 kg ja 20 kg on lähimpänä nostajaa ja tangon päässä on pikkuhilujen, kuten 2,5 kiloa, paikka
3. Painojen halkaisija pienenee tangon päätä kohti. Halkaisiltaan suuremmat painot lastataan ensimmäisenä ja pienemmät on tangon päässä. Älä riko tätä harmoniaa!
|
Ei näin! Tässä menee kaikki edellä mainittu pieleen. |
4. Vältä eriparisuutta. Kun lisäät molempiin päihin painoa, tarkastathan että kiekot ovat keskenään samannäköisiä. (Aivan ehdottoman kiellettyä on laittaa toiseen päähän esimerkiksi 5 kilon paino ja toiseen päähän pariksi kaksi 2,5 kilon kiekkoa. Ajatuskin pyörryttää ja aiheuttaa hengenahdistusta!)
5. Sekoita kumipäällysteisiä ja rautapainoja harkiten. Jos vain mahdollista, valitse tankoon vain metallia tai kumia.
6. Egopainojen, eli halkaisijaltaan isojen, mutta kevyiden painojen yletön käyttö pelkän huomioarvon takia on ankarasti kielletty. Eli älä lastaa tankoa täyteen vitosen ja kympin kumipainoilla ja esitä, että tangossa on ainakin 200 kiloa.
|
Tee näin! Mikä harmonia ja rauha! |
Kannustan kaikkia noudattamaan näitä sääntöjä ja tulostamaan ohjeet vaikka kuntosalin ilmoitustaululle, jotta vältytään kiusallisilta lastaustilanteilta. Jos joku kuitenkin on välinpitämätön ohjeita kohtaan, jokaisen ihmisen kansalaisvelvollisuus on puuttua rumiin lastauksiin ja vähintään huomauttaa niistä ankarasti, Vaikenemisen aika on nyt ohi!
Nyt haluaisin asiallista keskustelua tästä vaikeasta aiheesta. Lastaatko sinä joskus väärin? Mikä on pahin lastausmoka? Suositko metallisia vai kumipäällysteisiä painoja? Kerro!
Kiitos kun rohkenit tehdä avauksen tästä kipeästä mutta kuohuttavasta aiheesta! Vasta eilen törmäsin tällaiseen järjettömyyteen salillani, ja jouduin asiasta avautumaan kyseiselle törtölle. Voi olla treenikaveruus katkolla tämän jälkeen! Onneksi näin vain sen vähiten pahimman vaihtoehdon: kiekot oli onneksi lastattu kokojärjestyksessä, mutta niin että viimeinen päätykiekko oli nurinpäin, eli tekstipuoli sisäänpäin. Järjetöntä. Kieroutunutta. Sairasta, kaikkea sitä.
VastaaPoistaHienoa, että rohkenit avautua, vaikka se voisi tietää reeniystävyyden katkoa! Tällaiset asiat menevät kaiken muun edelle! Väärinlastaajien sairaaseen mieleen ei vaan voi päästä, koska siellä tapahtuu jotain erittäin kieroutunutta!
PoistaValitettavan usein tätä näkee mutta yritän itse keskittyä aina pitämään omat pakkani järjestyksessä!
VastaaPoistaHyvä asenne, kunpa kaikki muutkin pitäisivät pakkansa järjestyksessä!
PoistaJoidenkin urheilijoiden kohdalla olen törmännyt pikkukiekkojen loputtomaan lisäämiseen tangon päähän. Sen sijaan että tangon päässä olisi 10kg kiekko sieltä löytyykin 4x2.5kg kiekkoa. Kuvottavaa...
VastaaPoistaSe on kyllä erittäin epäurheilijamaista käytöstä, josta voisi mielestäni harkita vaikka porttikieltoa kuntosalille ja ikuista kilpailukieltoa aivan kaikkiin lajeihin!
PoistaKyllä ny on tärkee aihe esillä! Mulle aina naureskellaan kun haluun samanlaiset painot tangon päihin: ei vaan kertakaikkiaan voi olla esim. kahta erilaista vitosen painoa päissä. Ei. Ja vaikka koko ois sama niin maalaukset pitäis kanssa olla samanlaiset, ei niin että toinen on kuluneempi ku toinen. Oon yrittäny toitottaa et se on vakava asia mutta en oo saanu vastakaikua! Näytän nää ohjeet ens kerralla sille joka nauraa :D
VastaaPoistaEi tosiaan puhettakaan täälläkään, että tangon päissä olisi erilaiset vitoset, hyi että! Mää en kanssa myöskään pidä siitä, jos toinen paino on kulahtanut ja toinen uusi. Koska se kulunut voi painaa vähemmän ja sitten tulee epätasapainoinen nosto!! Ehdotan, että tulostat ohjeet reenikassiin ja vedät ne aina sieltä tarpeen tullen vääräuskoisten luettavaksi. :D
PoistaKiiitos ja aaamen! Sitä päivää tässä odottelen, että pärjään pelkillä Leokon sinisillä kakskymppisillä (ja kevyillä 40 kilon korotuksilla) on tankokin sitten siistin näköinen. :)
VastaaPoistaSama juttu, Leokon siniset on oikea harmonian perikuva! 40 kilon korotukset on aivan realistiset! Nyt kun kohta nostan 140 kg maasta, seuraavaksi onkin sitten 180 kg kiikarissa!
PoistaOon pyllä periaatteessa samaa mieltä ja tykkään, että päädyt on symmetriset, mutta en oo ihan noin natsi. Just tänään tein penaa ensin 37,5 kilolla ja sitten 50 kilolla. Ja kun vaihdoin hilut tangosta kymppeihin, en laiskana todellakaan jaksanut siirtää vitosia uloimmaksi, vaan laitoin (kylläkin keskenään samanlaiset) kympit siihen päälle. Voi mua! :)
VastaaPoistaMitäs pitää tehdä, jos on vapaana vaan sellaiset isot valkoiset egofemmat ja paljon pienemmät rautakympit ja haluaa penkata 50 kilolla? Kummat tulee ensin? Eli tässä skenaariossa kaikki 15 kilon levyt on varattu Jaskalle maveen, ja Pirre on vienyt pienet femmat omaan tankoonsa. Pieni sali, niin on vähän painoja.
Juuri tollanen leväperäisyys tuottaa rumia lastauksia! Kyllä sen verran pitää nähdä vaivaa, että vaihtaa painojen järjestyksen! Mutta saat synninpäästön, koska olit reilusti rehellinen. :D
PoistaAi ai, nyt oli kieltämättä paha kysymys! Mutta sanoisin, että painojen halkaisijan koko on tässä määräävämpi kuin kiekon paino, eli halkaisijaltaan isompi paino menee ensin eli tässä tapauksessa femma. Tällaisessa skenaariossa suosittelisin myös vaihtamaan kuntosalia sellaiseen, missä on reilusti painoja. :D
Isolla salilla on vaan myös reilusti possea, jotka lastaa väärin. Jaska ja Pirre onneksi osaa nää hommat.
PoistaAivan totta, jos Jaska ja Pirre ei mokaa, niin kannattaa pysyä niiden leirissä!
PoistaUnohdit mainita sen tärkeän seikan, että painojen pitäisi olla molemmilla puolilla symmetrisesti lastattu. Esim. jos käytät punaista 25-kilon kiekkoa ensimmäisenä painona, älä käytä mustaa 25-kilon kiekkoa toisella puolella... :D Harmonia on kaiken A ja O!
VastaaPoistaTämä sisältyy kohtaan neljä! Erittäin tärkeä seikka, jota ei voi liikaa korostaa! Juuri tänään jollain jäbällä oli etukyykyssä toisessa päässä sininen kymppi ja toisessa päässä keltainen kymppi, mutta en viittinyt heti mennä huomauttamaan, kun se oli ilmiselvästi vasta aloittanut meidän salilla. ;)
PoistaUutta salia ettiessä hylkäsin heti kättelyssä semmosen, jossa en saanu tehtyä harmonista lastausta, koska en löytäny sopivia levypainoja. Kaikki oli vähän eri sarjaa. Ihan käsittämätöntä. Muuten se ois ollu ok sali. Kysyttäessä sanoin että sielä oli liian kuuma...en uskaltanu tunnustaa olevani lastausnatsi :D
VastaaPoistaOikein! Jos noin perustavanlaatuinen asia on pielessä, niin salilla on varmasti muitakin luurankoja kaapissa. Hyvä päätös siis! Mua kans epäillyttää, jos levyt ei ole semmosia tasakokoisia, vaan eri painoiset on eri kokoisia. Ei hyvä!
Poista